2020, augusztus 13, csütörtök
   
Betűméret

Vukovári magyarok a horvát köztévében

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai rendszeresen részt vesznek a városi eseményeken, többször képviselték is már a települést, így természetes, hogy a múlt héten a Vukovárról jelentkező Dobro jutro, Hrvatska (Jó reggelt, Horvátország) műsorban az egyesületet is bemutatták.

A horvát köztévén futó Dobro jutro, Hrvatska első adását 1992. április 27-én sugározták, így ez a csatorna egyik leghosszabb ideje rendszeresen jelentkező műsora. A születésnapi adás első részét Vukováron forgatták, ahol több egyesület, szervezet is bemutatkozási lehetőséget kapott, így a vukovári események állandó szereplői, a Vukovári Magyarok Egyesülete is.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége égisze alatt 2008-ban hozták létre a vukovári magyarok első szervezetét. Azóta ez a szervezet nagyszerű eredményeket ért el a vukovári és a megyei magyarság közösséggé formálásában. 2013-tól pedig még nagyobb lehetőséget kaptak azzal, hogy saját tulajdonú székházhoz jutottak, amelyet azóta folyamatosan építenek, szépítenek. Megalakulásuk óta szinte nem is volt olyan hónap, hogy ne számoltunk volna be valamilyen programjukról. Rendszeres heti összejöveteleik mellett nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományok ápolására, magyar nyelvtanfolyamot, kézimunkaszakkört, nyílt napokat, magyar esteket tartanak. A város közösségi életének szerves részei lettek, és már több alkalommal érte őket az a megtiszteltetés, hogy képviselték a várost, tavaly például a tengerparti Makarskában.

– Ezt mi a munkánk, közösségépítő tevékenységünk elismeréseként könyveljük el. Tagságunk összetartásának és lelkesedésének az eredménye, hogy az elmúlt közel tíz év alatt a város egyik meghatározó egyesülete lettünk – mondta büszkén Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.

HunCro

.

Megosztás

A nap idézete

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiasság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

/Gróf Széchenyi István/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information