2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Közvélemény-kutatás: Miközben a délvidéki magyarok elfogynak, Magyarország 49 százaléka szimpatizál Szerbiával

"Magyarország és Szerbia között, soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most" – mondta el már többször Szijjártó Péter, magyarországi külgazdasági és külügyminiszter, aki a tavalyi szerbiai választás kampányában a Szerb Haladó Párt politikai nagygyűlésén arról beszélt, ha szerbiai szerb lenne, akkor maga is az egykori szerb radikálisok által alapított pártra szavazna. 
 
A magyar kormánytagok által mantrázott örök barátsági viszony a jelek szerint a honi közvéleményre is kihatással volt, hiszen egy friss kutatás szerint az anyaországi magyarság jóval nagyobb hányada szimpatizál Szerbiával, mint a tavalyi évben. Ez pedig alapvetően egy igen jó hír, kérdés viszont, hogy Szerbia megszolgálta-e a bizalmat, ennek vizsgálatának pedig legjobb fokmérője a délvidéki magyarság helyzete.
 
Óriási szimpátianövekedés

A Nézőpont Intézet január elején egy ezer ember telefonos megkérdezésén alapuló reprezentatív közvélemény-kutatást készített a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából.

A megkérdezettek szerint érdemben javultak Magyarország kapcsolatai a környező országokkal. A megkérdezettek szerint Ausztriával és Horvátországgal a legjobb a viszony, míg a legrosszabb a magyar-román államközi kapcsolat a válaszadók szerint.

Szerbia megítélése viszont szemlátomást sokat javult 2016-hoz képest. A felmérés szerint az anyaországi magyarok nagyjából fele, 46 százaléka látja jónak azt, miközben ez a szám még tavaly csupán 36 százalékon állt. Ám a megkérdezettek 22 százaléka továbbra is inkább rossznak ítéli meg a kapcsolatot, míg 32 százalék nem tudott/nem akart állást foglalni.

Nezopont Intezet kutatas 20170207

Kép: Nézőpont Intézet

A délvidéki magyarság elfogy, de legalább jók a kapcsolatok 

A kutatás eredményeit annak fényében is értékelni lehet, hogy a Szerbiában legnagyobb számban élő nemzeti kisebbség, a magyar közösség milyen helyzetben van. Hiszen Szerbiában részben a politikai helyzetnek "hála" a magyarság lélekszáma arányaiban évente fogy annyit (3-3,5 százalékot), mint az államalkotó szerbeké tíz évente. Ami azt jelenti, hogy évente mintegy 5-6 ezerrel vagyunk kevesebben. Az országban máig nem tártak fel egyetlen egy 1944-45-ös magyar tömegsírt sem, a gyilkosokat meg sem nevezték, nem hogy eljárás indult volna ellenük. Míg a nyelvhasználati jogok tekintetében jól példázza az állapotokat, hogy a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDisz) kénytelen volt pert indítani az újvidéki Jogi Kar ellen a magyar felvételizés lehetőségének szavatolása érdekében. A Kar ugyan a kötelező anyanyelvi jogokat nem hajlandó teljesíteni, azonban időközben „egy formai hibára hivatkozva" megsemmisítette a VaMaDisz jogi képviselőjének, Slobodan Beljanski ismert újvidéki ügyvédnek a doktori címét, amelyet az intézményben szerzett. Eközben pedig Milenko Jovanov a kormányzó haladó párt alelnöke (akikre Szijjártó is szavazna) korábban kezdeményezte egy „szerb nyelvőrség” indítását, hogy felmérjék, mennyire beszélik Délvidéken a szerb nyelvet, elsősorban a magyarok lakta Észak-Bácskában. 
 
R. P. 
 .
 
Megosztás

A nap idézete

"Így készülünk szelíd háborúra, mindig magunkért, soha mások ellen, sót párolunk és vásznakat szövünk, s míg kisebbítnek, lassan megnövünk ..."

/Dsida Jenő/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information