2020, október 26, hétfő
   
Betűméret

Végre ismét szobra lesz Schweidel József aradi vértanúnak Zomborban

A délvidék szerb impérium alá kerülésével nem csak a magyar lakosság ellehetetlenítése és üldöztetése vette kezdetét, de nemzeti történelmünk ellen is hadat indítottak. 

A magyar emlékhelyeket, szobrokat vagy köztéri táblákat sorra döntötték le, sok esetben még a vallási jelképeinket, így például a szentháromság szobrokat sem kímélték.  
Schweidel-Zomborban
 
Nemrég egy írásunkban idéztük felHenri Pozzi francia diplomata-jogász-publicista írását, aki a harmincas években bejárta a frissen létrehozott Jugoszláviát, ahol a nemzeti kisebbségek helyzetét vizsgálta meg. A tapasztalatait pedig a Háború Visszatér című könyvében jegyezte le, amelyben így ír: 
"Egyízben, amikor Radovanovics dr.-t megkérdeztem, hogy miért pusztították el a jugoszlávok a „Voivodináhan" (Vajdaságban) a magyarok által emelt emlékművet, a következőket mondotta: - Kizárólag a jelen érdekel és a jövő, amelyre várunk. 
A pánszerbek, sajnos, nem érték be azzal, hogy a megszállott területeken szétrombolják a latin feliratokat és kőoroszlánokat..."
 
Arad után a szerbek ismét vesztőhelyre küldték a vértanúkat
 
Trianon után Szerbia nem tűrte meg az 1848/49-es szabadságharcunk hőseit. Az aradi vértanúk közül Nagybecskereken ledöntötték és lefejezték Kiss Ernő teljes alakos szobrát, Zomborban a város szülöttének, Schweidel Józsefnek az emlékművét döntötték le, Törökbecsén Leiningen-Westerburg Károly szobrát előbb elszállították, majd beolvasztották, hogy abból a labdarúgó klub mezeket vásároljon, míg Magyarittabén Kossuth Lajos mellszobrát szíven lőtték a bevonuló csapatok, majd azt néhány éve fémtolvajok elrabolták, Bácskossuthfalván pedig el kellett rejteni Kossuth szobrát. 
 
Szerencsére az összes településen, ha nem is régi helyükre, a főterekre és nem is korábbi, teljes alakos formájukban, de visszakerültek nemzeti nagyjaink emlékművei. 
Ez alól egyedüli kivétel Zombor volt, de idén ez az áldatlan állapot is megszűnik. Ugyanis Zomborban a Magyar Polgári Kaszinó udvarán március 17-én, pénteken, 17 órakor fölavatják Schweidel-mellszobrát. 
 
A Magyar Polgári Kaszinó épülete 2014–2017 között Magyarország kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásainak köszönhetően teljesen megújult, és ma a Pécsi Tudományegyetem kampuszaként is működik. A megújulás keretében teljesült a régi vágy, és ismét szobor emlékeztet a város vértanú honvédtábornokára. A mellszobrot Mrákovits Péter zombori akadémiai szobrász készítette - írja a Magyar Szó. 
.
 
Megosztás

A nap idézete

,,Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet."

/Hannibal/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information