2020, május 28, csütörtök
   
Betűméret

Új tanintézmény nyílik Szabadkán

genijalacAbakusszal az örökös tudásért

Új iskola – pontosabban tanintézmény – nyílik december 1-jén Szabadkán. Az oktatás az ún. MENAR programon alapul, Szerbiában Malac Genijalac néven ismert.

Érdekessége még, hogy ez egy hétvégi iskola, ahol a 4-12 éves korú gyermekeket tanítják meg abakuszon – játékos formában – számolni, ezzel beindítva a bal és a jobb agyféltekéjüket. Az abakusz egy feltehetően Mezopotámiából származó, különleges manuális számológép, amely néhány rudat-pálcát tartalmaz, ezek mindegyikén meghatározott számú, esetleg különböző színű, csúsztatható korong vagy golyó van. Ezek segítségével végezhetjük el az összeadást és kivonást. Szorzás és osztás elvégzésére csak bonyolult szabályokkal alkalmazható. A XX. században megjelenő elektronikus számológépek némileg kiszorították a mindennapos használatból, de sok helyen még mindig, illetve újra népszerű.

A Malac Genijalac (Kis Zseni) iskolában folyó oktatói-nevelői munkáról kérdeztem Soós Boglárka tanárnőt, a szabadkai részleg képviselőjét.

--A gyerekek agyát játékos módon aktiváljuk, és mindenben kiemelkedőbbek lesznek azoktól, akik nem járnak ebbe az iskolába. Sőt, tanítványaink átlagosan 7,11 ponttal eredményesebbek az IQ teszteken is. Ez a tudás ugyanis nem vész el soha, mintegy rögzül a gyermekben. A világon először nálunk nyílik meg magyar nyelven ez az iskola. Az iskola 2x10 hónapig tart. Az első 10 hónapban összeadunk és kivonunk, a másodikban pedig szorzunk és osztunk. A második hónaptól már nem használjuk a fa számológépet, kizárólag vizuálisan számolunk.

* Ez az intézmény tehát magániskolaként működik?

--Igen, ez egy magániskola, ami mentális aritmetikával foglalkozik, alapja a Kelet-Ázsiából származó abakusz. Szerbiában Malac Genijalac néven van jelen, míg a világ több mint 50 országában megtalálható. Vlaović Igornak és Vlaović Aleksandrának köszönhetjük azt, hogy ez az iskola Szabadkára is elérkezett. Miért vagyunk MI még is különlegesek? Azért, mert a világon először itt, Szabadkán, a Malac Genijalac iskolában folyik magyar nyelven is az oktatás.

* Mi az Önök által alkalmazott módszer lényege? Mitől más ez az állami tanintézményekben használatos módszerektől?

--Ez az iskola 4-12 éves gyerekek számára nyitja meg a kapuit, mivel kizárólag ebben az időszakban tudja a gyermek elsajátítani ezt a módszert. Mint ahogy azt már mondtam, abakuszon, azaz fa számológépen kezdjük tanítani a gyermekeket, és ez játékos formában történik. Tehát elmondhatjuk, hogy a kicsik inkább szórakoznak, mint klasszikus értelemben tanulnak. A számológép arra szolgál, hogy az alapokat ezen sajátítsák el a gyermekek, de a második hónaptól már mindent a vizuális képességeikkel végeznek. Az alapja az abakusz, mégis itt arról van szó, hogy ennek segítségével indítjuk be az agyuk működését, így fejlesztjük a bal és a jobb agyféltekének a teherbírását. Tehát nem az a lényeg, hogy a gyerek gyorsan fejben bármit ki tudjon számolni, hanem az, hogy kifejlődik az agy azon része, amely a logikus gondolkodásért felelős, így mindenben kiemelkedőbb lesz azoktól a gyerekektől, akik nem járnak ilyen iskolába. A Malac Genijalac iskolában tanuló gyermekek figyelemösszpontosítása fejlődik, kialakul a fotografikus memóriájuk, és nem utolsó sorban az IQ- teszteken átlagosan 7,11 ponttal jobb eredménnyel rendelkeznek. Ez annyit jelent, hogy zseniként hagyják el az iskolát, és ez a tudás örökké megmarad. Mivel mi garantáljuk a sikert, ezért először le kell ellenőriznünk, hogy a gyermek megérti-e az abakusz használatának lényegét. Mivel itt a golyók nem a megszokott számképet jelenítik meg, ezért fontos, hogy működését, azok összefüggéseit a gyermek elsajátítsa. A számológép jobb első sorának felső részén lévő golyó 5, míg az alsó négy darab 4x1 értéket visel. Ha a gyerek ezt megérti, már be is tud iratkozni az iskolánkba. Ha mégsem, akkor azt tanácsoljuk, hogy jövőre próbálkozzanak újra. És ha őszinte akarok lenni, nem szívesen mennék bele abba, hogy milyen a mi oktatásrendszerünk. A Pisa-teszt jól tükrözi Európát, azt, hogy mi hol vagyunk, és hol vannak a kelet-ázsiaiak. Ennek megvan az oka: mi már nem gondolkodunk, csak mindent leírunk, holott ők igen, pont úgy, ahogy ebben az iskolában tanítjuk mi is a tanulókat.

* Milyenek az eddigi tapasztalatok?

--A tapasztalatok kiemelkedőek, Mentalna Aritmetika Malac Genijalac Subotica facebook oldalára nagyon sok videót töltünk fel az órákról, azokról, amelyek az itt, Szerbiában lévő Malac Genijalacban történnek. Érdemes megnézni, mert ezek a gyerekek tényleg fejlődnek és zsenikként hagyják el az iskolát.

* Összegzésül elmondhatjuk, hogy ebben az iskolában egy ősi módszerrel történik az oktatás?

--Igen ősi módszerrel, de nem ősi módon. Tantermeink nagyon felszereltek, a modern technika az óráink része, kisfilmeket nézünk együtt, ezzel is tanítva, hogy minden apró részletre oda kell figyelni. Komolyzenét hallgatunk közben, a kivetítőt is rendszeresen használjuk, és ami a legkorszerűbb módszerünk, hogy a házi feladatot online applikációban végzik el a gyermekek, ahol versenyezni is tudnak, mi tanárok pedig nyomon tudjuk követni, hogy hogyan végezték el a feladatot. A szülők ne úgy képzeljék el, hogy ez egy stressz a gyerekeknek, mert ez kizárólag szórakozás, játszás és versenyzés annak érdekében, hogy fejlődjenek, hisz gyerekeink azok, akik megváltoztatják a világot – zárta a beszélgetést Soós Boglárka.

 

Az iskolába való felvételi tesztelés útján történik. Ehhez előre be kell jelentkezni a 0607565423-as telefonszámon, vagy személyesen, az iskolában (Szabadka, Boško Vujić u. 13).  A tandíj havi 50 euró,  + az abakusz, iskolatáska és tankönyv 2 évre 40, 1 évre 25 euró.

M.Z.

.

 

Megosztás

A nap idézete

“De szeretnék eljutni, pajtás, Erdélybe, Kolozsvárra, Nagyváradra. Csak az Isten engedje megérni. Jaj, de szép lehet és de igaz magyarok élhetnek ott. Becsületes, dolgos jó magyar emberek. De szép lehet ez a föld. A Székelyföld, az lehet ám még a tündöklő szép világ, ahol ezek a kevés kenyéren felnőtt székely és csángó testvéreink élnek, magasan a hegyen, az Isten közelségében. Nem is lehet az ilyen ember rossz ember, hiszen olyan közel lakik az Úristenhez, hogy az égbõl rákönyököl a házára, vityillójára a jóság és a szeretet."

/Sértő Kálmán/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information