2020, szeptember 22, kedd
   
Betűméret

Mi folyik itt Délvidéken?!

mifolyikittdelvidekenIsmét a Szerbiában élő magyarság helyzete volt a téma a magyar parlamentben, ahol szó volt a délvidéki magyarlakta településekre történő betelepítésről, hogy miért nem jár olyan autonómia a magyarságnak is, mint a koszovói szerbeknek vagy épp arról, hogy milyen feltételek mellett kellene barátságot ápolni a mindenkori szerb kormányokkal.

A délvidéki magyarságot érintő kérdések kapcsán Szávay István jobbikos politikus szólalt fel, aki az elmúlt években több alkalommal is felhívta az országgyűlés figyelmét a délvidéki magyarság súlyos helyzetére és máig megoldatlan problémáira. A nemzeti párt képviselője szerint ugyanis hiába javulnak a szerb-magyar államközi kapcsolatok, ha a délvidéki magyarság helyzete az elmúlt években inkább csak romlott.

Mint elhangzott a Jobbik támogatja a kormány délvidéki gazdaságfejlesztési programját, azonban a megfogalmazásuk szerint a pénz nem minden.

„Mi továbbra is úgy véljük, hogy a magyar közösség jogainak a bővítésére most és nem az uniós csatlakozás megvalósulása után van lehetőség. Márpedig Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai többször is egyértelműen kijelentették, hogy a Jobbik álláspontjával szemben semmilyen, a délvidéki magyarság érdekében megfogalmazott feltételt nem kívánnak szabni Szerbia EU-csatlakozásának támogatásához. Hasonló árulásra készülnek tehát, mint tették azt 2005-ben Románia esetében.” – mondta Szávay.

Mi folyik itt Délvidéken?!

A képviselő ezután több, máig aktuális problémára is felhívta a figyelmet, mint amilyen a koszovói cigányok délvidéki magyar többségű területekre való folyamatos betelepítése, a Délvidék Magyarországtól való elcsatolásának dátumának nemzeti ünneppé való tételének szándéka, amelyet Tomislav Nikolić államfő kezdeményezett, vagy akár a magyarul is tudósító délvidéki kistérségi- és regionális médiumok tömeges bezárása, külön kiemelve a Szabadkai Rádiót. Megemlítette a magyar tankönyvek elavultságát vagy épp, hogy máig nem lehet magyarul felvételizni az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára.

Sajnálatosnak nevezte, hogy eközben a magyar kormány délvidéki szövetségese a VMSZ, a magyarság jogérvényesítése helyett inkább olyan dolgokon fáradozik, mint például, hogy hogyan lehetetlenítse el Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő lakossági fórumait, amikor délvidéki jogvédő-monitorozó körútján Óbecsére, Zentára és Szabadkára látogatott.

Ami jár Koszovónak, arról Délvidék ne is álmodjon? 

Szávay nehezményezte, hogy míg a koszovói szerbek széles körű autonómiával büszkélkedhetnek a szerb kormánynak hála, addig a Magyar Nemzeti Tanácstól az utóbbi időben fontos jogosítványokat vett el a szerb alkotmánybíróság. 

Belgrád a koszovói szerbekre több pénzt költ napi szinten, mint a Magyar Nemzeti Tanácsra egész évben. Nem véletlen, hogy a magyar-szerb barátkozás sokak szerint a valóságban csupán annyit jelent, hogy Szerbia nagylelkűen hozzájárul ahhoz, hogy a Fidesz forintmilliárdokkal támogassa az őt mindenben kritikátlanul kiszolgáló Vajdasági Magyar Szövetséget és annak holdudvarát, miközben az e támogatások után járó és a szerb költségvetésbe befizetett áfa összege is magasabb, mint amit a szerb kormány a délvidéki magyar nyelvű adófizetőire összesen elkölt.” – szögezte le Szávay István a parlamenti felszólalásában.

A Jobbik nem csak a két szép szeméért barátkozna a szerb kormánnyal

Szávay leszögezte, hogy 2018-tól a Jobbik-kormány akkor lesz barátja Szerbiának, ha Belgrád biztosítani fogja a délvidéki magyarság széles körű területi autonómiáját, és államalkotó nemzetként, nem pedig elűzni kívánt kisebbségként fogja kezelni a helyi magyarságot.


S. P.

.
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
+2 #2 Tamas Y-m-d H:i
"A Jobbik nem csak a két szép szeméért barátkozna a szerb kormánnyal"

A kormányokkal nem barátkozni kell hanem kétoldalú kapcsolatot ápolni. Barátkozni csak a régi komcsi világban volt szokásos.
Idézet
 
 
+11 #1 Elend von Huter Y-m-d H:i
Elképesztő híreket hallani a magyarul is beszélő ( magyarcigányok) , idetelepített belgrádi (szerbcigányok) és Németországból idetoloncolt (koszovói) cigányok lopásairól, fosztogatásairó l, szociális segélyosztás utáni dorbézolásaikró l, az őslakosság terrorizálásáró l. Hatalmas fölháborodásról hallani az ómoravicai faluvezetés tétlenségéről (100% VMSz-es vezetősége van a falunak). Nyilván nem mernek Pásztor Úr (politikája) ellen szólni semmit, akinek meg köztudott hogy a saját s[..]e a legfontosabb. Csak arról szabad szólni hogy minden szép meg jó. Hallani arról hogy az egyik falubeli alpolgármester Budapesten lakást vásárolt! Drasztikus őslakosság elűzés van folyamatban, sajnos úgy néz ki, hogy ez senkit se nem érdekli.
Idézet
 

A nap idézete

“Az élet a gyönyör forrása; de ahol a csőcselék is iszik, ott minden kút meg van mérgezve.”

/Friedrich Nietzsche/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information