2020, szeptember 26, szombat
   
Betűméret

Meghalt Prince

princeCsütörtök reggel otthonában, a minnesotai Chanhassenben fekvő Paisley Park komplexum liftjében  holtan találták Prince-t.

Az amerikai multiinstrumentalista dalszerző és énekes – polgári nevén Prince Roger Nelson – 57 éves volt, a populáris zene egyik legnagyobb ikonja és David Bowie után a második, aki idén elhunyt. Az 1970-es években kezdődő karrierje során Prince több mint százmillió lemezt adott el.

Prince halálhírét elsőként a TMZ amerikai bulvárportál dobta fel – ők repítették világgá elsőként Michael Jackson halálhírét is –, ami után az információ futótűzként kezdett el terjedni a sajtóban, mígnem a szóvivője egy közleményben az AP hírügynökség kérdésére megerősítette, hogy elhunyt. Jason Kamerud, Carver megyei első seriffhelyettes állítása szerint a rendőri és a mentőegységek 9 óra 43 perckor (magyar idő szerint délután 5 óra 43 perckor) értek a helyszínre. Prince ekkor már nem volt az eszméleténél. Megpróbálták újraéleszteni, de ez nem járt sikerrel. 10 óra 7 perckor (magyar idő szerint délután 6 óra 7 perckor) halottnak nyilvánították.

Prince hetek óta influenzával bajlódott. Magánrepülőgépének nemrég Illinois államban kényszerleszállást kellett végrehajtania, hogy kivizsgálják.

A sztárvilágból folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások a Twitteren. „Óriás volt – írt a Gene Simmons, a Kiss basszusgitárosa, „Rengeteg varázsát veszítette el a világ” – méltatta Katy Perry, „Nem hiszem el” – írta Billy Idol, „Mindannyian a rajongói voltunk” – emlékezett a nyolcvanas évek brit sztáregyüttese, a Duran Duran.

Prince 1958. június 7-én született Minneapolisban. Karrierje az 1970-es években kezdődött, az áttörést azonban csak a 1982-es albuma, az 1999 hozta meg a számára, hogy aztán a következő, 1984-es Purple Rain a népszerűség szinte elérhetetlen csúcsaira – Michael Jackson és Madonna szintjére – emelje. Ezzel az albummal két Grammyt és egy Oscar-díjat is nyert – utóbbit a legjobb eredeti filmzenéért. Összesen hét Grammyt nyert. A világ egyik legjobb gitárosaként tartották számon. Maguk a virtuózok – Steve Vai, Joe Satriani – is csak elismerően beszéltek róla

Bár Prince-t többnyire csak a Purple Rainről és az azt követő rengeteg slágeréről ismerik az 1987-es Sign O' the Timestól az 1991-es Creamen át a 2004-es Musicology-ig, hatalmas, műfajokon átívelő tudásával maradandót alkotott a funk, a rock, és a soul területén is. Tehetségét méltatni szinte közhely lett a kritika és a zene világában is. „Ami popból hiányzik, az a veszély” – mondta egyszer.

A kilencvenes években egy időre elhagyta a művésznevét, és egy szerinte a női és a férfi jegyekre egyaránt utaló szimbólumot használt önmaga megjelöléseként. 2007-es minikoncertjét a Super Bowl félidejében az egyik legjobb fellépésnek tartják a hasonló előadások  történetében. 2011-ben fellépett a Sziget Fesztivál első előtti napján.

Prince-t az extravagáns, de az évtizedek alatt sokat szelídülő öltözködési szokásairól – amelyeknek csak az egyik eleme volt az alacsony termetét kompenzáló tűsarkú cipő – éppúgy ismerték, mint a szerzői jogai vehemens védelméről. Egyszer egy koncerten saját feldolgozásban előadta a Radiohead Creep című számát – aztán jogi lépésekkel fenyegetve rendre letiltatta a YouTube-ról az ekkor róla készített felvételeket. – Nem látom be, hogy miért kellene odaadnom a zenémet az iTunesnak vagy bárki másnak. Nem fizetnek érte előre, és dühösek lesznek, ha nem kapják meg – magyarázta kajánkodva az érveit. (Több dala volt, amelyet mások dolgoztak fel. Sinéad O’Connornak az ő száma, a „Nothing Compares 2 U” hozta meg az áttörést, a szinte végig falzetten énekelt Kisst pedig Tom Jones adta elő az elektronikus zene egyik úttörője, a svájci Art of Noise hangszerelése kíséretében.)

Rendkívül termékeny dalszerző volt. Összesen 39 stúdióalbumot adott ki, és rebesgetik, hogy a Paisley Parkban fenntartott stúdiója még többalbumnyi felvételt rejteget. Úgy tudni, van felvétel, amelyet kifejezetten arra szánt, hogy a halála után jelenjen meg. Nemrég egy New York-i koncerten, a színpadon állva jelentette be, hogy Beautiful Ones címmel írja az emlékiratait.

Ami a színpadot illeti, az utolsó pillanatig játszott. A múlt héten Atlantában lépett fel a Piano & Microphone turné keretében.

„A zene végül is csak zene. És ha jól érzed magad tőle, akkor jó” – vallotta.

(nol.hu)

.

Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information