2020, október 24, szombat
   
Betűméret

Letiltott interjú

belamolnarPénteken tartja harmadik konferenciáját a Republikánus Párt Zentán. Ennek aprópóján teszem közzé azt a letiltott interjút, amit egy újságíró kolléga készített a párt alelnökével - de nem hagyták jóvá a megjelentetését. Hogy miért? Azt döntse el ki-ki maga.

A közelmúltban-Belgrádban jegyezték be az új magyar kisebbségi pártot, a Republikánus Pártot. Meglátásaikról, terveikről, céljaikról a párt alelnökét Molnár Bélát kértem meg hogy ismertese azokat:

Zentán alakult ez a tömörülés, igaz akkor még egy másik párt a haladók égisze alatt, annak a nemzetiségi vonalát építettük. Csakhogy amikor a mostani kormánypárt hatalomra került a koalíciós partnere ezt kívánta, hogy szüntesse be a nemzetiségi tagozatát. Vért izzadtunk, amire megszereztük a végzést és bejegyezték a Pártot a minisztériumba. Mivel egy másik pártbeli magyar is dolgozik a minisztériumba, akiknek nem tetszett, hogy új magyar kisebbségi párt alakul. Szerbiában több magyar párt is tevékenykedik, nem csak a VMSZ, bár ők azt állítják, hogy csak ők egyedüliként támogatják a délvidéki magyarságot. Nincs meg a megfelelő támogatottságuk, sok ember kiábrándult és elhagyja őket, mi ezekre az emberekre is számítunk és várjuk, őket, hogy valóban összefogva próbáljunk tenni a magyarokért egész Szerbiában. Mi megpróbálunk minden vajdasági magyar párttal egyezségre jutni és összefogni, felrázni az embereket kivéve a VMSZ-szel.

A Republikánus Párt a VMSZ ellen, vagy a magyarság érdekeinek megvédése miatt alakult?

A magyarság megfelelő képviselete a fontos. A VMSZ nem teszi ezt megfelelően szerintünk, noha a képviselőik bent ültnek a köztársasági parlamentben is. Látjuk, mennyi hibát ejt –emberek hagyják el a pártot, mert nem tetszik az elnök és a hozzá közelállók vezetési módszerei. Ha sikerülne a többi magyar párttal az összefogás, akkor a mindenkori magyar kormánynak is látnia kellene, hogy vannak még mások is, akik tenni akarnak és tudnak is a délvidéki magyarságért.

Lát arra reális esélyt, hogy meglegyen a többpárti összefogás?

Mi azért alakultunk és azért dolgozunk, hogy megpróbáljuk ezt véghezvinni. Persze, nem egyezzünk mindenben, de hiszem, hogy létre jöhet. Már több párttal is felvettük a kapcsolatot ez ügyben. Mi tárt karokkal várunk mindenkit, aki valóban segíteni akar a vajdasági magyarság érdekeinek megvédésében.

A párt elnöke Belgrádban él, mennyire ismeri a magyarság problémáit?

Pár éve ismertem meg Nikola Sandulovityot és megtetszett az ő politikája, ami arról szól, hogy ennek az országnak minden polgára egyenlő! Függetlenül attól, hogy ki melyik templomba jár vagy milyen nemzetiségű, ha egyformán fizessük az adónkat, akkor mindenkit egyforma jogok is illetnek meg bennünket! A lényeg az, hogy dolgozz és tégy valamit ezért az országért. Hiszen ez egy nagyon szép ország csak meg kellene vigyáznunk! Pedig már harminc éve, hogy fosztogassák, rabolják, és még mindig megvan. Akik hozzánk csatlakoztak biztos egzisztenciával rendelkeznek, és nem kell már az ország vagyonából elvennünk!

Melyek a legégetőbb problémák Ön szerint, amelyek a vajdasági magyarságot sújtsák?

Az én nézetem szerint a legnagyobb gond a munkanélküliség. Ez a hatalmi párt és képviselői, akik mint valami karmesterek mosolyogva dirigálnak, úgy tesznek, kifelé mintha minden rendben lenne. Közben pedig ebben az országban semmi sincs! Nincsenek sem utjaink, sem rendes autóutjaink. A vasútról is csak akkor hallunk, ha éppen újabb összegekre derül fény, amit elherdáltak. Nem folyik termelés nálunk. Igaz ez a probléma nem új keletű. nem most kezdődött. Én kitanultam egy szakmát kitűnő eredménnyel, de pár évre rá az az iskola megszűnt létezni. Hagyták, hogy egy olyan iskola ne működjön, amelyik mesterembereket adott ennek az országnak!   Mindenki mérnök, orvos vagy igazgató szeretne lenni. Apuci-anyuci kitaníttatja, szereznek neki jó munkahelyet, de semmit sem ér a bőre, mert nem biztos, hogy ezt szeretné csinálni! Ennek az országnak jó mesteremberekre lenne szüksége, aki épít, dolgozik és adót fizet. Zenta egy különleges város, szorgalmas békés emberek lakják, akik nem szeretik a konfliktusokat,s bármit megtesznek, csak őket ne bántsa senki .Nem jó, ha egy párt teljes hatalommal bír és nincs ellenzék, mert megszűnik az ellenőrzés. Van, aki kényszerből, van, aki érdekből odasimul a hatalmat bírókhoz. Így nem fog fejlődni a város. Nekünk az a célunk hogy a fiatalok itt maradjanak, és minél több gyár kezdje meg a működését, hogy legyenek munkahelyek. Tudunk termelni cukrot, lisztet minden élelmiszert, zöldséget miért kell eladni a gyárainkat? Tényleg valaki elhiszi, hogy a külföldi tulajdonost érdekli a város és a polgárai? Ad egy kis pénzt, vagy néhány cseresznyefát és be van fogva a szánk! Fontos lenne, hogy megfelelő legyen az egészségügy, a kultúra és a sport támogatása is! Zenta sport város volt, hiszen a sportolóink fantasztikus eredményeket értek el, olyan szinten, ahogy támogatva voltak. Ma a város költségvetéséből van egy összeg, amit a Sportszövetségnek kellene elosztani—eredményesség szerint, nem ez történik, nem is tudjuk megtartani sportolóinkat! Nem az kapja, aki megérdemli, hanem a lényeg hogy a vezetőséghez közel álló legyen. Kell a kultúra támogatása, hiszen a Durindó és a Gyöngyös bokréta nem elégíti ki a vajdasági magyarság igényeit. Munkahelyek, megfelelő életkörülmények, olyan gazdasági feltételek biztosítása, ami garantálja, hogy az emberek itt maradjanak – mi ezért harcolunk, mert csak így maradhat meg a délvidéki magyarság—ismertette terveiket a párt alelnöke.

.

Megosztás

A nap idézete

"Ha az idegen hódít, kiszakít, megrabol, megsemmisít: az szeretet, békítés. De ha én az ezer halál felé taszított, meglopott, megcsalt, a nyomorúság ezer szorításában vergődő magyarság védelmére mozdulok: az gyűlölet."

/Szabó Dezső/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information