2020, augusztus 12, szerda
   
Betűméret

Foglalkoznak-e a balkáni olimpikonok a történelmi ellentétekkel?

Időről időre kiújul a szerbek és a horvátok között uralkodó feszültség, és sokszor ez alól a sportolók sem kivételek. Mindkét ország belbiztonsági szolgálata kénytelen kiemelt erőkkel készülni akkor, ha horvát-szerb klub- vagy válogatott mérkőzésekre kerül sor. Az riói olimpiai játékok némileg másképp zajlanak, de azért a balkáni országok figyelik egymás eredményeit.

A szerb sportolók eddig meglehetősen elmaradtak a várakozásoktól, habár a csapatsportokban még (vízilabda, röplabda, kosárlabda) egészen jól haladnak. A világjátékok tizenharmadik napjába lépve érdemes végig futni az éremtáblázatokon, hiszen Szerbia is begyűjtötte az első aranyérmét, egy szabadkai (horvát hangzású névvel és felmenőkkel, sőt, magyar rokonokkal rendelkező) birkózónak köszönhetően. Öt nap van hátra a küzdelmekből, és a jelenlegi balkáni erősorrend a következő (augusztus 17-ei számítás szerint):

Bosznia-Hercegovina

érem nélkül

0 pont

Montenegró

érem nélkül

0 pont

Macedónia

érem nélkül

0 pont

Albánia

érem nélkül

1 pont

Bulgária

érem nélkül

2 pont

Szerbia

1 aranyérem

7 pont

Koszovó

1 aranyérem

7 pont

Szlovénia

2 arany, 1 ezüst, 1 bronz

27 pont

Görögország

1 arany, 1 ezüst, 1 bronz

29 pont

Horvátország

2 aranyérem

35 pont

(A mai napig a 10 milliós Magyarország 13 érmet és 85 pontot szerzett, vagyis toronymagasan veri az egész Balkánt.)

Az utóbbi egy évben a politikai porondon többször is egymásnak mentek a horvátok és a szerbek, ami a sportolókra is kihatással van, de akadnak olyanok, akik függetleníteni tudják magukat.

Egy horvát olimpiai sportoló, Sandra Perković arról számolt be, hogy egykori Jugoszlávia területéről érkező sportolók igenis tartják egymással a kapcsolatot, és Brazíliában is töltenek el időt együtt, látogatják egymás szálláshelyeit. (Emlékezetes, hogy a szerb kormány képviselői arra kérték a hazai olimpikonokat, hogy kerüljék a koszovóiakat, és közös éremszerzés esetén hagyják el a pódiumot.)

Sandra Perković, horvát diszkoszkvető, egyébként olimpiai és világbajnok, arról számolt be, hogy akárhova megy a világban, mindig keresi a balkáni sportolók társaságát, és szívből szurkol az ő sikerükért, és nincs ez másképpen Rióban sem.

„Szimpatikus számomra, hogy így barátkozunk. A bosnyákok hozzánk járnak terápiás kezelésre, én a szlovénekhez, ők pedig a szerbekhez. Nagyon fontos, hogy így együtt vagyunk, és erősebbek lehetünk, jó a légkör…” – fogalmazott a sportoló.

A nyilatkozatában azért elejtett egy-két „jugónosztalgiás” gondolatot is, a hatalmas egykori országról, mely szerinte „erősebb volt az USA-nál, Németországnál és Szovjetuniónál is”. Tegyük gyorsan hozzá, hogy ha így lett volna, nem esett volna szét, és a politika helyett a hölgy ragaszkodjon a sporthoz, de maga a gesztus, melyet a sporttársai felé tanúsít, dicséretre méltó.

Interjújában szót ejtett egy szerb riválisáról is, éppen ebben a kategóriában, melyben ő is szerepel. Ahogy fogalmazott, Ivana Španović a pályán természetesen ellenfele, de a díjátadókor kölcsönösen örülnek egymás sikereinek, és a magánéletben is barátoknak tartják egymást.

A pozitív példa ellenére még minden bizonnyal hosszú évtizedeknek kell eltelnie addig, amíg tisztázódnak a véres balkáni kilencvenes évek eseményei, és maguk az érintettek és a két ország nemzetei is megbékélnek egymással, a független Horvátország és Szerbia területén egyaránt.

T. T.

.

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information