2020, július 14, kedd
   
Betűméret

Újra életre kelt az usztasizmus

b_240_180_16777215_0_http___images2.kurir.rs_slika-724x489_vjekoslav-lasic-stanislav-kos-ante-pavelic-ustase-zlocinac-1328585176-63640.jpgA zsidó és a szerb közösség szervezetei idén sem vettek részt a jasenovaci koncentrációs tábor felszabadításának 72. évfordulójára rendezett központi megemlékezésen - közölte a horvát sajtó vasárnap.

Az érintett kisebbségek azzal indokolták döntésüket, hogy Horvátországban "újra életre kelt az usztasizmus", az állami vezetők pedig nem tesznek ellene semmit.

A horvát nemzetgyűlés védnöksége alatt zajló megemlékezésen vasárnap Andrej Plenković horvát kormányfő, Božo Petrov házelnök, több miniszter és kormánypárti politikus volt jelen. Ugyanakkor távol maradtak a hivatalos programtól a kisebbségi szervezetek képviselői. A koszorúzás beszédek nélkül zajlott.

Ezt megelőzően a szerb és a horvát antifasiszta egyesületek szervezésében szombaton több mint ezren emlékeztek meg a legnagyobb horvát koncentrációs táborban, Jasenovacon kivégzett zsidó, szerb és roma áldozatainak emléknapjáról, amelyen a szomszédos országok képviselői, valamint több ország nagykövete is részt vett, köztük Oroszországé, az Egyesült Államoké, Németországé és Franciaországé is. A Večernji List című horvát napilap szerint "ez üzenet volt a horvát kormánynak".

A jasenovaci komplexumban, amelyet "horvát Auschwitzként" is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat, és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a rezsimmel.(mti)

.

 

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information