2020, augusztus 12, szerda
   
Betűméret

Végre ismét szobra lesz Schweidel József aradi vértanúnak Zomborban

A délvidék szerb impérium alá kerülésével nem csak a magyar lakosság ellehetetlenítése és üldöztetése vette kezdetét, de nemzeti történelmünk ellen is hadat indítottak. 

A magyar emlékhelyeket, szobrokat vagy köztéri táblákat sorra döntötték le, sok esetben még a vallási jelképeinket, így például a szentháromság szobrokat sem kímélték.  
Schweidel-Zomborban
 
Nemrég egy írásunkban idéztük felHenri Pozzi francia diplomata-jogász-publicista írását, aki a harmincas években bejárta a frissen létrehozott Jugoszláviát, ahol a nemzeti kisebbségek helyzetét vizsgálta meg. A tapasztalatait pedig a Háború Visszatér című könyvében jegyezte le, amelyben így ír: 
"Egyízben, amikor Radovanovics dr.-t megkérdeztem, hogy miért pusztították el a jugoszlávok a „Voivodináhan" (Vajdaságban) a magyarok által emelt emlékművet, a következőket mondotta: - Kizárólag a jelen érdekel és a jövő, amelyre várunk. 
A pánszerbek, sajnos, nem érték be azzal, hogy a megszállott területeken szétrombolják a latin feliratokat és kőoroszlánokat..."
 
Arad után a szerbek ismét vesztőhelyre küldték a vértanúkat
 
Trianon után Szerbia nem tűrte meg az 1848/49-es szabadságharcunk hőseit. Az aradi vértanúk közül Nagybecskereken ledöntötték és lefejezték Kiss Ernő teljes alakos szobrát, Zomborban a város szülöttének, Schweidel Józsefnek az emlékművét döntötték le, Törökbecsén Leiningen-Westerburg Károly szobrát előbb elszállították, majd beolvasztották, hogy abból a labdarúgó klub mezeket vásároljon, míg Magyarittabén Kossuth Lajos mellszobrát szíven lőtték a bevonuló csapatok, majd azt néhány éve fémtolvajok elrabolták, Bácskossuthfalván pedig el kellett rejteni Kossuth szobrát. 
 
Szerencsére az összes településen, ha nem is régi helyükre, a főterekre és nem is korábbi, teljes alakos formájukban, de visszakerültek nemzeti nagyjaink emlékművei. 
Ez alól egyedüli kivétel Zombor volt, de idén ez az áldatlan állapot is megszűnik. Ugyanis Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó udvarán március 17-én, pénteken, 17 órakor fölavatják Schweidel-mellszobrát. 
 
A Magyar Polgári Kaszinó épülete 2014–2017 között Magyarország kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásainak köszönhetően teljesen megújult, és ma a Pécsi Tudományegyetem kampuszaként is működik. A megújulás keretében teljesült a régi vágy, és ismét szobor emlékeztet a város vértanú honvédtábornokára. A mellszobrot Mrákovits Péter zombori akadémiai szobrász készítette - írja a Magyar Szó. 
.
 
Megosztás

A nap idézete

“De szeretnék eljutni, pajtás, Erdélybe, Kolozsvárra, Nagyváradra. Csak az Isten engedje megérni. Jaj, de szép lehet és de igaz magyarok élhetnek ott. Becsületes, dolgos jó magyar emberek. De szép lehet ez a föld. A Székelyföld, az lehet ám még a tündöklő szép világ, ahol ezek a kevés kenyéren felnőtt székely és csángó testvéreink élnek, magasan a hegyen, az Isten közelségében. Nem is lehet az ilyen ember rossz ember, hiszen olyan közel lakik az Úristenhez, hogy az égbõl rákönyököl a házára, vityillójára a jóság és a szeretet."

/Sértő Kálmán/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information