2020, szeptember 28, hétfő
   
Betűméret

Pásztor szinte megismételte a szerb nacionalisták 1930-as magyarellenes magyarázatát

Ahogyan arról beszámoltunk tegnap a szabadkai sportcsarnokban tartott kampányrendezvényt Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt államfőjelöltje. A rendezvényre közel 100 busszal szállították a párt aktivistáit szerte Szerbiából, Szabadkáról alig néhányan vettek részt a találkozón. A gyéren megjelent helyiek számát erősítette Pásztor István, a VMSZ elnöke is, aki hangsúlyosan, a magyarság tömegeinek nevében beszélt arról, hogy személyes jó barátját "Acót", vagyis Aleksandar Vučićot szeretnék látni majd az elnöki székben.

"Mindenkinek van múltja, van emlékezete. De ez a történészek dolga. Nekünk a jövőre kell gondolnunk" - mondta Pásztor a szabadkai hűségeskü beszédében. 

 
Ezzel a kijelentésével Pásztor István pedig szinte szóról-szóra ismételte meg azt, a gondolatmenetet, amellyel az 1930-as évek elején a hungarofób dr, Radovanovics is magyarázta a magyarellenes intézkedéseket. Radovanovics doktor a szerb szélsőjobboldali jugoszláv nacionalizmus főpártjának, a Jugoszláv Radikálisok miniszterelnökeinek volt a legfőbb tanácsadója hosszú éveken keresztül és számos magyarellenes intézkedés kiötlője és lebonyolítója volt.
 
Henri Pozzi francia diplomata-jogász-publicista, a harmincas években bejárta a frissen létrehozott Jugoszláviát, ahol a nemzeti kisebbségek, így a magyarok helyzetét is vizsgálta, a tapasztalatait pedig a Háború Visszatér című könyvében jegyezte le, amelyben így ír: 
"Egyízben, amikor Radovanovics dr.-t megkérdeztem, hogy miért pusztították el a jugoszlávok a „Voivodináhan" (Vajdaságban) a magyarok által emelt emlékművet, a következőket mondotta: - Kizárólag a jelen érdekel és a jövő, amelyre várunk. 
A pánszerbek, sajnos, nem érték be azzal, hogy a megszállott területeken szétrombolják a latin feliratokat és kőoroszlánokat..."
 
Vagyis Pásztor István, a délvidéki magyarság legerősebb pártjának a Vajdasági Magyar Szövetségnek a vezetője 2017-re sikeresen felvette azt a retorikát, amellyel az 1930-as években még épp a magyarellenes intézkedéseket magyarázták. 
 
Azt régóta tudjuk, hogy Pásztor István, (de legalábbis a VMSZ elnökének szövegírója) is ismeri és tiszteli Pozzi munkásságát, hiszen amikor a magyar kormány a trianoni békediktátum napjából Nemzeti Összetartozás Napját kreált, akkor Pásztor is a francia diplomatát idézte. 
 
2012-ben Királyhalmán egy szimbolikus almafacsemete ültetést szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség, Pásztor István pártelnök a templomkertben megtartott beszédében Henri Pozzi diplomata 1935-ben íródott tanulmányából idézett: „A háborúban legyőzött államok közül egyiket sem sújtották olyan kegyetlenül, egyikre sem raktak annyi erkölcsi és anyagi terhet, mint Magyarországra. Magyarországot nem büntették. Magyarországot kivégezték”. Pásztor akkor is hozzátette: ezek a mondatok támasztják alá a tényeket, miszerint a trianoni békediktátummal Magyarország elvesztette területének 72 százalékát, lakosságának pedig kétharmadát. 
 
Úgy látszik, hogy a szerbiai politikai helyzet megváltozásával mára nagyobb különbség mutatkozik a 2012-es és a 2017-es Pásztor István között, mint az 1930-as radikális jugoszláv nacionalisták és a tegnap Szabadkán szónokló Pásztor között. 
 
R. P. 
 
.
 
Megosztás

A nap idézete

"Ami a kételkedést illeti, ez csak a tunyaságból van, mivel nincs elegendő kedvünk és hajlamunk ahhoz, amire lehetetlennek gondoljuk igyekezetünket."

/Zrínyi Miklós/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information