2020, április 09, csütörtök
   
Betűméret

"Szerbiából jövök, láttam hogy tapos a kormány" - Interjú RKA-val, a zentai rapzenésszel

A rapzenében gyakran találkozunk túlzottan önfényező, magamutogató vagy csak simán trágár szövegekkel és előadókkal, ehhez képest egészen másfajta üzenetet hordoznak RKA, vagyis Rácz Szabó Viktor szövegei. A fiatal zentai zenésszel beszélgettünk a műfajról, az indíttatásáról és a délvidéki magyar rap szcénáról.

 
rka-zenta-dh1
 
-A délvidéki magyar fiatalok körében egyre népszerűbb a rap zene, egyesek már kisebb sikereket is értek el a műfajon belül, mesélj egy kicsit magadról téged mi motivált abban, hogy magad is mikrofont ragadj?

--Gyerekkoromban mindig kint lógtunk a haverokkal a kosárlabdapályán, nyúztuk a palánkot, gördeszkáztunk, és közben mindig szólt valami zene, általában az akkor populáris angol illetve magyar hip-hop előadókat hallgattuk. A baráti társaságunkban akkor nem igazán hallgattunk mást a rapzenén kívül, szóval mondhatni ebben nőttem fel. Egy idő után, pedig jött az, hogy na kezdjük el utánozni a nagyokat, nézzük nekem milyen szöveget sikerül összedobni. Ez körülbelül 6-7 éve történt, és hát az első szövegek eléggé vállalhatatlanok voltak. Három évnek kellet eltelnie ahhoz, hogy úgy érezzem, most már megérné felvenni őket, és akár ki is tenni pár dalt, hogy végre ne csak magamnak, és a spanoknak irkáljam őket. Beszereztem tehát a szükséges technikai eszközöket, és kialakítottam itthon egy kis panel stúdiót. Egyik legjobb gyerekkori barátommal kezdtük el, ő inkább az alapzene gyártásban jeleskedett, így ő hozta a beateket, én meg csak írtam a szövegeket. Az első pár dalra, amit kiraktunk, sok pozitív visszajelzés érkezett, nagyon jó volt látni, hogy tetszik az embereknek az, amit csinálunk. Motiváltak arra, hogy fejlődjünk, és még több zenét készítsünk. Ez mellet remek önkifejezési eszköz, hiszen a rap a legszókimondóbb, legszövegcentrikusabb zenei műfaj, és így ki tudom fejezni a saját gondolataimat, véleményemet.

-Szövegeidben gyakran megjelenik a szülőföld, a délvidéki sors, szerbiai helyzetkép vagy akár a migránsinvázió, miért érzed fontosnak, hogy ezeket a nem feltétlen "hálás" témákat is érintsd a dalaidban?

-- Mindig is egy lokálpatrióta voltam, akinek fontos a szülőföldje, és minden olyan érték, amelyet a szülőföld képvisel. Pont ezért, elkerülhetetlen volt, hogy a dalaimban is foglalkozzak ezekkel a témákkal. Ezekben a dalokban, mindig a saját élményeimet, gondolataimat írom le, és jól esik, amikor azt látom, hogy az emberek egyetértenek velem. Szerbiában sajnos a legtöbb médium (tisztelet a kivételnek) inkább a hatalomnak a szócsöve, mintsem, hogy ellátná az objektív tájékoztatás funkcióját, ezért csak még inkább szükségesnek érzem, hogy feszegessem a fájóbb és kényesebb témákat is. A sok rossz ellenére, viszont én szeretem a hazámat, és vannak jó dolgok is a délvidéki létben. A közeljövőben várható is ebben a témában pár pozitívabb hangvételű dal.

rka-zenta-dh2

-Mennyi lehetőséged van közönség előtt is fellépni, hol lehet meghallgatni?

--Vajdaságban ez a műfaj még nem igazán terjedt el a szórakozóhelyeken. Nem rég vettem észre, hogy a bulikba egyre gyakrabban hívnak meg ismertebb magyarországi előadókat, és egy-egy ilyen bulin mindig nagyon sokan is szoktak lenni. Úgy látom, hogy van rá igény, egyre népszerűbbé válik a környéken, és remélem, hogy idővel a klubok, a hazai feltörekvő előadóknak is biztosítanak majd fellépési lehetőséget. Én legközelebb Augusztus 13.-án az I Love Zenta fesztiválra készülök egy rövid kis fellépéssel.

-Mennyire alkot közösséget a délvidéki magyarok körében a rap műfaj rajongóinak tábora, egyáltalán létezik ilyen közösség?

--Létezik ilyen közösség, egy éve még talán egységesebb volt, mint ma, de ettől függetlenül létezik. Vajdaságban leginkább az úgynevezett underground szcéna a legnépszerűbb. A legnagyobb ilyen közösség Zentán kívül, még talán Topolyán, és Szabadkán van. Ha beszélhetünk délvidéki hip-hop-ról akkor a szabadkai Senkiháza nevű csapatot tudnám kiemelni, sokat tettek azért a srácok, hogy népszerűsítsék ezt a műfajt Vajdaságban. Sok bulit szerveztek, ahol találkozhattak és együtt bulizhattak a műfaj rajongói, ez mellet pedig a dalaik is elég szép sikereket értek el. Igazából mindenki jó kapcsolatot ápol mindenkivel, összetartunk, és igyekszünk kölcsönösen segíteni a másikat.

-Mik a terveid a jövőben? 

--Jönnek az újabb, és újabb dalok. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magamat, hogy minél minőségesebb zenéket tudjak készíteni. Szeretnék még a nyáron egy új klipet is leforgatni, és kiadni, amely ha minden jól alakul, akár az első albumomnak is lehet az előfutára.

Sz. A.

 
 .   
Kurultaj logo fekvo ingyenbusz
Megosztás

A nap idézete

„Mindenkinek a maga helyén vannak kötelességei és bármilyen kicsinyek legyenek azok, fontos, hogy jól végezzük azokat."

/Teleki Pál/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information