2020, augusztus 04, kedd
   
Betűméret

Szerb és magyar nyelven is újra kiadták a Hideg krematórium c. művet

Magyar támogatással adták ki újra az egyik első magyar holokauszt-regényt, Debreczeni József Hideg krematórium című művét. A könyv bemutatója csütörtökön volt Belgrádban.

A regény harmadik kiadása a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnöksége alkalmából a Miniszterelnökség 4000 eurós anyagi támogatásával jelent meg az első kiadás 65. évfordulóján. 

 

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a csütörtöki könyvbemutatót követően az azt mondta: a Forum Könyvkiadó kezdeményezése jól illeszkedett a tavalyi holokauszt-emlékévben megkezdett rendezvényekhez, amelyeket Magyarország folytatni szeretett volna. Megfogalmazása szerint az, hogy a regény magyar és szerb nyelven is megjelent, lehetőséget teremt arra, hogy a két nép közösen emlékezzen a borzalmakra, hiszen a Vajdaság területén ezeknek a traumáknak közös elszenvedői voltak. 

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója szerint Debreczeni József műve egy méltatlanul elfeledett regény, amelynek kiemelkedő helye lenne a holokauszt-irodalomban egyrészt azért, mert nagyon erőteljes szövegről van szó, de azért is, mert ebben a témában ez volt az egyik első szépirodalmi mű. Az Auschwitz regénye alcímet viselő műben a szerző dermesztő objektivitással ír az eseményekről, az egyre szörnyűbb és szörnyűbb embertelenségekről, arról, hogyan állatiasodnak el az emberek a táborokban, de már az odáig vezető úton is. 

Debreczeni József regénye alig néhány évvel a második világháború vége után, 1950-ben jelent meg első alkalommal. Riportszerű leírásai miatt az irodalomtörténészek az egyik legautentikusabb táborregénynek nevezték. A hideg krematórium cím azoknak az embereknek a halálára utal, akik nem a táborok kamráiban égtek el, hanem az út, az erőltetett menet, a kényszermunka, az éhség és a betegség következtében vesztették életüket. 

Debreczeni József író, költő, újságíró és műfordító 1905-ben született Budapesten és 1978-ban halt meg Belgrádban, sírja a szerb főváros zsidó temetőjében található.

MTI nyomán T. T.

.

Megosztás

A nap idézete

,,Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet."

/Hannibal/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information