2020, november 27, péntek
   
Betűméret

A DP vezetőjének autóját felgyújtották - A VMDK jelöltjét megfenyegette a VMSZ

hodasg valasztasok2017A szerbiai politika viselkedésében egyre több olyan módszerrel lehet találkozni, amely inkább a szervezett bűnözésre jellemző, nem pedig egy Európai Uniós csatlakozásra törekvő ország közéletére. Ennek egyik legújabb példája a nyugat-bácskai Hódság községben érhető tetten, ahol holnap önkormányzati választásokat tartanak. 

Maffiamódszerek

A szerbiai sajtó is beszámolt arról az esetről, hogy az éjjel kétszer is felgyújtották Miroslav Ilić a Demokrata Párt (DP) helyi vezetőjének autóját. Ilić egy egész napos kampánytevékenység után késő este ért haza, ezután valamivel éjfél után vette észre, hogy lángol a családi házuk udvarán parkoló autója. Ekkor még sikeresen eloltotta a lángokat, majd pedig valamivel három óra előtt újabb robbanást hallott és ismét lángokban állt az autója. Ilić politikai leszámolást és megfélemlítési kísérletet sejt az eset hátterében. 

VMSZ a haladók listáján 

A választásokon egyébként hat lista indul, a Szerb Haladó Párt mellett, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, az Elég volt, a Demokrata Párt, illetve egy polgári csoportosulás állított listát. Érdekesség, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a haladó párttal egybeolvadva vesz részt a választásokon, a jelöltjük Gergely Stevan az 5. helyet foglalja el az SZHP listáján. 

Magyar fenyeget magyart, hogy ne legyen széthúzás 

Azonban nem a tegnapi feltételezett gyújtogatás volt az egyetlen olyan módszer, amely az átkos '90-es évekre emlékeztetheti a polgárokat. Portálunk információi szerint a választásokat megelőző listaállítás folyamatában a Vajdasági Magyar Szövetség egyik vezető gombosi politikusa, aki a faluban is vezető funkciót tölt be, többszörösen megkereste a VMDK helyi megbízottját, sőt annak szüleit és feleségét is, akiket alig burkoltan megfenyegetett, hogy jól gondolják meg, hogy részt vesznek-e a községi választásokban, nehogy valami "bajuk essen" emiatt. A VMSZ-es politikus azzal érvelt, hogy egy párhuzamos jelöltség megbontaná a magyar szavazói egységet, ami pedig később mindenféle negatív következményeket vonhatna maga után, mind a jelöltek, mind pedig azok családtagjaira nézve. A nyomásgyakorlás pedig elérte a célját és a VMDK jelöltje végül visszalépett az indulási szándékától.  

Az eset kapcsán megkerestük Csonka Áront, a VMDK elnökét is, aki elmondta: "A VMDK gombosi tagozata valóban részt szeretett volna venni a községi választásokon. Ennek részeként tárgyalások folytak a Demokrata Párt községi szervezetével, hogy a támogatásunkért cserébe a választási listájukon egy jelöltünk is helyet kapjon. Azonban erről értesülve a gombosi Helyi Közösség VMSZ-es titkárának nyomásgyakorlása miatt jelöltünk visszalépett. A burkolt fenyegetés eredményeként pedig a VMDK nem vesz részt a helyi választásokon."

Csonka a pátját ért fenyegetések és a DP politikust ért tegnapi támadással összefüggésben megjegyezte azt is, hogy szerinte ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy milyen messzire jutott a szerbiai hatalmi és kisebbségi politikum, amely a hatalom megszerzésének érdekében nem riad vissza attól sem, hogy félelmet és terrort idézzen elő a választók körében.

"A VMDK nagyon sajnálja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is ezen módszerek mögé állt be, hiszen a jelöltjük a haladó párt listáján szerepel és azzal, hogy nem tiltakoztak ezen események ellen, ez arra utal, hogy helyeslik a megfélemlítéseket, valamint a demokratikus és szabad választások ellehetetlenítését." - monda el Csonka Áron. 

R. P. 

.
 

 

Megosztás

A nap idézete

"Ha az idegen hódít, kiszakít, megrabol, megsemmisít: az szeretet, békítés. De ha én az ezer halál felé taszított, meglopott, megcsalt, a nyomorúság ezer szorításában vergődő magyarság védelmére mozdulok: az gyűlölet."

/Szabó Dezső/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information