2020, augusztus 12, szerda
   
Betűméret

Felmentették Haradinajt

haradinajA hágai törvényszék megismételt tárgyaláson felmentette Ramus Haradinajt, az UCK (Koszovói Felszabadító Hadsereg) egyik vezetőjét és két társát. A vád szerint 1998-ban a metohijai Jablanicán különböző bűncselekményeket követtek el szerb és cigány lakosság ellen.

 

A bíróság megállapította a bűncselekmények tényét, de azt is, hogy Haradinaj és társai ezeket nem követték el.

Szerbiában nagy felháborodás várható, Koszovón pedig tűzijátékkal várják a hősként ünnepelt Haradinajt.

A vádlottak padjáról a kormányfői székbe ülhet Haradinaj

Bár Belgrád hevesen reagált a hágai Nemzetközi Törvényszék felmentő ítéletére, a szerb-albán párbeszéd folytatódhat. A volt albán gerillaparancsok szabad emberként hagyhatja el Hágát.

Pristina ünnepel: Ramush Haradinaj volt kormányfőt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori harcosát a hágai Nemzetközi Törvényszék másodszor is felmentette. A döntés után a volt gerillaparancsok szabad emberként hagyhatja el Hágát.

Haradinaj visszatérésének hatása lehet a koszovói politikai életre és a Szerbiával zajló tárgyalásokra is.

A felmentő ítélet után Haradinaj - aki a lírai elnevezésű Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) vezetője is - ismét beszáll a helyi politikába. Haradinaj volt már koszovói kormányfő: száz nap után, 2005 márciusában éppen a vádemelés miatt mondott le tisztségéről. Nemzetközi tárgyalópartnerei dinamikus, nagy munkabírású, hatékony kormányfőnek látták a jelenleg 44 éves exgerilla exvádlottat.

A pristinai lapok egy ideje már arról cikkeznek, hogy Haradinaj és Hashim Thaci új koalíciót hoznak létre, és a Koszovói Demokrata Pártot (PDK) vezető Thaci átengedi a kormányfői posztot.

"Eljött a megbékélés ideje" - üzente ügyvédje által Haradinaj még Hágából. Haradinaj "Koszovó minden állampolgárát képviselő" kormányt irányít majd, tekintet nélkül arra, "milyen nyelvet beszélnek és milyen nemzetiségűek".

A visszatérésre készülő volt kormányfő azt mondta, hogy "minden kisebbség jogait szavatolja, és megteremti a lehetőséget, hogy a szerbek részt vegyenek Koszovó politikai életében. A koszovói szerbek jelentős része - Belgrád nyomására - nem ismeri el a függetlenségét 2008 februárjában kikiáltó Koszovó intézményeit.

Szükséges rossz 

Belgrád dühösen és elkeseredetten reagált a felmentő ítéletre. Rövid időn belül ez a második olyan hágai döntés, amelyet Szerbia nehezményez. Alig két hete a Nemzetközi Törvényszék jogerős ítéletben mondta ki Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokok ártatlanságát.

Az első reakciók elítélték Haradinaj felmentését, ám Ivica Dacic kormányfő szerint folytatni kell a szerb-albán párbeszédet. Belgrád és Pristina az idén októberben kezdték el - az EU részvételével - a közvetlen párbeszédet. Ezek a tárgyalások nem érintik a terület jogállását vagy függetlenségének kérdését, viszont így is jelentős megállapodások születnek. Szerbia és Koszovó határán például napokon belül megkezdik az átkelőhelyek közös üzemeltetését.

A tárgyalás mindkét félnek politikailag kényes vállalkozás: Belgrádban és Pristinában is vannak ellenfelei. A pristinai lapok szerint Thacinak azért van szüksége Haradinajra, hogy legitimálja a szerbekkel való megállapodásokat, és kifogja a szelet az egyre hangosabb és elégedetlenebb ellenzék vitorlájából. Koszovóban továbbra is súlyos a gazdasági helyzet, és magas a munkanélküliek száma.

Haradinaj és Thaci összefogásával olyan koszovói albán kormány tárgyalhatna Belgráddal, amelyet két volt UCK-gerilla vezet. Az asztal túlfelén pedig az a Dacic ül, aki Slobodan Milosevic regnálása idején a Szocialista Párt (SPS) szóvivője volt.

Mivel vádolták?

A vádirat szerint Haradinaj, Idriz Balaj és Lahi Brahimaj - és az irányításuk alatt álló UCK-csapatok - bűnszövetkezetben követtek el háborús bűnöket a koszovói szerbek, romák és albánok sérelmére. A nyomozás során összesen harminckilenc holttestet találtak, írja a BBC. Az ügyészség külön kiemelte tizenhat civil elrablását, akiket az UCK Jablanica faluban lévő bázisán bántalmaztak.

Az UCK 1998-ban már harcban áll a szerb biztonsági erőkkel, és időnként képes volt nagyobb területeket is az ellenőrzése alá vonni. 1999-ben a NATO - elsősorban amerikai és brit nyomásra - bombázta Szerbiát és a koszovói szerb célpontokat. A korábban Szerbia tartományának számító Koszovót ezután az ENSZ igazgatta, majd a pristinai parlament 2008 februárjában kikiáltotta a terület függetlenségét. Koszovó elszakadását Belgrád nem ismeri el, ahogyan Moszkva és Peking sem. A területen 1999 óta a NATO békefenntartói állomásoznak, a KFOR kötelékében magyar csapatok is szolgálatot teljesítenek.

Haradinaj, Balaj és Brahimaj ellen 2005. március 4-én emeltek vádat, és március 9-én mindhárman feladták magukat. Az eljárás 2007 márciusában kezdődött és novemberig tartott. A Törvényszék csupán Brahimaj esetében találta - két vádpont alatt - bizonyítottnak a vádat, és első fokon hat év börtönre ítélte, Haradinajt és Balajt pedig felmentette. 2010 júliusában a fellebbviteli tanács részben hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és hat vádpontban új tárgyalást rendelt el.

Az eljárás során az egyik legkomolyabb problémát a tanúk biztonsága jelentette. A koszovói albánok által elkövetett háborús bűnök feltárása során visszatérő probléma, hogy a tanúkat zaklatják, megfélemlítik vagy meggyilkolják.

A Nemzetközi Törvényszék a megismételt eljárásban sem találta bizonyítottnak, hogy Haradinaj, az UCK nyugat-koszovói parancsnokaként, tudott volna az irányítása alatt álló területen elkövetett háborús bűnökről.

Az ítélet kihirdetése után tűzijáték kezdődött Koszovó fővárosában, a háborús bűnök elkövetésével vádolt exminiszterelnök hívei pedig az ünnepélyes fogadtatásra készülnek. A városban már napok óta óriásplakátokon és az állami tévében toborozzák az embereket a felmentő ítélet megünneplésére.

Megosztás

A nap idézete

"Így készülünk szelíd háborúra, mindig magunkért, soha mások ellen, sót párolunk és vásznakat szövünk, s míg kisebbítnek, lassan megnövünk ..."

/Dsida Jenő/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information