2020, október 24, szombat
   
Betűméret

Kiszivárogtak a házaló VMSZ-aktivisták dokumentumai - Így gyűjtenek szavazatokat Vučić számára

vmszlista1A Vajdasági Magyar Szövetség a vasárnapi elnökválasztáson a kormány jelöltjét, Aleksandar Vučićot támogatja. A választások előtti időszakban Pásztor István aktivistái több tízezer magyar embert kerestek fel, akiknek a személyes adatait felhasználva, azok pártszimpátiáját mérték fel. A szerbiai törvény értelmében ez akár három évig terjedő börtönbüntetéssel járó bűncselekmény. 
 
A DélHír Portál birtokába jutottak a VMSZ listái, amellyekkel a szerb elnökválasztás előtt Aleksandar Vučić potenciális szavazóit térképezték fel a délvidéki magyarságon belül, valamint az a négyoldalas útmutató dokumentum is, amely a VMSZ fizetett aktivistáinak részletesen elmagyarázza, milyen panelszöveggel, érvekkel kell a haladó párt jelöltje melletti voksra biztatni a magyarokat. 
 
A listázott magyar szavazóktól négy dolgot kérdeztek, mégpedig: Mennek-e szavazni? Támogatják-e az Orbán-Pásztor együttműködést, ezáltal pedig a VMSZ-t? Támogatják-e a Pásztor-Orbán-Vučić együttműködést, ezáltal pedig a kormány jelöltjét? Kell-e autóval fuvaroztatni a szavazót vagy otthon szavaztatni? Ebből is látszik, hogyan próbálják a délvidéki magyarok Orbán szimpátiáját felhasználni a kampányban. 
 
A nagyobb képért kattintson a dokumentumokra
 
aktivistaknak001
aktivistaknak004
Lista-a-terephez001
 
 
A VMSZ-aktivistáknak szánt útmutató több fontos alapvetést is rögzít, amely mérvadó a VMSZ politikáját nézve. Pl. mint írják, a politika nem szerelem kérdése, hanem a célok érdekében bárkivel össze kell fogni. Szerintük Vučić mindenképp nyerni fog, és ha már Európa elfogadta, akkor nekünk magyaroknak vajon mi bajunk lenne vele? A szöveg fontosnak tartja, hogy kiemelje, "Vučić nem szendvicsezett"(hanem a párt, amelyet vezetett - a szerk).
 
Az aktivistáknak szánt kiskáté rögzíti az aktivisták feladatait is: a pártszimpátia felmérése mellett véleményt kell írni a lakosokról, ám ezt már nem szabad, hogy lássák! Az ügyesek még ajándékot is kapnak, némi vetőmag és tojásfesték formájában, ami szintén törvénytelen.
 
Többször kitérnek arra, hogy a VMSZ-aktivistáknak rá kell játszani a délvidéki magyarok Orbán Viktor iránt táplált szimpátiájára és meggyőző érvként kell említeni, hogy a Fidesz is a haladókat támogatja, vagyis akkor számunkra sem lehet aggályos az egykori szélsőséges politikus. 
 
Az aktivisták párban járták a terepet Délvidék-szerte, nagyjából 200 címet kaptak. A VMSZ terepi emberei között jelenleg eltérő az a pénzmennyiség, amelyet ígértek nekik, van akinek 10 ezer dinárt mondtak a helyi pártirodákban, máshol "csak" 5-6 ezer dinárról beszélnek. 
 
A VMSZ komoly logisztikai és pénzügyi erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Aleksandar Vučić már az elnökválasztás első körében nyerjen. Saját bevallásuk szerint több mint 150 politikai rendezvényt tartottak a kampány ideje alatt. Néhányat ugyan a Prosperitati Alapítvány pályázatainak bemutatójaként, vagy kulturális rendezvényként álcáztak, de minden esetben elmagyarázták, hogy a haladók "engedélye" kellett a pályázati pénzek megvalósításához. 

Korábban Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője arról beszélt, hogy komoly listáik vannak a délvidéki magyar szavazókról, amelyeket a nemzeti tanácsokhoz szükséges választói névjegyzékbe való jelentkezés után törvénytelenül szereztek meg. 

A napokban a VMSZ által támogatott haladókról is kiderült, hogy 400 ezer szerbiai polgár személyes adatait, illetve pártszimpátiáját is listázták. Mint ahogy megírtuk, egy hackernek sikerült lelepleznie a VMSZ módszereivel szinte azonos módon elkészített dokumentumokat, ahol a fenti listához hasonlóan megjegyzésekkel jelölték az ellenzéki és a kormánypárti szavazókat. 
 
Néhány napja a szerbiai adatvédelmi biztos is arra emlékeztetett, hogy komoly bűncselekménynek számít az adatokkal való politikai visszaélés „Ami azon gyanút illeti, hogy a pártaktivisták a hivatalos választói névjegyzék adatait és más személyes adatokat használnak, a biztosi hivatal többször is felhívta rá a figyelmet, hogy ez bűncselekmény, amelynek elkövetőjét akár három év börtönre is ítélhetik” - fogalmazott közleményében. 
 
Sz. A. 
 
.
 
Megosztás

A nap idézete

"Ami a kételkedést illeti, ez csak a tunyaságból van, mivel nincs elegendő kedvünk és hajlamunk ahhoz, amire lehetetlennek gondoljuk igyekezetünket."

/Zrínyi Miklós/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information