2020, augusztus 06, csütörtök
   
Betűméret

Több mint háromszáz kistáncos a kórógyi fesztiválon

Második éve nyújt találkozási és bemutatkozási lehetőséget a Kórógy Hagyományőrző Egyesület által szervezett gyermek dal- és táncfesztivál. Az idein tizennégy egyesület több mint háromszáz kistáncosa vett részt.

A magyar néptánccal való foglalkozás segít megismerni saját kultúránkat, és hozzájárul nemzeti identitásunk kialakításához. Hogy magyar népi kultúránk ezen ága továbbra is megmaradjon vidékünkön, minden generációnak vállalnia kell feladatot, az idősebbeknek az értékek átadását, a fiataloknak, a gyerekeknek az értékek megőrzését.

– Kórógyon is fontosnak tartjuk, hogy népi kultúránkat a fiatalok már gyermekkorban megismerjék, elsajátítsák. Pár évvel ezelőtt alakítottuk meg gyermektánccsoportunkat, tagjai szorgalmasan járnak a próbákra. A fesztivállal pedig egy bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk nekik és azoknak az egyesületeknek, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk – mondta Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A népes gyereksereg énekelve végigvonult a kórógyi főutcán, majd sorra mutatkoztak be a focipályán felállított nagysátor színpadán.

A fesztiválon részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki elmondta, az esemény is jól mutatja, hogy egyesületeinkben milyen jelentős munka folyik. Mindehhez szükséges az, hogy a szülők is fontosnak tartsák, hogy gyermekeik megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal a néptánc révén is.

– Ezért nekünk, nekem, a magyarság képviselőjének az a feladata, hogy minden támogatást, segítséget megadjak ahhoz, hogy az egyesületek működni, dolgozni tudjanak, hogy ezáltal még sokáig élhessen a magyar szó és a hagyományok itt, Horvátországban – tette hozzá Jankovics Róbert.

Az eseményen részt vett Vukovár-Szerém megye képviseletében Grgo Krajina főosztályvezető és Davor Adžić megyei képviselő, valamint Dezső István, a Tordinci járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának alelnöke, a HMDK által támogatott magyar elöljáróhelyettes-jelölt.

HunCro nyomán HC

.

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information