2020, november 27, péntek
   
Betűméret

A NATO-nak minden, a ruszkiknak fityisz Szerbiában: diplomáciai státusz nélkül marad az orosz "kémközpont"?

kem-kemközpont

Lehet, hogy első komoly és nyílt vita következik a szerb hatalmi koalíción belül?

Ivica Dačić külügyminiszter és a Szerbiai Szocialista Párt elnöke kezdeményezi, hogy a Nišben működő orosz-szerb humanitárius központ diplomáciai státuszt kapjon.

(Hivatalosan) az elemi csapások következményeinek elhárítását, enyhítését szolgáló központról van szó. A létesítmény-komplexumban orosz gyártmányú mentőkocsik, sátrak, gumicsónakok, tűzvédelmi felszerelés és egyéb, a katasztrófahelyzeteknél használt kellékek találhatók.

Egyes nyugati katonai elemzők és médiumok szerint azonban az oroszok szándéka, hogy az említett bázis révén információkhoz jussanak a NATO balkáni mozgásáról, akcióiról. Szerintük az ott levő felszerelés és szakkáderek képesek arra, hogy kövessék a környező országokban, főleg Romániában és Koszovón tanyázó nyugati katonák, ún. békefenntartó erők stb. aktivitását. Az oroszok ezt tagadják.

Mint ismeretes, Szerbia megállapodást írt alá a NATO-val, melynek katonái gyakorlatilag bármit megtehetnek az ország területén. Az esetleges súlyos bűncselekményekért (akár gyilkosságért vagy nemi erőszakért) sem ítélhetők el Szerbiában, mert a megállapodás értelmében teljes immunitást élveznek. Tehát: Szerbia ugyan nem tagja a NATO-nak, de korlátlan mozgásteret nyújt neki - a felelősségre vonás lehetősége nélkül.

Persze, az orosz-szerb központ működésének tisztasága sem teljesen egyértelmű, de tény, hogy a jogai (legalábbis papíron) meg sem közelítik a NATO szerbiai hatáskörét.

Dačić tehát követeli ennek a logikátlanságnak a megszüntetését, az orosz központ diplomáciai státuszának a megadását. Egyértelmű, hogy a külügyminisztert nem az igazságérzet motiválja, hanem a politikai súlya visszállításának széndéka. Dačić pártja ugyanis kezd beolvadni a Szerb Haladó Pártba, és a teljes felmorzsolódás fenyegeti. Az indíttatástól függetlenül Dačić kezdeményezése, hogy az oroszok Szerbia területén legalább hasonló jogokat élvezzenek, mint a NATO, nem tűnik ésszerűtlennek.

Ezt azonban Aleksandar Vučić szerb elnök-kormányfő-önkényuralkodó és a "régió stabilitásának a szavatolója" a jelek szerint nem hajlandó megadni a ruszkiknak.

K. P.

.

 

Megosztás

A nap idézete

"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják! De miről a nemzet félve, a szenvedésektől önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétséges!"

/Deák Ferenc/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information