2020, augusztus 04, kedd
   
Betűméret

Két határon túl – Felvidéki és délvidéki művészek együtt

felvajmeghA szlovákiai magyar alkotóművészek tagságának egy csoportja 2014 derekán a szervezet hatékonyabb működésének érdekében javasolta a társaság tevékenységének megújítását. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) néven létrehozott „régi-új” civil fórum a múlt eredményeinek átmentése mellett új törekvéseket, korszerűbb működési formát fogalmazott meg alapszabályában. A szervezet stabil anyagi hátterének megteremtésén túl fontos feladatuknak tartják a határon túli magyar művészekkel, művészeti közösségekkel a kapcsolatfelvételt, valamint a civil szervezetekkel való együttműködést. Ennek első állomása a vajdasági és a felvidéki magyar képzőművészek cserekiállítása. A művészeti projekt pályázati/szponzori lehetőségeinek felkutatását a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány vállalta fel, s a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve szervezi, bonyolítja a kiállítások megrendezését.

A „Két határon túl” című tárlatokon 26 szlovákiai, és 28 szerbiai magyar művész alkotását mutatják be a szervezők. A kiállítás-sorozatban felvonultatott műalkotások olyan vizuális kommunikációknak tekinthetők, melyek párbeszédre ösztönöznek, melyek a határokon átnyúló nemzeti összetartozást erősítik.

A felvidéki és vajdasági képzőművészek (grafikusok festők, építészek, szobrászok, iparművészek) csoportos kiállítása válaszokat adhat a hasonló, speciális élethelyzet problémáira. Egyfajta szellemi körkép a tömegkultúra jelenségeinek elvetésére, a kultúra, a társadalom világában zajló folyamatok megmutatására. Feltár olyan nemzedéki, egyéni és nemzeti identitás-jelenségeket, melyeknek kulturális, művészeti jelentősége túlmutat a globális integráció fejleményein, meghatározva a kisebbségi lét szellemi környezetének megértését és tiszteletét. A regionális szintű kiállítás- és programsorozat az új partnerkapcsolatok kialakítását, a társadalmi információáramlást, a közösségfejlesztést, az innovációs folyamatok cseréjét is lehetővé teszi.

A Limes Galériában 2015. július 24. – augusztus 23. között fogadják a vajdasági művészeket, ahol a hivatásos képző- és iparművészek 2-4 művének bemutatására lesz lehetőség.  A többségében fiatal képzőművész-kiállító mellett a térség ikonikus művészei is részt vesznek a tárlaton. A felvidéki művészek tárlata Zentán 2015. szeptember 16-ától tekinthető meg, ezt követően október 19-től november 15-ig tartó időszakban Szabadkán mutatják be a műtárgy együttest.

A programsorozat művészeti menedzsere Miglinczi Éva. A két művészettörténész, Wehner Tibor és Szarka- Mándity Krisztina kurátorok mellett a szervezési, lebonyolítási feladatokban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója Gondi Martina, Mezei Erzsébet zentai grafikusművész, a MAMSzE kuratóriumának tagjai, Kopócs Tibor, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány képviseletében Virág Jenő és a szabadkai ART-PORTA Galéria művészeti vezetője Csikós Molnár Virág vesznek részt.

Mindkét művészcsoport fontosnak tartja a határainkon túli magyar művészek/művészet bemutatását, s alkotásaikon keresztül betekintést nyújtanak arról a közegről, mely, ha nem is ismeretlen,  mindenesetre kevéssé ismert a két határon túl élők számára.

Kiállító művészek:

Bécs: Markulik Balázs, Budapest: Benes József,  Soltis Miklós, Csantavér: Kozma Laura, Csóka: Tóth Alisa, Csongrád: Tóth Kovács József, Magyarkanizsa: Sagmeister Peity Laura, Mohol: Bakos Anita, Szabadka: Gyurkovics Hunor, Molnár Imre, Pesti Emma, Szajkó István, Szarapka Tibor, Torok Melinda, Szeged: Ágoston Lóránt, Szolnok: Verebes György, Temerin: Dodony Anikó, Tallós Zsuzsa, Topolya: Csernik Attila, Újvidék: Acsai Györgyi, Butterer Kiss Márta, Fődi Éva, Gubik Korina, Maurits Ferenc,Tarkó János, Zenta: Balla Ákos,  Lázár Tibor, Mezei Erzsébet

Támogatók:

Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

Kernstok Károly Művészeti Alapítvány

Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete

Gerecse-Plusz Kft.

T. T.

.

Megosztás

A nap idézete

"Szépséget a békében, - hitet a háborúban, - vigaszt az összeomlásban, - reményt a hontalanságban.... Adhat-e valaki ennél többet Nemzetének?"

/Zászlós Zsóka/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information