2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Két évre ítélték Jakarta keresztény kormányzóját, mert egy hamisított videofelvétel szerint "megsértette az iszlámot"

purnamaIstenkáromlás, az iszlám megsértése miatt elítélte, és kétéves börtönbüntetéssel sújtotta kedden Indonéziában a bíróság Jakarta keresztény kormányzóját.

Dwiarso Budi Santiarto bíró szerint a kínai kisebbséghez tartozó, keresztény Basuki Tjahaja Purnamáról “a jog szerint meggyőzően bebizonyosodott, hogy elkövette az istenkáromlás bűncselekményét”, s ezért börtönben a helye. Purnama végig ártatlanságát hangoztatta, s az ítélethozatal után bejelentette: fellebbez a döntés ellen.

Az ítélet meglepően súlyos. A leggyakrabban csak kínai nevén Ahoknak nevezett kormányzóra az ügyészség jóval kisebb büntetést kért: gyűlöletbeszéd miatt egy év felfüggesztett börtönt. Gyűlöletbeszédért legfeljebb négy, istenkáromlásért viszont maximum öt év börtön szabható ki Indonéziában.

A bíróság épületénél Ahok támogatói sírva fogadták az ítélet hírét, konzervatív muszlimok viszont megéljenezték a keresztény kormányzó bebörtönzését.

A vád és az ítélet szerint Jakarta elöljárója azáltal sértette meg az iszlámot, hogy választási kampányában azt mondta: félrevezetik a választókat azok, akik a Korán egyik versére hivatkozva azt mondják, hogy egy muszlim nem szavazhat egy keresztényre. Egy egyetemi oktató erről szerkesztett, hamisított videofelvételt tett közzé az interneten, amely azt a látszatot keltette, hogy a kormányzó magát a Koránt nevezte félrevezetőnek, ami miatt keményvonalas muzulmánok tiltakozásokat szerveztek Ahok ellen. Ahok el is veszítette a választást, így októbertől biztosan nem ő lesz Jakarta kormányzója.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, s a tízmilliós Jakarta lakóinak 85 százaléka is muzulmán. Az eljárást nagy figyelem kísérte, mert sokan az indonéziai vallási tolerancia fokmérőjének tekintették. Jogvédők szerint az ítélet “hatalmas visszalépés” a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

“Ez rossz hír az Indonéziában élő kisebbségek számára” – húzta alá Andreas Harsono, a Human Rights Watch helyi képviselője. “Ha alaptalan vádak alapján el lehet ítélni olyasvalakit, mint Ahok, aki a főváros kormányzója, az elnök szövetségese, és a legnagyobb politikai párt támogatását élvezi, akkor a többiekkel mi fog történni?” – tette fel a kérdést a jogvédő.

Ahok, aki mintegy ötven éve Jakarta első nem muszlim, és első kínai kormányzója, nem választás révén került a főváros élére. 2014-ben lépett elő helyettesből Jakarta kormányzójává, miután az addigi kormányzót, Joko Widodót államfővé választották. (MTI)

 

.

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information