2020, július 04, szombat
   
Betűméret

Szenttamás: Könyvbe öntött hiányérzet

Könyvbemutató 2015. augusztus 18. képekA szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ és a helyi Népkönyvtár szervezésében augusztus 18-án a Gion Nándor Emlékházban bemutatásra került Celler Kiss Tamás Anyaméhcímű verseskötete. Az „Anyaméh” a zEtna kiadó gondozásában jelent meg az idei Könyvhétre, a hozzá fűződő tudnivalókról pedig a szerzővel Szabó István beszélgetett. A bemutató végén Szabó István (gitár) és Tokodi Krisztofer (zongora) kiváló zenei aláfestéssel, részleteket olvasott fel a könyvből.

− Nagyjából két éve kezdtem el összeállítani az anyagot a kötethez, nagyon sokat csiszolódott, mire ilyen formában az olvasók elé kerülhetett. Persze, az egészet publikációk előzték meg a Képes Ifjúság, a Magyar Szó Kilátó mellékletének hasábjain, illetve a zEtna webes felületén. Amikor összejött az anyag, továbbítottam Beszédes Istvánnak a zentai zEtna kiadó vezetőjének. Miután rábólintott, idén májusban megjelent a könyv – foglalja össze röviden a könyv történetét Tamás. Azt azért mindenképpen ki kell emelni, hogy a nem mindennapi illusztrációkat Bakos Anita készítette, és ugyanolyan személyes vonatkozásúak, mint a versek. Talán emiatt döntött Beszédes István úgy, hogy a két történet egészen jól kiegészíti egymást. Megérzése valóban helytállónak bizonyult.

Arról, hogy a kötetben mi az, ami dominál a szerző elmondta, elsősorban személyes lelkivilágának egy része, a másik rész pedig az a külső világ, amelyet személy szerint születésétől fogva átérzett és átérez a mai napig is.

− Az ember olyankor nem ül le verset írni, ha épp jól érzi magát a bőrében, olyankor megy, és próbálja élvezi azt, amije van. Verset írni akkor fogok, ha adott egy probléma, amely ilyen formában kibeszélhető magamból. Másfelől, személyes világom mellett ez egyfajta reflektálásom is a világra. Az autobiografikus vonatkozású verseket is igyekszem azért elkülöníteni a valós történetektől, külső rálátást kapni, és lehetőleg úgy visszaadni. Azokból amit leírunk, nem minden történet velünk esik meg, vannak olyan élethelyzetek, amelyeket csak hallomásból ismerhetünk, és olyanok is, amelyek puszta kitalációk, de biztosan megtörténhetnek. Nálam általában egy-két óra alatt megszületik az alap, leírom, de utána pihentetem. Van amikor két hétig is. Úgy érzem, ez idő alatt kritikus szemmel tudom megvizsgálni és kiszűrni a hibákat, mert azok mindig vannak. A legfontosabb része pedig a publikáció, hiszen ekkor dől el, hogy megállja-e a szöveg a helyét vagy sem

Itt-ott beleolvasva a kötetbe, elhangzott egy-egy vers és idézet, amelyekben a fiú vállán mintegy teherként érezhető az anya iránti hiányérzete is. Egy helyen zárójelbe teszi az anya szót versében, ezzel még inkább felhívva az olvasó figyelmét. Testi-lelki magányát nem igazán kímélő, burkolt formában írt, magába forduló érzelmi világ sorai követik egymást a kis kötetben, amelyben a hétköznapiság, az egyszerűség egyaránt jelen vannak

A szenttamási Celler Kiss Tamás még csak húszéves, de már világosan látja, hogy az irodalom felé nem igazán kifejezettek az igények, és mint mondja, egyre jobban nem kifejezettek

− Viszont ha szereti az ember, fontos neki, szeret jól átgondolni egy-egy mondatot vagy csak egyszerűen elhivatottságot érez magában, akkor csinálnia kell, folyamatosan olvasni, írni, és persze bízni a jószerencsében is. Aki  úgy dönt, írásra adja a fejét, a legfontosabb, hogy az első akadálynál ne hagyja abba, mert idővel lesz közönsége, kiadója is – mondta végezetül az ifjú költő.(szenttamas.rs)

.  

 

Megosztás

A nap idézete

"Szépséget a békében, - hitet a háborúban, - vigaszt az összeomlásban, - reményt a hontalanságban.... Adhat-e valaki ennél többet Nemzetének?"

/Zászlós Zsóka/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information