2020, augusztus 15, szombat
   
Betűméret

Meghalni sem olcsó dolog

Katolikus temetésen voltam. Szomorú esemény. Egy barátnőm nagytatáját kísértük utolsó útjára. Szép kort élt meg, 94 évet.
Részvétnyilvánítások, a pap imát mondott, a kántor énekelt, halottas kocsi, a virágok egy külön kocsin, majd elindultunk a sír irányába. A sírhelynél a pap mondott még pár imát, a sírásók lehelyezték a koporsót, majd elföldelték Péter bácsit. Ráhelyezték a koszorúkat, a csokrokat. 32 perc. Ennyi volt az utolsó végtisztesség, az elhunyt búcsúztatása. 
       
Másnap meg a szaladgálás maradt. Mit mondjak, borzalmasan magas árak vannak a katolikus egyháznál. Számla nélkül. Adó nélkül. Erről nem ők tehetnek, a szerbiai törvények szerint nem kell adózniuk.
         
A temetés biznisz, kegyelet ide vagy oda.
 
temeto-temetes
 
Az egyházadó az első pont. Ez egy önkéntes anyagi hozzájárulás. Papíron önkéntes, de a valóságban nagyon is kötelező. Az általános irányelv alapján ez az átlagkereset 0,5-1%-át teszi ki. Ha az elhunyt minden évben szorgalmasan eleget tett a kötelezettségének, akkor a hozzátartozóknak szerencséje van, ezt nem kell fizetniük. Ha nem szerepel a „nagykönyvben” a befizetés, akkor visszamenőleg több ezer, akár tízezer dináros összegről is beszélhetünk. Mindannyian hallottunk már olyan esetekről, ahol az atya nem volt hajlandó eltemetni valakit, mert „tartozása” volt az egyház felé. Anyósom kisnyugdíjas, 15000 dinárt kap. Amikor atyánknak 2000 dinárt adott, akkor csak fél évre írta be az adományt, mondta neki, hogy spóroljon, még egy ezrest igazán fizethetne…
     
Következik a sírhely. Ha van, akkor a bérletet kell fizetni, ami helységenként különbözik. Éves bérleti díja személyenként 300 - 1000 dinárig terjed. A temetők egyes helyeken az egyház, máshol pedig a helyi közösségek, kommunális vállalatok hatáskörébe tartoznak.
       
A kápolna használatáért külön kell fizetni. Fejlettebb településeken van WC, mosdó, fűtés, kávéfőzésre külön helyiség, ki is takarítanak. Fejletlenebbeknél se WC, se fűtés, se takarítás. Az árakon ez azonban nem tükröződik.
         
A lélekharang megszólalásának is külön árjegyzéke van. Nem mindegy, hogy hány verset húznak naponta. A pap „kiszállásáért”, a búcsúbeszéd megtartásáért is fizetni kell, valamint a kántor sem ingyen végzi munkáját. 
       
Akkor még nem is beszéltünk a következőkről: a halott szállítása, a koporsó, a szemfedél, a ravatalozás, a felirat, a gyászlap, a kereszt, a zsebkendők, a gyászszalag, a sírásók, a virágok, a gyertyák, a szenteltvíz, a gyászjelentés, a gyászmise, a műemlék állítása, a kőfaragó munkadíja… Pogácsa, kávé a halotti toron. 1000 euró nem elég...
       
Jártam már temetésen, ahol a gyászhuszárok matt részegek voltak, tiszteletlenül viselkedtek, mindenki azt figyelte, hogy mikor fog egyikük beleesni a sírba. Sajnos, az ott élőknek nincs módjuk másik temetkezési vállalathoz fordulniuk, ők az egyedüliek a kisvárosban.  
       
Az egyházi temetés nem kötelező, mint ahogy az egyházhoz tartozni sem kötelező. Nem azt mondom, hogy a jövedelemből lehetőségeinkhez mérten nem adakozhatunk az egyház javára, de: egy becsületes, istenhívő, jólelkű, másokon segíteni akaró pap ne ezzel fogadja a híveket! Ne a pénz legyen az első! Ne a piszkos anyagiak. A papi élet sajnos egyre inkább a pénznek van alárendelve. Etikus dolog az ilyen? Valójában, semmi sincs ingyen. A temetés is egy szolgáltatás. A fodrász sem nyír meg ingyen, a sörért is fizetni kell a pincérnek.
         
Meghalni sem olcsó dolog.
 
Minden ember azonban megérdemli a méltóságteljes temetést.
 
Egri Emma
 
.
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
+4 #1 Kiss Tivadar Y-m-d H:i
Meghalni tényleg nem olcsó.
Azonban a következő szolgáltatások nem hitéleti jellegűek:
- ravatalozó használata
- sírhelybérlés
- koporsó, szemfedél vásárlás
- halotti toron felszolgált pogácsa, üdítő stb.
Tehát az egyházi "szolgáltatás":
- egyházi "adó"
- pap és kántor stóladíja
- esetleg a harangozás és a gyászmise.
Másik dolog... ismerjük, Cicero Catilina elleni védőbeszédét. Az a felütés, amelyben kedves Emma azt állítja, hogy mindenki hallott olyanról, amikor a papok anyagi okok miatt nem temettek el valakit, mesterien cicerói stílust követ: bizonyíték nélkül azt sugallja, hogy ez álltalános. Ha tud ilyenről, konkrétan miért nem írta meg?
Ha már valaki pennát ragad, ne keverje össze a szezont a fazonnal. Még személyes érintettség okán is azért érdemes objektívnek maradni.
Az egyház adómentességéné l csak megjegyezném, hogy nem Szerbia kegygyakorlásár ól van szó, ez a nemzetközi jogban általános.
Idézet
 

A nap idézete

"Mindenfelé keressük a magyar nemzetet; kinn Ázsiában, fenn a Jeges-tengernél, hátul az őshistóriában, magasan a fényes rangúaknál, csak ott nem keressük, ahol van: körülöttünk és a mai napon."

/Jókai Mór/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information