2020, október 24, szombat
   
Betűméret

A pozsonyi kormány szerint a haladók politikai nyomás alatt tartják a délvidéki szlovák kisebbséget

Miközben Pásztor István politikai bábbá alakulva kardoskodik Aleksanadar Vučić elnökjelölti kampányában, addig az Anyaország részéről maga Orbán Viktor üzente meg, hogy szerinte is az egykori radikális politikusnak kellene államfőként meghatároznia Szerbia, és ezáltal a délvidéki magyarság jövőjét. Mindeközben a szlovákok ugyanebben a kérdésben már nem látják ilyen rózsásan a helyzetet. 
Kovacica
 
A kisebbségeket érintő aggályairól Dušan Čaplovič a szlovákiai SMER kormánypárt alelnöke beszélt, szerinte ugyanis a Szerb Haladó Párt politikai nyomás alá helyezte a délvidéki szlovák közösséget Antalfalva községben. 
 
Čaplovič beszámolója szerint a szlovák nemzeti kisebbség tagjait folyamatos nyomásgyakorlással próbálják arra kötelezni a haladók, hogy lépjenek be a pártjukba.
 
A képviselő aggodalmát fejezte ki a növekvő politikai presszió kialakulása miatt, mint mondja az ügyet a pozsonyi parlament elé viszik. Valamint kezdeményezi, hogy Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter a kérdés kapcsán találkozzon szerbiai kollégájával, Ivica Dačićtyal. 
 
A szlovákiai média korábban többször is írt a délvidéki kisebbségi sorsba került nemzettestvéreik helyzetéről, illetve, hogy a kisebbségi politikai önrendelkezését egyre jobban beszeretné kebelezni a belgrádi hatalom (mint ahogy ez a magyarság esetében már meg is történt - a szerk.). 
 
Čaplovič korábban oktatásügyi miniszter volt, illetve kormányalelnöki posztot is betöltött, jelenleg pedig parlamenti képviselő, illetve Antalfalva település díszpolgára is.
 
.
 
Megosztás

A nap idézete

„E korba születtünk, és bátran kell a számunkra elrendelt utat végigjárni, más választásunk nincsen. Reménység és menekülés nélkül kitartani az elveszett poszton: ez a kötelességünk. Kitartani, mint a római katona, kinek csontjait ott találták Pompeji kapuja előtt, aki meghalt, mert a Vezúv kitörésekor elfelejtették felváltani. Ez az igazi nagyság, ez az igazi race! A becsületes halál az egyetlen, amit az embertől nem lehet elvenni.”

/Oswald Spengler/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information