2020, október 01, csütörtök
   
Betűméret

"Létfontosságú a tanulók száma" - beszélgetés Nikola Matkovićtyal, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Középiskola igazgatójával

a lazar01A feszült társadalmi klíma és az abból eredő gondbaejtő jelenségek az élet minden terén befolyásolják a fejlődési lehetőségeket és a távlatokat. Ez a megállapítás sajnos az oktatásra is vonatkozik, amely kétségkívül az egyik legérzékenyebb, jövőt meghatározó terület.

Erről a témáról, amely senkit sem hagy hidegen, Nikola Matkovićtyal, a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola igazgatójával beszélgettünk, aki megosztotta velünk a nézeteit, és egyúttal betekintést nyújtott az említett oktatási intézmény helyzetébe, hétköznapjaiba.

Mennyire nyomta rá a bélyeget az iskola működésére a kétségbeejtő méretű elvándorlás?

- Szabadka város területén már évek óta stagnál a végzős nyolcadikosok száma, és a jelenleg mintegy 380-ra tehető létszám semmiképpen sem fog növekedni, inkább csökkenésre lehet számítani. Ez a létszám sem végleges, hiszen számolnunk kell a folyamatos elvándorlás tényével is. Ez alól a végzős diákok sem képeznek kivételt, tehát elégedettségről szó sem lehet, amikor a magyar nyelven tanuló diákok számáról beszélünk. Ez a jelenség a többi középiskola számára is probléma, így a leendő szakok tervezése komoly gondot okoz, hiszen minden iskolának, mint ahogyan a Vegyészeti-Technológiai Iskolának is fontos, hogy a fennálló magyar tannyelvű tagozatokat megőrizze, illetve a lehető legmagasabb létszámmal indítsa ezeket.

Mely szakokon folyik a tanítás csak szerb, illetve csak magyar nyelven, és milyenek a kilátások a következő tanévet illetően?

- A szabadkai Vegyészeti-Technológiai iskolában a tanítás szerb és magyar nyelven történik és három munkaterületet ölel fel. Ezek: a kémia, nemfémek és grafika, továbbá a mezőgazdaság, élelmiszer-termelés és feldolgozás, valamint a textil- és bőripar.

Az adott munkaterületen belül felelősségteljesen igyekszünk olyan oktatási területeken indítani a szakokat, amelyek a diákok és a helyi önkormányzat igényeinek egyaránt megfelelnek. Külön figyelemmel választjuk ki a magyar tannyelvű szakokat. Fontos, hogy ezek népszerűek legyenek a diákok körében, hiszen biztosítaniuk kell a továbbtanulás, a szakmában való elhelyezkedés és az önálló vállalkozás indításának lehetőségét is. Ezek elsősorban a négyéves képzések.

Konkrétan: már évek óta csak magyar tannyelven nyitunk szőlész-borász szakot, ami négyéves képzést jelent, viszont csak szerb tannyelven indul a hároméves képzésű pék-hentes kombinált tagozat.

a lazar03Az elkövetkező tanévre iskolánk három magyar tannyelvű osztály megnyitását tervezi, ezek a következők: gyógyszeripari technikus, élelmiszeripari technikus és a ruhamodellező szakok, míg szerb tannyelven: gyógyszeripari technikus, környezetvédelmi technikus, vegyész-laboráns, élelmiszeripari technikus, ruhamodellező négyéves szakok, illetve egy tagozat hároméves képzéssel kombinált tagozaton (pék-hentes szak). A gazdasági-ipari mutatók, illetve igények nyomán az iratkozási tervünkbe beiktattunk olyan élelmiszeripari szakot, amely hároméves képzést irányoz elő. A beiratkozási terv meghozatala során egyeztetünk és hathatósan együttműködünk a Magyar Nemzeti Tanáccsal, amelynek ezúton is őszinte elismeréssel köszönjük az eddig nyújtott támogatását.

Melyek az oktatási intézményük legnagyobb sikerei?

- A Vegyészeti-Technológiai Iskola sikerei, éppúgy mint az összes többi szakiskoláé, nem csupán a mintegy ezrekre tehető jól képzett, szorgalmas munkásokban, technikusokban, mérnökökben mutatkoznak meg, akik a szabadkai gazdaság hatékonyságát biztosítják, hanem a sok-sok versenyen, köztük köztársasági és nemzetközi szintű megmérettetéseken elért érmek számában is.

Így az elmúlt évben tanulóink a kémiai technológia területén rendezett verseny első helyezettjei, továbbá második helyezést értek el a köztársasági textil- és bőripari iskolák versenyén, valamint a nemzetközi Curie kémiaversenyen Magyarországon két tanulónk első helyezést ért el. Iskolánk tanulója, Patyi Gábor pedig külön serleget vehetett át, ugyanis hat egymás utáni alkalommal első helyezést ért el.

Melyek a legsúlyosabb problémák, amelyekkel nap mint nap szembesülnek? Miben látja a megoldást a gondok kiküszöbölésére?

- A szakiskolák, nem csupán itt nálunk, de a környező országokban sem lehetnek elégedettek a tanulók létszámával, kevés diák dönt a szakképzés mellett, annak ellenére, hogy kitűnő lehetőségekkel élhetnek, hiszen a jó szakképzés a munkavállalást és a továbbtanulást is biztosítja. Mindannyiunk feladata, a közösség minden tagjának felelőssége, hogy a szakmunkát elismerje és értékelje. Itt különösen fontos szerep hárul a médiára, a pontos és hiteles tájékoztatásra. Az Önök hathatós támogatására. Arra kell törekednünk, hogy a tanulókat és szüleiket meggyőzzük, a szakmai tudás aranyat ér, a tisztes szakmunkát, a munkahelyet nem szégyellni kell, hanem büszkélkedni kell vele. Természetesen ezzel egyetemben a szakiskolák műszaki-anyagi korszerű felszereltségét is biztosítani kellene, csak így lehet valós, hatékony kapcsolat elmélet és gyakorlat között.

Mi a véleménye a mostani oktatási törvényről és az új törvénytervezetről?

- Erre az évre mintegy három új oktatási törvénytervezet készül. Reményeink szerint ez majd az oktatási rendszerünk további fejlődését biztosítja, hiszen az oktatás a társadalom alappillére.

Hogyan látja az oktatás általános helyzetét az országban (és külön Szabadka területén)?

- Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy az oktatás a jövőben is a társadalom mozgatórugója legyen, az oktatást értékelni és érdemben elismerni kellene. Ez a kérdéskör még sok-sok tennivalót rejt magában. Szabadkán, ahol többnemzetiségű közegben élünk, a tanítás is az itt élő nemzetek és nemzetiségek nyelvén zajlik, szerintünk a városvezetéssel, a nemzeti tanácsokkal, az igazgatóságokkal, a tartományi, a köztársasági oktatásügyi szervekkel jó együttműködést valósítunk meg, és ne feledkezzünk meg az iskolák közötti jó viszonyok ápolásáról sem.

Mit nyújt a tanulóknak a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola, melyek a fő előnyei?

- A Vegyészeti-Technológiai Iskola mindhárom munkaterületén tanuló diákok kitűnő alapokkal indulhatnak a karrierépítés terén. Amikor ezt állítjuk, arra gondolunk elsősorban, hogy iskolánkban egyaránt hangsúlyt fektetünk a tudás elsajátítására, éppúgy mint a szakmai készségek fejlesztésére. Így a diákok a tanulmányaik befejeztével saját döntésük alapján választhatnak, hogy a munkavállalás mellett döntenek-e, vagy az egyetemi továbbtanulást választják. Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni ezt a lehetőséget, hiszen a középiskolába induló tétova fiatalember ilyen határozott döntés meghozatalára nem mindig képes. A Vegyészeti-Technológiai Iskolában elsajátított tudás jó alapot jelent az egyetemi továbbképzéshez, de a munkavállalásra is teljeskörű felkészítést szavatol, valamint a tanulók kompetenciáinak fejlesztését is szolgálja, így bátran önálló vállalkozást is indíthatnak tanulmányaik elvégzése után.

Mi a véleménye a duális képzésről?          

- A duális képzés az elméleti és a gyakorlati képzés jó kombinációja. Ez a lehetőség számunkra nem jelent új kihívást, hiszen évek óta így működünk, tanulóink az elméleti tudás mellett szakmai ismeretekre tettek szert a város gyáraiban, az iskolai gyakorlóműhelyekben.

A duális képzésről szóló törvény nem csupán a törvényes keretet kell, hogy biztosítsa, hanem az iskola és az gazdaság szorosabb együttműködését kell, hogy szolgálja, amelynek célja a korszerű technológiai igényeknek való megfelelés. Amint iskolánk oktatási profiljai az új duális képzés elvei mentén a megreformálás fázisába érnek, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy tanulóinknak ezt a lehetőséget is biztosítani tudjuk. Iskolánk kitűnő együttműködést ápol a város ipari létesítményeivel. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Szabadka város ösztöndíjprogramja mellé, mi a Vegyészeti-Technológiai Iskola tanulóinak öt külön ösztöndíjat biztosítottunk a következő tanévre a mezőgazdaság, élelmiszer-termelés és feldolgozás munkaterületen a szerb és a magyar tannyelven tanuló diákok számára.

A Vegyészeti-Technológiai Iskola olyan szakiskola, ahol a tanítás a legkorszerűbb szemléltetőeszközökkel ellátott tantermekben zajlik, jól felszerelt labóratóriumokban és kabinetekben. Az iskolának jól működő péksége van, továbbá folyékony szappan gyártására szolgáló géppel rendelkezünk. Ezenkívül tanulóink az iskola varrodájában mintegy 50 korszerű varrógépen és egy számítógépes programon tervező szakkabinetben fejleszthetik szakmai tudásukat - mondta a beszélgetésünk végén Nikola Matković igazgató.

(-n)

.

Megosztás

A nap idézete

“Az élet a gyönyör forrása; de ahol a csőcselék is iszik, ott minden kút meg van mérgezve.”

/Friedrich Nietzsche/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information