2019, augusztus 20, kedd
   
Betűméret

A NATO-nak minden, a ruszkiknak fityisz Szerbiában: diplomáciai státusz nélkül marad az orosz "kémközpont"?

kem-kemközpont

Lehet, hogy első komoly és nyílt vita következik a szerb hatalmi koalíción belül?

Ivica Dačić külügyminiszter és a Szerbiai Szocialista Párt elnöke kezdeményezi, hogy a Nišben működő orosz-szerb humanitárius központ diplomáciai státuszt kapjon.

(Hivatalosan) az elemi csapások következményeinek elhárítását, enyhítését szolgáló központról van szó. A létesítmény-komplexumban orosz gyártmányú mentőkocsik, sátrak, gumicsónakok, tűzvédelmi felszerelés és egyéb, a katasztrófahelyzeteknél használt kellékek találhatók.

Egyes nyugati katonai elemzők és médiumok szerint azonban az oroszok szándéka, hogy az említett bázis révén információkhoz jussanak a NATO balkáni mozgásáról, akcióiról. Szerintük az ott levő felszerelés és szakkáderek képesek arra, hogy kövessék a környező országokban, főleg Romániában és Koszovón tanyázó nyugati katonák, ún. békefenntartó erők stb. aktivitását. Az oroszok ezt tagadják.

Mint ismeretes, Szerbia megállapodást írt alá a NATO-val, melynek katonái gyakorlatilag bármit megtehetnek az ország területén. Az esetleges súlyos bűncselekményekért (akár gyilkosságért vagy nemi erőszakért) sem ítélhetők el Szerbiában, mert a megállapodás értelmében teljes immunitást élveznek. Tehát: Szerbia ugyan nem tagja a NATO-nak, de korlátlan mozgásteret nyújt neki - a felelősségre vonás lehetősége nélkül.

Persze, az orosz-szerb központ működésének tisztasága sem teljesen egyértelmű, de tény, hogy a jogai (legalábbis papíron) meg sem közelítik a NATO szerbiai hatáskörét.

Dačić tehát követeli ennek a logikátlanságnak a megszüntetését, az orosz központ diplomáciai státuszának a megadását. Egyértelmű, hogy a külügyminisztert nem az igazságérzet motiválja, hanem a politikai súlya visszállításának széndéka. Dačić pártja ugyanis kezd beolvadni a Szerb Haladó Pártba, és a teljes felmorzsolódás fenyegeti. Az indíttatástól függetlenül Dačić kezdeményezése, hogy az oroszok Szerbia területén legalább hasonló jogokat élvezzenek, mint a NATO, nem tűnik ésszerűtlennek.

Ezt azonban Aleksandar Vučić szerb elnök-kormányfő-önkényuralkodó és a "régió stabilitásának a szavatolója" a jelek szerint nem hajlandó megadni a ruszkiknak.

K. P.

.

 

Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information