2020, augusztus 15, szombat
   
Betűméret

Nem telt zavartalanul május elseje a világ több pontján sem

Törökországban tömegoszlatás kísérte a május elsejét, Párizsban az elnökjelöltekkel szembeni tiltakozó megmozdulássá vált az ünnep, Havannában magányos tüntető zavarta meg a felvonulást.

Az isztambuli rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken – mondták el szemtanúk hétfőn.

A hatóságok több mint 200 tiltakozót állítottak elő Törökország legnépesebb városában. “Összesen 207 embert vettek őrizetbe” – írta közleményében Isztambul kormányzója, hozzátéve, hogy mintegy 40 Molotov-koktélt, 17 kézigránátot, 176 petárdát és falragaszokat koboztak el a tiltakozóktól. A munka nemzetközi ünnepén a múltban is rendszeresek voltak a megmozdulások Törökországban, amelyek többször végződtek erőteljes rendőri fellépéssel.

Párizsban hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a hagyományos május 1-jei felvonulások az elnökjelöltekkel szembeni tiltakozó megmozdulásokká váltak. Az egyik Nemzeti Front-ellenes felvonulást többször félbe kellett szakítani, mert a Bastille tér közelében mintegy 150 feketébe öltözött, kapucnit és maszkot viselő fiatal a tüntetők közé keveredett és a hátizsákjaikban hozott kövekkel és Molotov-koktélokkal kezdte dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Oroszországban kétmillióan demonstráltak, Kubában egy magányos tüntető jelent meg

Moszkva központjában a szervezők szerint 130 ezren vonultak fel a szakszervezetek menetén. A munka napján – amely Oroszországban is munkaszüneti ünnep – a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek égisze alatt Vlagyivosztoktól Kalinyingrádig kétmillióan demonstráltak. Az orosz fővárosban a parlamenti pártok majálisokat és nagygyűléseket rendeztek.

Novoszibirszkben a hivatalos felvonulásokon kívül tartottak egy a társadalmi és politikai élet visszásságait kifigurázó, az abszurd karnevál jegyeit viselő mintegy 3 ezres ifjúsági megmozdulást Monstráció címmel.

Havannában egy magányos tüntető zavarta meg a szokásos kormánypárti május 1-jei felvonulás kezdetét: az illető egy amerikai lobogót lengetve kirohant a tömegből, és a menet élén futott, amíg a rendőrség le nem gyűrte. A jelenetet Raúl Castro kubai tábornok-elnök is látta más katonai vezetők és külföldi méltóságok társaságában. Az államfőnek ez az utolsó május elsejei ünnepe a hivatalában, mert nyilvánosan megígérte, hogy jövő februárban lemond a tisztségéről.

Varsóban és Athénban is nemtetszésüket fejezték ki többen

A varsói felvonuláson a dolgozók összefogására szólítottak fel a szakszervezetek az országot irányító konzervatív kormány ellen. A menetet a lengyel általános szakszervezeti szövetség és a 2015-ben az összes parlamenti helyét elvesztő Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) szervezte. Az SLD részéről Sebastian Wierzbicki azt hangsúlyozta, hogy a baloldalnak nem csak a munkások jogait kell megvédenie, hanem oda kell figyelnie a polgári jogokra és az emberi méltóság tiszteletben tartására is.

Athénban több ezren gyűltek össze a parlamentnél, hogy tiltakozzanak a példátlan megszorító intézkedések ellen, amelyekkel a csődtől akarják megmenteni az országot. A főváros központjában két menetet indítottak, miközben egy szállodában a kormány megbízottjai újabb tárgyalásokat kezdenek a hitelezők képviselőivel a pénzügyi szigor fenntartásáról. A megállapodás a mentőprogram folytatásáról már közel áll, vasárnapra várják a megkötését. Várhatóan benne lesz a nyugdíjak további csökkentése és új adóemelés.

.
 
Megosztás

A nap idézete

“Az élet a gyönyör forrása; de ahol a csőcselék is iszik, ott minden kút meg van mérgezve.”

/Friedrich Nietzsche/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information