2020, november 27, péntek
   
Betűméret

„Franciaország liberális diktatúra felé halad”

almasyferenc-delhir-kiemelt
A franciaországi elnökválasztásról és annak hatásairól beszélgetett a DélHír Portál Almássy Ferenccel,
Visegradpost.com főszerkesztőjével. A francia–magyar kettős identitású újságíró Párizsban nőtt fel, ám hét éve - saját megfogalmazása szerint - hazaköltözött Budapestre, és mindkét hazájának sorsát a szívén viseli. 
 
- Az elnök személyén túl szerinted mi volt a fő kérdés vasárnap, miről döntöttek a franciák?
 
Az igazi kérdés az, hogy döntöttek-e egyáltalán a franciák valamiről. Mert ugye, amit most tapasztaltunk, az egy haldokló rendszer mutálódása. Hiszen épp a frissen megválasztott Macron jelképezi a legradikálisabban a jelenlegi rendszert, amelyből az embereknek elege lett. Nagyon ügyesen oldották meg, hogy amíg a felmérések szerint François Hollande leköszönő elnököt már csak a választók 4 százaléka támogatta, mégis az ő utódját választották meg. Ezt fantasztikusan sikerült megvalósítaniuk. Ehhez azonban kellett a jelenlegi politikai elit, a média és a nagytőkések összefogása, ugyanis a közös túlélésük múlott Macron győzelmén, hogy ezáltal továbbvihessék a hatalmukat.
 
Éppen ezért úgy látom, hogy a vasárnapi döntés nem igazán volt őszinte a franciák részéről. Ha megnézzük az eredményeket, abból kivonjuk az érvénytelenül szavazókat és Marine Le Pen szavazóit, akkor láthatjuk, hogy 43 százalék szavazott Macronra. A felmérések szerint azonban csak a leadott szavazatok fele volt támogató szavazat (akik valóban egyetértettek vele), míg a másik fele Le Pen-ellenes protesztszavazó volt, akiknek mindegy, ki volt az ellenjelölt, csak ne Le Pen győzzön. Vagyis egy 20 százalékos támogatottsággal rendelkező embernek sikerült nyernie. Éppen ezért szerintem átverték a franciákat, egy nagyon ügyes és előre kiszámított módszerrel. 
 
- Mesélj egy kicsit a francia választási rendszerről és az elnöki poszt funkciójáról és jogköreiről. 
 
A két legfontosabb választás Franciaországban az elnök- és a parlamenti választás. Charles de Gaulle tábornok alakította ki a jelenlegi 5. francia köztársaság politikai rendszerét, amelynek az volt az elképzelése, hogy legyen egyfajta köztársasági monarhia. Vagyis van egy elnök, aki jelképezi Franciaországot, aki vezeti a hadsereget, aki kiválasztja a miniszterelnököt és akinek nagyon erős politikai hatalma van az országban. Emellett pedig ott van az 577 tagú parlament, amely a miniszterelnök személyét javasolja, illetve a fő szerepe a törvényalkotás. Van még egy szenátus is, amely ellenőrzi a törvényjavaslatokat.
 
A rendszer elég bonyolult, de a lényege, hogy az elnök bármit megtehet. Franciaországban tényleg ő vezeti az országot, nem a miniszterelnök, nem a parlament.
 
- Milyen változást hoz majd a vasárnapi választás eredménye? 
 
Nos, abba talán nem mennék bele, hogy Franciaországban milyen változások lesznek, hanem inkább a nemzetközi változásokat szeretném előrevetíteni. Amit fontos tudni: Merkel, Junker, Verhofstadt, Tusk vonalához tartozik a megválasztott Emmanuel Macron elnök is. Nem véletlen, hogy ezek a politikusok voltak az első nemzetközi vezetők és döntéshozók, akik először gratuláltak a megválasztásához. Ez azt jelenti, hogy az a föderalizációs terv, amelyet leginkább Németország szeretne elérni, az most nagyban meg fog erősödni. 
 
A britek kilépése után az EU-ban megmaradt két nagy ország: Franciaország és Németország most teljes összhangban fog működni. Ez pedig Kelet-Európának, különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra nézve egy nagyon nehéz időszakot jelent. Most egy teljesen liberális, NATO és EU-barát francia elnöki időszak következik. Vagyis ahogyan azt Le Pen is megfogalmazta egy nyilatkozatában, amennyiben nem ő nyeri meg a választásokat, akkor is egy nő fogja vezetni Franciaországot, csak az nem ő, hanem Merkel , és most ez következett be. 
 
- Mennyiben lett volna más a helyzet,  ha Marine Le Pen nyeri meg a francia elnökválasztásokat?
 
Az biztos, hogy egész más lenne a helyzet. De még egy fontos dolgot látni kell: Macronról azt mondanám, hogy ő egy szélsőséges globalista, míg Marine Le Pen inkább egy radikális patrióta. Itt is látni, hogy teljesen ellentétes elképzelések és elvek csaptak össze. Ha nyert volna Le Pen, akkor az biztos, hogy már vasárnap este óta balhé lenne Franciaországban. Égnének a külvárosok, nagy baloldali tüntetések lennének Párizsban és más nagy városokban, nagy káosz lenne az országban, és Le Pennek nem sikerült volna aztán a jövő hónapban esedékes választásokon jól szerepelnie. Esetleg csak a kis pártok támogatásával és azok koalícióba gyűjtésével. 
 
Ezért az is elképzelhető, hogy számára nem feltétlenül a győzelem volt a legfőbb cél, mint például az apjának anno, hanem, hogy egyértelműen ő legyen az ellenzék vezetője. Ezt viszont teljes mértékben sikerült elérnie, és így fordulnak rá a néhány héten belül esedékes választásokra. Így készülhetnek fel hosszútávon majd a 2022-es választásokra is. 
 
Viszont Macron is profitálhat a helyzetéből, ugyanis ez a választás megmutatta, hogy Franciaországban véget ért a hagyományosnak nevezhető bal-jobb politikai rendszer. Most konkrétan 3 pólus maradt. Van a nagy középpólus, amit az Emmanuel Macron-féle En Marche! vezet, amelyet akár globalista pártnak is lehetne nevezni, vannak a jobboldali patrióták, amit Le Penék vezetnek és van a radikális baloldal, amit Jean-Luc Mélenchon vezet. Vagyis most a bal és a jobb pólus egyaránt radikális térbe csúszott és a centristák mind összefogtak Macron mellett. Ez nagyon megfelel a jelenlegi politikai elitnek, mert mindenki, aki a rendszer ellen van, az ketté van szakítva a jobb és a bal radikális pártokba, amelyekkel lehet ijesztgetni az embereket és rávenni a szélsőségektől megriadt szavazókat, hogy a nagy centrista pártot támogassák. 
 
Most valóban rendkívül érdekes helyzet alakult ki és egészen a mélyéről megváltozott a francia politika. A magam részéről nagyon szkeptikus vagyok és attól tartok, hogy Franciaország egy liberális diktatúra felé halad. 
 
Sz. A.
 
.
 
Megosztás

A nap idézete

"Virrasztottunk mi tetszhalottat már, álltunk sok vihart, nekünk ez sem új, ha kiszaggattak: új gyökeret vertünk. Mi tudjuk mit jelent: balszél ha fúj."

/Reményik Sándor/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information