2020, november 27, péntek
   
Betűméret

Nagyanyám notesza

Drága Nagymama, ismét elővettem a noteszod, mint oly sokszor az utóbbi időben. Úgy érzem, velem vagy, segítesz nekem. Ebben a kis barna füzetecskében benne van minden. Az egész életed. A receptjeid, a világ legfinomabb „mézese”, a fontos évszámok, a részletes havi kiadásaid, a tanácsaid, a fohászaid, az útravalód a családodnak, külön-külön mindenkinek. Az utolsó kívánságod.
 
 
1991. szeptember 26-a után már nem írtál többé bele. Megnyugodtál. Remélem. A betegágyadon is azon idegeskedtél, hogy nem tudsz nekünk segíteni a nehéz időkben. Se tanácsokkal, se anyagiakkal. Olyan aranyosan, ahogy csak Te tudtad, köszönöd meg a vejednek, az apukámnak, hogy mindig is tisztelettel bánt Veled, hogy mindig a családot tartotta a legfontosabbnak. Kéred, hogy nagyon vigyázzon a lányodra. Viccesen figyelmezteted, hogy nyáron, a tűző napon ne járkáljon hajadonfőtt, és jaj, a kertbe se ültessen annyi mindent, csak amit nagyon muszáj. Ne sok paprikát, meg ne sok babot, mert ezeket sokat kell kapálgatni. Drága jó lányodtól, az anyukámtól azt kéred, hogy ne járjon sűrűn a temetőbe. Inkább a családjával foglalkozzon. Tudod, hogy Téged úgysem felejt el. Ezt a kívánságod nem igazán teljesítette az anyukám, mindig talált időt, hogy elmenjen hozzád. Meg a rózsafákat sem szedtük ki a temetőben. Szépek. Hamarosan virágba is borulnak.
       
Ebben a füzetben tartottad a pénzed is. A dugipénzed, amit a tojások eladásából tettél félre. Tudtad, hogy a nagytata ezt is elitta volna gyenge pillanatában. Nekünk tetted félre, az unokáidnak. Amikor elmentünk, mindig kihúztál belőle egy barna tíz dinárost, így húsvét előtt egy lila húsz dinárost. Meg is becsültük ezt a pénzt. Meg hogy örültünk a „kikevert tojásnak”! Sima cukorral, egy kis Benko kakaóval a tetején!  Most is összeszalad a nyál a számban…
 
Biztosan nem örülsz, Nagymama, hogy most milyen világ van… Milyen szomorú lennél, hogy nem árulhatnál a piacon se babot, se tojást, se virágot… Szerencsére, ez (még) nem felénk történik, hanem a fővárosunkba, ahol a kommunális felügyelők keményen büntetik az ilyen árusokat. Egy fiatalembert vettek őrizetbe pár napja, mert tojást árult húsvétra. Némán tűrte, a jelen lévők pedig nem értették a helyzetet. Tavaly egy dinnyét áruló bácsi a helyszínen meg is halt, amikor pénzbírságot akartak kiróni rá. Ő is az unokáinak szeretett volna egy kis zsebpénzt adni… A milliárdokat lopókkal, a csalókkal, a hazugokkal senki nem mer ujjat húzni. Szomorú világ ez…
 
       
Nekem is írtál. Azt kérted tőlem, hogy szüleimhez jó legyek, szót fogadjak, ne feleseljek, segítsek, amiben tudok, harag helyett szeretettel forduljak feléjük. Kéred, hogy maradjak minden körülmények között ember. Tisztességes, segítőkész. Bíztál bennem.
       
Beteg szíved vérzik értünk, írtad, hiszen még segíteni szerettél volna, még élni pár évig. Nem adatott meg.
       
Drága Nagymama! Tanácsaid megfogadtuk. Apukám azóta is vigyáz az anyukámra, én a kéréseidhez tartom magam, és úgy érzem, ember maradtam. Nem hiába bíztál bennem.

Azt viszont be kell vallanom, hogy anyukám eladta az ágyneműket. Tudjuk, hogy megbocsátod.  

Egri Emma - egriemma.blogspot.rs

.
 
Megosztás

A nap idézete

"A hazaszeretet egy nemzetben az, ami a testben az egészség! Attól naggyá nő, anélkül elsorvad. Hazaszeretet nélkül nincs Nemzet, csak horda. A nagy nemzeteket az tette naggyá. A hazaszeretetet nem lehet magyarázni, mint nem lehet az egészséget, ami nélkül meghal a test. Mibelőlünk, magyarokból, – hát nem veszitek észre?! – hogy évtizedek óta próbálják azt kilopni, és vele egyetlen erőnket, a lelkünk önérzetét! Egyforma nemzeti kincsünk a vagyonunk, az eszünk, a becsületünk és az időnk! Ezeket a kincseket lopjuk mi meg mindennapi, apró hazaárulással!"

/Jászai Mari/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information