2020, október 26, hétfő
   
Betűméret

A szerb törvények a megelőzésre való törekvés helyett büntetnének, de sikertelenül: Súlyos közúti baleset Szabadkán

szabadkapalics-baleset01

Csütörtökön este súlyos közlekedési baleset történt Szabadkán. Egy személyautó és egy motorkerékpár ütközött össze este 19 óra körül, a helyiek számára csak Palicsi Útként ismert szakaszon. Amint az lenni szokott, hivatalos közleményt egyelőre nem adtak ki a baleset körülményeiről. 

Szemtanúk állítása szerint a Volkswagen Golf márkájú gépkocsi Palics felől haladt Szabadka irányába, amikor is mellékútra akart letérni. A másik irányból azonban két motorkerékpáros tartott feléje, közülük egyik nekiütközött az autónak, míg a szemtanúk szerint a másik továbbhajtott.

Mindkét jármű totálkárossá vált, a sofőröket a szabadkai kórházba szállították, állapotukról úgyszintén nincs még hír. Az ehhez hasonló közlemények sajnos nem okoznak meglepetést, azonban tudnunk kell, hogy a kiváltó okokért nem csak kizárólag a járművezetők felelősek.

Ami tény: a szerb törvények elsősorban súlyos büntetésekkel „igyekszenek” útját állni a fentiekben leírtakhoz hasonló baleseteknek, ami azonban – amint azt a gyakorlat is bebizonyította – teljesen hatástalan. Ezek legfeljebb a költségvetésben tátongó lyukakat tömködik be, nevelő hatásuk azonban nincs. Nem is lehet, hiszen a törvény szelektív.

Tudjuk, hogy a szerbiai állami szervek és intézmények a velejükig korruptak, ez alól nem képez kivételt sem rendőrség, sem az ún. igazságszolgáltatás, de (amint azt alighanem ez a baleset is tükröz) az autósiskolák sem. Anyagi ellenszolgáltatás fejében ugyanis szinte bárki vezetői engedélyhez juthat, s akár ámokfutóként viselkedhet az utakon.

A másik ok (még mindig a korrupcióról beszélünk), hogy a rendőrség „elnéző” egyes szabálytalankodókkal szemben. Ennek oka a megvesztegés, a szabálytalankodó és a rendőr közötti „haveri” viszony, vagy éppenséggel az, hogy a delikvens „jó kapcsolatokkal” rendelkezik.

A gyakorlat és felelősségérzet hiánya mellett a közlekedési kultúra is a béka feneke alatt van a balkáni országban, amit nem lehet szankciókkal orvosolni; a megfelelő nevelés nélkülözése ezen a téren is áldozatokat követel, és ez sajnos a jövőben is alighanem így lesz. Emellett, mint általában, ennek is leginkább az ártatlan polgárok látják kárát.    

Szerb sajtó nyomán F.J.

(Fotó: PannonRTV)

.

 

Megosztás

A nap idézete

"Jegyezd meg e nagy igazságot, hogy soha a földnek golyóbisán egy nemzet sem tehette addig magáévá a bölcsességet, mélységet, valameddig a tudományokat a maga anyanyelvébe bé nem húzta. Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem."

/Bessenyei György/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information