2020, augusztus 07, péntek
   
Betűméret

Mit hoz az új felsőoktatási törvény?

felsoAz új felsőoktatási törvény lehetővé teszi, hogy a főiskolákra, egyetemekre való bejutás alsó pontszáma ezentúl negyvennyolc, vagyis alacsonyabb legyen, mint eddig volt.

Erre minden bizonnyal azért (is) van szükség, mert jelentős mérteket ölt az országból való kivándorlás, egyre kevesebb fiatal határoz úgy, hogy itthon tanul tovább. A pontszám leengedésével tehát nagyobb esélyt kapnak a jövendőbeli hallgatók, hogy az állam költségvetésén tanulhassanak.

Az új törvény azonban néhány, eddig nem létező munkakört is biztosít a felsőoktatási intézményekben.  Ezentúl minden főiskolának és egyetemnek lesz menedzsere, akinek a feladata az intézmény és a minisztérium közötti kommunikáció és a pénzügyek intézésének gördülékennyé tétele lesz. A tanszékvezetőket továbbra is négy évre választják majd meg, ugyanakkor nem határozzák meg mandátumaik számát.

Mindeközben a délvidéki magyar fiatalok továbbra is a külföldön, főleg az anyaországban tervezik a továbbtanulásukat, hiszen Szerbiában alig néhány egyetem és főiskola meghatározott szakain tanulhatnak az anyanyelvükön.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak volt egy igen jó terve, mégpedig az, hogy Szabadkán létrehozza a Vajdasági Magyar Egyetemet. Itt minden olyan szakon anyanyelvükön tanulhattak volna a magyar ajkú hallgatók, amelyeken erre jelenleg nincs lehetőségük. A terv azonban csupán terv maradt, vagy már az sem…

rts.rs nyomán M.Z.

.

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information