2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Apokaliptikus kommunizmus - Bemutatjuk: A fehér király

feher kiralyA fehér király én-elbeszélések laza füzére, regény-jellegét az egymástól epizodikusan független történeteknek, a klasszikus modernség short-story noveljeinek keretbe foglalása adja. A rendszer ellen lázadó apa Duna-csatornába hurcolása, majd agymosott zombiként való visszaszállítása egyesíti különös fejlődésregénnyé a novellákat.
Már a fejezetek száma is szimbolikus: a tizennyolc, mely életkorként a felnőttlét hivatalos küszöbe a tizenegy éves narrátor, Dzsátá egyévnyi életszeletének allegóriája. A látásmódjában beálló változás a gyermeki naivitásból a koravén realizmusba vezető kényszerű átmenet. Okozója a Caucescu-rezsimben megélt apanélküli szenvedéstörténet, az ököl udvariassága és a terror barátságossága, ami a közép-kelet-európai totalitárius államok sajátsága. A kommunista diktatúrák általánosan apokaliptikus, véren és kegyetlenségen alapuló ereje teszi nagy hatósugarúvá Dragomán György alapvetően erdélyi kiindulópontú regényét. A vasfüggönyön inneniek közös kulturális emlékezete ma is élővé avatja a nyolcvanas évek Romániáját: egy olyan világot, ahol az edző mindenféle következmény nélkül agyonverheti kis tanítványát, ha az nem akar a radioaktív füvön játszani; ahol a céllövőversenyben akkor is a pártaktivisták gyerekei győznek, ha ők érték el a legrosszabb eredményt; ahol a fiúk bármikor felgyújthatják a búzamezőket, miközben világvégéset játszanak. Igazi Abszurdisztán ez, Dzsátá azonban – Kertész Köves Gyurkájának utódjaként – őszinteséggel és iróniával mégis képes felülemelkedni a hatalom elnyomási kísérletein. Szenvtelen nyelvhasználata és víziószerű, filmes leírásai magabiztos kívülállást jeleznek. Elfogulatlansága a gyereklét viszonylagos felelősség nélküliségéből, tapasztalatlanságából ered, egy olyan perspektívából, ami eleven kameraként mindent felvételez, de semmit sem kommentál, s éppen ettől válik hátborzongatóan valósághűvé. Dzsátá – ha nem is tudatosan – az ellenállás megtestesítője: nyilvánvaló ártatlansága csak még feltűnőbbé teszi a hatalom gyakorlóinak értelmetlen brutalitását.
A könyv egy lehetséges olvasata szerint antropológiai tanulmány az emberi erőszak természetéről, parabolisztikus, in medias res kezdésű és formális zárlatú történetekkel. A másik értelmezés szerint viszont jóval több ennél: egy önkényesen szétválasztott család újraegyesülésért vívott, bizonytalan kimenetelű harca. Ebben a legnagyobb szerep az anyának jut, nem meglepő hát, hogy az ajánló is neki szól. A másik jelentős szereplő az apa, aki közvetlenül csak a regény elején és végén jelenik meg, az utána való, reménytelennek tűnő vágyakozás és a visszatérésébe vetett hit azonban minden fejezetet átsző. Az ő alakja íródik bele a címbe a fehér király képében. Dzsátá a figurát a nagykövet lakásából, a Kempelen-féle sakkautomata diabolikus táblájáról zsákmányolja: „…tudtam, hogy senki se fog legyőzni a háborús játékban, mert ehhez a vezérhez képest még a legszebben festett ólomkatona is csak picsafüst.” Kellett tehát egy védelmező talizmán, aminek megszerzési módjával az agresszió ellen tesz, felrúgva annak összes szabályát, hogy a kívülállás energiájával lázadjon a családját tönkretevők ellen. Dzsátá ily módon megteremti antiutópikus, negatív magánmitológiáját, minden fejezetet másik istenségnek szentelve. Szüksége is van a mítoszokra: egy személyi kultuszra, durvasággal létrehozott hősökre épülő társadalmat csak egy hozzá hasonló, ám jószándékú, humánus istenekkel teli képzelet győzhet le. A kommunista nagyapa botrányba fulladó temetése és a roncsként visszahozott apa a regény utolsó fejezetében egy - ha nem is szép, de - jobb új világ ígéretét nyújtja, még akkor is, ha azt csupán meneküléssel, a haza elhagyásával lehet elérni.

(Symposion) - T. T.

Megosztás

A nap idézete

"Szépséget a békében, - hitet a háborúban, - vigaszt az összeomlásban, - reményt a hontalanságban.... Adhat-e valaki ennél többet Nemzetének?"

/Zászlós Zsóka/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information