2020, október 26, hétfő
   
Betűméret

Mi folyik itt Délvidéken?!

mifolyikittdelvideken-kiemelt

Ismét a Szerbiában élő magyarság helyzete volt a téma a magyar parlamentben, 

ahol szó volt a délvidéki magyarlakta településekre történő betelepítésről, hogy miért nem jár olyan autonómia a magyarságnak is, mint a koszovói szerbeknek vagy épp arról, hogy milyen feltételek mellett kellene barátságot ápolni a mindenkori szerb kormányokkal.

A délvidéki magyarságot érintő kérdések kapcsán Szávay István jobbikos politikus szólalt fel, aki az elmúlt években több alkalommal is felhívta az országgyűlés figyelmét a délvidéki magyarság súlyos helyzetére és máig megoldatlan problémáira. A nemzeti párt képviselője szerint ugyanis hiába javulnak a szerb-magyar államközi kapcsolatok, ha a délvidéki magyarság helyzete az elmúlt években inkább csak romlott.

Mint elhangzott a Jobbik támogatja a kormány délvidéki gazdaságfejlesztési programját, azonban a megfogalmazásuk szerint a pénz nem minden.

„Mi továbbra is úgy véljük, hogy a magyar közösség jogainak a bővítésére most és nem az uniós csatlakozás megvalósulása után van lehetőség. Márpedig Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai többször is egyértelműen kijelentették, hogy a Jobbik álláspontjával szemben semmilyen, a délvidéki magyarság érdekében megfogalmazott feltételt nem kívánnak szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához. Hasonló árulásra készülnek tehát, mint tették azt 2005-ben Románia esetében.” – mondta Szávay.

Mi folyik itt Délvidéken?!

A képviselő ezután több, máig aktuális problémára is felhívta a figyelmet, mint amilyen a koszovói cigányok délvidéki magyar többségű területekre való folyamatos betelepítése, a Délvidék Magyarországtól való elcsatolásának dátumának nemzeti ünneppé való tételének szándéka, amelyet Tomislav Nikolić államfő kezdeményezett, vagy akár a magyarul is tudósító délvidéki kistérségi- és regionális médiumok tömeges bezárása, külön kiemelve a Szabadkai Rádiót. Megemlítette a magyar tankönyvek elavultságát vagy épp, hogy máig nem lehet magyarul felvételizni az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára.

Sajnálatosnak nevezte, hogy eközben a magyar kormány délvidéki szövetségese a VMSZ, a magyarság jogérvényesítése helyett inkább olyan dolgokon fáradozik, mint például, hogy hogyan lehetetlenítse el Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő lakossági fórumait, amikor délvidéki jogvédő-monitorozó körútján Óbecsére, Zentára és Szabadkára látogatott.

Ami jár Koszovónak, arról Délvidék ne is álmodjon? 

Szávay nehezményezte, hogy míg a koszovói szerbek széles körű autonómiával büszkélkedhetnek a szerb kormánynak hála, addig a Magyar Nemzeti Tanácstól az utóbbi időben fontos jogosítványokat vett el a szerb alkotmánybíróság. 

Belgrád a koszovói szerbekre több pénzt költ napi szinten, mint a Magyar Nemzeti Tanácsra egész évben. Nem véletlen, hogy a magyar-szerb barátkozás sokak szerint a valóságban csupán annyit jelent, hogy Szerbia nagylelkűen hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz forintmilliárdokkal támogassa az őt mindenben kritikátlanul kiszolgáló Vajdasági Magyar Szövetséget és annak holdudvarát, miközben az e támogatások után járó és a szerb költségvetésbe befizetett áfa összege is magasabb, mint amit a szerb kormány a délvidéki magyar nyelvű adófizetőire összesen elkölt.” – szögezte le Szávay István a parlamenti felszólalásában.

A Jobbik nem csak a két szép szeméért barátkozna a szerb kormánnyal

Szávay leszögezte, hogy 2018-tól a Jobbik-kormány akkor lesz barátja Szerbiának, ha Belgrád biztosítani fogja a délvidéki magyarság széles körű területi autonómiáját, és államalkotó nemzetként, nem pedig elűzni kívánt kisebbségként fogja kezelni a helyi magyarságot.

S. P.

.
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
+2 #1 Sándor a mozsori Y-m-d H:i
A fenti fogalmazás az ugy igaz de a baj aban van hogy a mai napig is az anyaország ugy kezeli a külhonimagyarok at mintha gyarmatai lenének. A mai napig az összes magyar kormányok nem hajlandok a külhoni magyarság megfosztot magyar állampolgárságá t viszaadni. Ezt bizonyitja a multév decemberében kiadot döntéshozása fövárosi közigazgatási biroság döntése is. Tehát miért is becsülné a szerb kormány a magyarságot ha azt a magyar álom nem teszi?
Sándor a mozsori
Idézet
 

A nap idézete

“Az élet a gyönyör forrása; de ahol a csőcselék is iszik, ott minden kút meg van mérgezve.”

/Friedrich Nietzsche/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information