2020, szeptember 23, szerda
   
Betűméret

Szerbiai oktatási rendszer: valamikor tekintélyparancsoló, ma kiszolgáltatott tanárok

a bad pupilA szerbiai és sajnos délvidéki iskolákban dolgozó tanítók és tanárok helyzete tovább romlik. Egyre nehezebben boldogulnak az agresszív diákokkal, akik gyalázatosan viszonyulnak az okatóikhoz és az osztálytársaikhoz egyaránt.

Az általános iskolában kezdődő erőszakos magatartás a középiskolában sok esetben a huliganizmus szintjére emelkedik, vagy inkább süllyed.

A tanárok gyakran panaszkodnak a diákok pimasz és gátlástlan viselkedésére. Mint mondják, a tanulók egy része óra közben hangoskodik, sétálgat, telefonál, miközben hidegen hagyja őket az oktató figyelmeztetése. A komolyabb iskolai incidensekről nem is beszélve.

A törvény drasztikusan korlátozza a tanügyi dolgozókat a szemtelen, sőt, a delikvencia határát súroló diákok fegyelmezésében. A tanulókat nem szabad megütni, kizavarni az óráról, sőt, kiabálni sem ajánlatos.

Ha pedig egy tanár a merev jogszabály keretein belül erélyesebben fellép a neveletlen gyermek ellen, gyakran a kritikátlan szülők haragjával szembesül, akik tisztában vannak (és visszaélnek) a tanárok sebezhetőségével és kiszolgáltatottságával.

Az oktatásról szóló új törvényjavaslat szerint - amennyiben megszavazza a parlament - azok a szülők, akiknek a gyermeke bántalmazza társait, vagy veszélyezteti más tanulók és tanárok emberi méltóságát, 30-tól 100 ezer dináros pénzbírsággal számolhatnak.

A tanuló esetleges súlyosabb kilengése estében, mint amilyen például az iskolai tulajdon megrongálása vagy ellopása, továbbá alkohol- és kábítószer-fogyasztás vagy cigizés, netán fegyver bevitele a suli területére, a szülők szabálysértési vagy bűnvádi eljárással is szembesülhetnek majd.

Ez a törvény elvileg valamelyeset segíthet a tanítók és a tanárok helyzetén, de a teljesen felborult társadalmi értékrend mellett aligha vezethet gyökeres változáshoz.

K. P.

.

Megosztás

Hozzászólások   

 
+4 #1 Tamas Y-m-d H:i
Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd betelepszenek szerbiába.
Idézet
 

A nap idézete

"Így készülünk szelíd háborúra, mindig magunkért, soha mások ellen, sót párolunk és vásznakat szövünk, s míg kisebbítnek, lassan megnövünk ..."

/Dsida Jenő/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information