2020, július 13, hétfő
   
Betűméret

Van remény arra, hogy megszűnik a várakozás a határszakaszokon

Az Európai Unió külső határain az április 7-én életbe lépett új schengeni határ ellenőrzési kódex miatt szigorodott a határellenőrzés. Az újonnan bevezetett intézkedések miatt kialakult hatalmas várakozási idő sokak hétvégéjét vagy épp húsvétját keserítette meg. A tarthatatlan helyzetről Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője az Országgyűlés mai ülésén beszélt. A felszólalásában a határátlépés gyorsítását, a több kilométer hosszan kígyózó sorok sürgős felszámolását követelte a kormánytól.
 
 
"Mi, jobbikosok külhoni tagjainkon és szimpatizánsainkon, illetve e hozzánk forduló levélírókon keresztül nap mint nap tapasztaljuk azt a felháborodással vegyes elkeseredést és sok esetben félelmet, amit az utóbbi néhány hétben elviselhetetlenül, és bizonyos szempontból érthetetlenül 4, 6 vagy akár ennél is több órára megnövekedett várakozási idő okozott a külhoni magyarság körében." - mondta Szávay.
 
Majd több délvidéki magyar panaszát is idézte a parlamentben: "Éjjel fél egy körül értünk a szerb határra. Kb. 2 körül már a magyar határnál várakoztunk. Az új EU-s ellenőrzésnek köszönhetően a két határ a buszok részéről teljesen összeért. Másnap délelőtt 11:30-kor engedtek át bennünket. Ami testvérek között is 11 órás várakozást jelent a határon.” – panaszolta el egy utas az élményeit, de a személyautókkal közlekedők sem jártak jobban, Horgosról írta másvalaki tegnap a Facbookon: „rengeteg autó van, összeér a két határ, ne induljon erre senki, ha nem muszáj.”.
 
Az ellenzéki képviselő szerint hasonlóan rossz a helyzet a Kárpátalja és Magyarország közötti szakaszon is, de a román-magyar, vagy a horvát-magyar határon sem sokkal jobb.
 
Szávay szerint a kormánynak bár lett volna ideje felkészülni a megváltozott helyzetre, ám ezt elmulasztották és ennek következtében alakulhattak ki a határokon tapasztalt állapotok. 
 
"Követlejük tehát a Kormánytól, hogy azonnal szüntesse meg a határon reménytelenül kígyózó kilométeres sorokat. Elképesztőnek és megengedhetetlennek tartjuk azt, hogy kisgyermekes édesanyáknak kelljen órákon keresztül étlen-szomjan várakozniuk Magyarország határain csak azért, mert a Magyar Kormány nem hajlandó megfelelő létszámú határrendészt kivezényelni az érintett határátkelőhelyekre." - mondta el a jobbikos képviselő.
 
A kormány nevében Pogácsás Tibor államtitkár válaszolt a képviselő kérdéseire.
 
Pogácsás elmondta, hogy bár megnövelték az útlevélkezelők létszámát, ennek ellenére mind a szerb, mind a horvát szakaszon fel kellett oldaniuk az új intézkedéseket, illetve a csúcsforgalom idején áttértek a határátkelőhelyeken a szúrópróba szerű ellenőrzésekre. 
 
Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a Belügyminisztérium kérvényezni fogja, hogy a kormány a nyári időszakra függessze fel az új határ ellenőrzési kódex szabályait.
 

 
.
 
Megosztás

A nap idézete

"Bármit is hoz a jövendő, kérve kérek minden magyart, aki e névre méltó és akár otthon szenved némán az idegen uralom alatt, akár kiüldözötten keres magának és családjának fedelet, meg falatot széles e világon: temessen el minden pártviszályt és személyes perpatvart és csak egyetlen egy célra vesse tekintetét, fordítsa minden erejét és csakis ezért dolgozzék, meg imádkozzék. Ez a cél mindnyájunk közös, szent célja: Magyarország felszabadítása."

/Horthy Miklós kormányzó/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information