2020, augusztus 14, péntek
   
Betűméret

Hol az együttérzés mostanában?

pogrebnoSajnos megszokhattuk már, hogy ebben az országban fogyóban van az együttérzés, a megértés, a segítőkészség. Az empátia és alapműveltség hiányáról számol be egy, a szerkesztőségünkbe eljuttatott olvasói levél is.

Nevezetesen: a család az édesapa temetését intézni érkezett az egyik városi temetkezési vállalatba. Mivel a legtöbb rokon és ismerős már külföldön él vagy dolgozik, így arra a következtetésre jutottak, hogy a szombati napon elhunyt szerettüket kedden, a délutáni órákban helyeznék örök nyugalomra pontosan azért, hogy eljöhessenek azok is leróni végső kegyeletüket, akik az országhatáron túl tartózkodnak. Ám a temetkezési vállalatnál ahelyett, hogy együtt érző, segítőkész ügyintéző fogadta volna őket, egy mogorva, sőt durva és elutasító alkalmazottal voltak kénytelenek tárgyalni a temetés körülményeiről. Ekkor tudták meg, hogy az általuk kiválasztott időpontban nem temettethetik el az édesapjukat, mert az ügyintéző szerint ,,ő mondja meg, mi legyen, nem a gyászolók’’. Még akkor sem tért jobb belátásra, amikor a családtagok elmondták, miért kérnék a kedd délutáni időpontot. Végül - sok megalázó és pökhendi kijelentést követően – felajánlotta a szerda délutáni terminust. A család elfogadta, hisz nem tehetett mást. Ám a panaszkönyvbe beírták, hogy az ügyintéző – amellett, hogy mélységes gyászukat figyelmen kívül hagyva megalázóan, lekicsinylőn és durván viselkedett velük – még csak részvétet sem nyilvánított nekik.

Szégyen, hogy ilyesmi megtörténhet. Még az idegen embertársunk irányába is ösztönösen kimutatunk valamiféle részvétet, empátiát, ha látjuk, hogy valami bántja. Úgy tűnik, ez a temetkezési vállalkozók esetében ma már nem követelmény. Pedig éppen ez az a hely, ahol a gyászolónak a legnagyobb szüksége lenne a lelki támaszra, hiszen friss, mély gyászában hivatalos ügyet kell intéznie. Ha itt nem nyújtanak neki segítő kezet, akkor hol?

M.Z.

.

Megosztás

Hozzászólások   

 
0 #1 Miskolczi József Y-m-d H:i
A szerző kissé tévúton jár. Az eset nem valamely temetkezési magánvállalatba n történt, hanem az ÁLLAMI közvállalatban. Nagyon téves tehát az állítás, hogy az empátia (együttérzés) "Úgy tűnik, ez a temetkezési vállalkozók esetében ma már nem követelmény." Temetkezési vállalkozóként ezt a gyanúsítást visszautasítom.
Idézet
 

A nap idézete

“De szeretnék eljutni, pajtás, Erdélybe, Kolozsvárra, Nagyváradra. Csak az Isten engedje megérni. Jaj, de szép lehet és de igaz magyarok élhetnek ott. Becsületes, dolgos jó magyar emberek. De szép lehet ez a föld. A Székelyföld, az lehet ám még a tündöklő szép világ, ahol ezek a kevés kenyéren felnőtt székely és csángó testvéreink élnek, magasan a hegyen, az Isten közelségében. Nem is lehet az ilyen ember rossz ember, hiszen olyan közel lakik az Úristenhez, hogy az égbõl rákönyököl a házára, vityillójára a jóság és a szeretet."

/Sértő Kálmán/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information