2020, október 24, szombat
   
Betűméret

Provokáció: Palicson utcát neveznek el Branislav Crnčević mélyszerb soviniszta íróról, a radikálisok volt tagjáról?!

a crncevic02A szabadkai városi képviselő-testület következő ülésén nagy valószínűség szerint megszavazza, hogy a palicsi Víkend-telep ezentúl Branislav Crnčević megboldogult író nevét viselje.

Az utcák elnevezésével foglalkozó szabadkai bizottság javaslatáról van szó, amelyet lelkesen támogatja a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság.

A kezdeményezés a Magyar és a Horvát Nemzeti Tanács elé (is) kerül. Kíváncsian várjuk, hogy az MNT milyen indoklással fogadja majd el ezt a katasztrofális javaslatot. A horvátok, akik nem a Szerb Haladó Párt talpnyalói, minden bizonnyal nemet mondanak az említet utcanév-valtoztatásra.

Két évvel ezelőtt a haladók egy esernyő alá akarták söpörni Szabadka város összes művelődési egyesületét, mégpedig Branislav Crnčević kultúrszövetség név alatt.

Ilija Maravić, a szabadkai haladók elnöke akkor azzal érvelt, hogy ez a megoldás azért lenne megfelelő, mert így biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznének a hagyományos városi rendezvények és fesztiválok. Kijelentette, erről az ötletről már egyeztettek a VMSZ-el, a szocialistákkal és más kisebb pártokkal is, amelyek állítása szerint nem emeltek kifogást egy ilyen ernyőszervezet létrehozása ellen.

A VMSZ ezt a közleményében kikérte magának, nem értett egyet az akkori kezdeményezéssel. Azóta persze sok minden megváltozott. 

Vajon hogyan szavaznak majd a VMSZ tanácsnokai a szabadkai VKT néhány nap múlva sorra kerülő ülésén? Lenyomják-e (a haladókkal és a szocialistákkal együtt) a zömében magyarlakta Palics torkán Crnčević sötét szellemét? Vagy legalább ebben az esetben felemelik a hangjukat az itteni magyarok és horvátok újabb megaláztatása ellen?

Ki volt Branislav Crnčević?

A délvidéki Antalfalván született íróról, újságíróról és politikusról van szó, aki gyakran szónokolt a Nagy-Szerbiáról, előszeretettel alkalmazott háborús uszító retorikát.

Hírhedt barátja volt Slobodan Miloševićnek és Vojislav Šešeljnek. A Hágai Nemzetközi Törvényszék előtt védőbeszédet mondott Radovan Karadžić mellett. Először a Szerb Radikális Párt fanatikus tagja volt, majd részt vett annak bomlasztásában és a semmivel sem jobb Szerb Haladó Párt létrehozásában. Öt éve halt meg.

Az alapinformáció és a kép a subotica.com-tól származik, a többi adat és a vélemény nem

K. P.

.


Megosztás

A nap idézete

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiasság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

/Gróf Széchenyi István/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information