2019, november 19, kedd
   
Betűméret

Két évre ítélték Jakarta keresztény kormányzóját, mert egy hamisított videofelvétel szerint "megsértette az iszlámot"

purnamaIstenkáromlás, az iszlám megsértése miatt elítélte, és kétéves börtönbüntetéssel sújtotta kedden Indonéziában a bíróság Jakarta keresztény kormányzóját.

Dwiarso Budi Santiarto bíró szerint a kínai kisebbséghez tartozó, keresztény Basuki Tjahaja Purnamáról “a jog szerint meggyőzően bebizonyosodott, hogy elkövette az istenkáromlás bűncselekményét”, s ezért börtönben a helye. Purnama végig ártatlanságát hangoztatta, s az ítélethozatal után bejelentette: fellebbez a döntés ellen.

Az ítélet meglepően súlyos. A leggyakrabban csak kínai nevén Ahoknak nevezett kormányzóra az ügyészség jóval kisebb büntetést kért: gyűlöletbeszéd miatt egy év felfüggesztett börtönt. Gyűlöletbeszédért legfeljebb négy, istenkáromlásért viszont maximum öt év börtön szabható ki Indonéziában.

A bíróság épületénél Ahok támogatói sírva fogadták az ítélet hírét, konzervatív muszlimok viszont megéljenezték a keresztény kormányzó bebörtönzését.

A vád és az ítélet szerint Jakarta elöljárója azáltal sértette meg az iszlámot, hogy választási kampányában azt mondta: félrevezetik a választókat azok, akik a Korán egyik versére hivatkozva azt mondják, hogy egy muszlim nem szavazhat egy keresztényre. Egy egyetemi oktató erről szerkesztett, hamisított videofelvételt tett közzé az interneten, amely azt a látszatot keltette, hogy a kormányzó magát a Koránt nevezte félrevezetőnek, ami miatt keményvonalas muzulmánok tiltakozásokat szerveztek Ahok ellen. Ahok el is veszítette a választást, így októbertől biztosan nem ő lesz Jakarta kormányzója.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, s a tízmilliós Jakarta lakóinak 85 százaléka is muzulmán. Az eljárást nagy figyelem kísérte, mert sokan az indonéziai vallási tolerancia fokmérőjének tekintették. Jogvédők szerint az ítélet “hatalmas visszalépés” a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

“Ez rossz hír az Indonéziában élő kisebbségek számára” – húzta alá Andreas Harsono, a Human Rights Watch helyi képviselője. “Ha alaptalan vádak alapján el lehet ítélni olyasvalakit, mint Ahok, aki a főváros kormányzója, az elnök szövetségese, és a legnagyobb politikai párt támogatását élvezi, akkor a többiekkel mi fog történni?” – tette fel a kérdést a jogvédő.

Ahok, aki mintegy ötven éve Jakarta első nem muszlim, és első kínai kormányzója, nem választás révén került a főváros élére. 2014-ben lépett elő helyettesből Jakarta kormányzójává, miután az addigi kormányzót, Joko Widodót államfővé választották. (MTI)

 

.

Megosztás

A nap idézete

“De szeretnék eljutni, pajtás, Erdélybe, Kolozsvárra, Nagyváradra. Csak az Isten engedje megérni. Jaj, de szép lehet és de igaz magyarok élhetnek ott. Becsületes, dolgos jó magyar emberek. De szép lehet ez a föld. A Székelyföld, az lehet ám még a tündöklő szép világ, ahol ezek a kevés kenyéren felnőtt székely és csángó testvéreink élnek, magasan a hegyen, az Isten közelségében. Nem is lehet az ilyen ember rossz ember, hiszen olyan közel lakik az Úristenhez, hogy az égbõl rákönyököl a házára, vityillójára a jóság és a szeretet."

/Sértő Kálmán/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information