2020, szeptember 28, hétfő
   
Betűméret

Visszhangzó kilencvenes évek

arakA tompai diszkont nélkül sokan éhen halnának. Számos délvidéki magyar (is) csak ennek a boltnak köszönheti az egzisztenciáját. Immár hivatalos: az árakat tekintve Szerbia tartja a rekordot Európában. Az általános dráguláshoz leginkább az élelmiszerárak emelkedése járult hozzá. Nincs árucikk, amelynek ne változott volna az ára. A szerbiai átlagbér mintegy 400 eurónak megfelelő dinárösszeg, de ennyit csak az állami intézmények foglalkoztatottjai keresnek. Lehetetlen megállapítani, hogyan alakulnak a fizetések a magánszférában.


A minimálbér közel 170 eurót tesz ki, de bármennyire hihetetlenül hangzik, sokan egy ilyen fizetésért is a "fél karjukat adnák". A szerbiai munkatörvény ugyanis egyáltalán nem kötelezi a munkáltatókat, hogy fizessék az alkalmozottakat. Az állam kizárólag a (gyakran nem létező) bér utáni adók és járulékok rendszeres fizetésének elmulasztása esetében lép fel keményen a munkaadókkal szemben. Így fordulhat elő, hogy számos magánvállalkozó hónapokig, fél évig, egy évig nem fizeti ki a munkások béreit (csak az utánuk járó adókat). Miután Szerbiában a munkanélküliség a napokban elérte a 28 (!) százalékot és normális úton egyszerűen lehetetlen álláshoz jutni, a munkaviszonyban levők nagy része fizetés nélkül is hajlandó melózni abban a reményben, hogy a cégtulajdonos egyszer majdcsak megkönyörül rajtuk. Mondani sem kell, hogy a munkáltatók a lehető legnagyobb mértékben visszaélnek a helyzettel.

Ha figyelembe vesszük, hogy a délvidéki magyarságot minden téren, így a foglalkoztatás terén is gyakori megkülönböztetések érik, nem nehéz elképzelni, hogy az említett körülmények között milyen egzisztenciális katasztrófa fenyegeti őket.

Egyre több észak-bácskai polgár úgy próbálja túlélni ezt az áldatlan időszakot, hogy a tompai határdiszkontban nagy mennyiségű élelmiszeripari és tisztálkodási árucikket vásárol (ha egyáltalán van rá megtakarított pénze), majd ezt az árut a szabadkai piacokon árulja. Most tessék kapaszkodni: az alapvető termékek csonkaországban 30-tól 60 százalékkal olcsóbbak, mint Szerbiában. Ezeket tehát nem nehéz eladni a szabadkai piacon, az árus és a vevő egyaránt jól jár. Ez a jelenség kísértetiesen emlékeztet a milosevići korszakra, a kilencvenes évekre, amikor a délvidéki magyarok jelentős része hasonló módon vészelte át a szörnyű válságot.

F. L.

Megosztás

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information