2020, szeptember 26, szombat
   
Betűméret

Hordába verődő muzsika - Beszélgetés az Aracsi(H)orda zenekarral

Tavaly alakult meg az Aracsi(H)orda nevű zenekar, amely zömében Szegeden és környékén élő délvidéki muzsikusokból verbuválódott össze. A zenekar tagjai ugyan a határ anyaországi oldalán élnek, mégsem szakadtak el itthoni gyökereiktől, így a honszerelem érezhetően sugárzik is a dalaikból, hiszen ezer szállal kötődnek a Délvidékhez. A zenekar alakulásáról, annak kezdeti szárnypróbálgatásairól és céljairól kérdeztük az Aracsi(H)ordát.
aracsi-horda
 
A közelmúltban váltak elérhetővé az első dalaitok és megzenésített verseitek, mit kell tudni a zenekarról, mikor és kik alakították?   
 
Az Aracsi(H)orda zenekar délvidéki zenészekből állt össze 2015-ben. A zenekar neve szójáték, mely utal az Aracsi pusztatemplomra, a horda szó a közösségépítésre, a kiemelt - H - pedig magyarságunk szeretetére. Csányi Zoltán, a zenekar alapítója törökbecsei származású zenetanár, jelenleg Törökkanizsán (Észak-Bánát) tanít gitárt. Szűcs István szintén törökbecsei származású gitáros, jelenleg Szatymazon él. Horváth Csaba basszusgitáros – muzslyai (Közép-Bánát) származású, jelenleg a szegedi egyetemen nagybőgőt tanul. Vecsernyés Zoltán – Röszke - billentyűs, harmonikás. A zenekar saját dalokat játszik, ezidáig nagy költőink (Wass Albert, Reményik Sándor, Siklósi András) szövegeit feldolgozva akusztikus rock hangzásba, törekedve az egyszerűségre és dallamosságra. Másrészt népdalfeldolgozásokat játszunk, olyan népdalokat, melyek jól szólnak ezeken a hangszereken, tisztelve az eredeti népzenét. Célkitűzéseink: a közösségépítés, a magyarság tudatra ébresztése, a vajdasági (délvidéki) zenekultúra hirdetése, őseink tisztelete. 
 
 
 
Mi a fő csapásvonal a zenétekben és annak mondanivalójában?
 
Úgy gondoljuk, hogy hiánypótló a zenekar tevékenysége itt Szeged környékén. Egyrészt, a környéken kevés a hazafias jellegű zenekar, másrészt a könnyűzenében elszaporodtak a szintis – kis formációk. A célunk, hogy az embereknek igényes szórakozást kínáljunk, igazi magyar szórakozást. A saját dalok és népdalfeldolgozások mellett a magyar könnyűzene – rock műfajból sokat repertoárra tűztünk, illetve, csárdásokat és tánczenét is játszunk. Tehát a zenekarnak úgymond két csapásvonala van, a saját zene és a szórakoztató – populáris magyar zene. Akusztikus zenekarnak számítunk, példaképeink a régi – délvidéki tamburazenekarok, a rock zenében pedig az akusztikus gitárközpontú előadók. Amolyan tábortűz melletti hangulatot utánzó zenét játszunk, amit megfelelő zenekari kísérettel láttunk el. 
 
 
Mikor lehet benneteket itthon élőben is meghallgatni?
 
Nem tudjuk, hogy a Délvidéken mikor kapunk meghívást, reméljük, hamarosan. Magyarországon vannak fellépéseink, igaz nem sok, de hát kezdők vagyunk, nincs hátszelünk. Kisebb bulikban játszunk, de lassan terjed a banda híre és szeretik az emberek a zenéhez való hozzáállásunkat. Például júniusban játszunk a Baranta völgyben Felvidéken az Ősök sarja fesztiválon és nyárra is vannak ígéretek. A zenekar dobos hiányában szenved egyelőre. Néhány dobos megfordult nálunk, de igazából még nem sikerült olyat találnunk, akinek ideológiai beállítottsága és technikai tudása is megfelelt volna, illetve, ami manapság igen fontos, rá is ér, és nem él túl messze Szegedtől. Ha tud valaki olyan dobosról, aki a fentieknek megfelel kérem keressenek meg bennünket. 
 
 
Mik a további terveitek, merre vonul tovább az Aracsi(H)orda?
 
A zenekar tehát négy olyan zenészből áll, akik stabilak, megtaláltuk a helyünket, életfelfogásunkat, nagyon jó kapcsolatban vagyunk egymással, és úgy tűnik, ez nem fog egyhamar elmúlni.
 
A zenekar Facebook oldala IDE KATTINTVA érhető el. 
 
Sz. A.
 .   
 
 
Megosztás

A nap idézete

"Így készülünk szelíd háborúra, mindig magunkért, soha mások ellen, sót párolunk és vásznakat szövünk, s míg kisebbítnek, lassan megnövünk ..."

/Dsida Jenő/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information