2020, május 27, szerda
   
Betűméret

Zsoldos Ferenc: Újabb szellemi csúcsok és verbális mélységek Zenta politikai egén

zsoldos ferenc imfJuhász Attila (VMSZ) szerint a magyar művelődési központ megalakításának ötlete csak parasztvakítás - Vajon tud-e a szociális központ új, haladó párti igazgatója magyarul?

A zentai KKT 2017. április 20-ai ülése nagyon nehézkesen kezdődött, ugyanis egy áramszünet miatt a megszokott 9 óra helyett csak 12-kor tudtuk megkezdeni. Igazából ez a kezdés is csúszott, s a későbbiekben is viszonylag sokszor szünetek szakították meg a képviselők munkáját.

Kétségkívül ez az ülés a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ miatt lesz nevezetes. Ez esetben egy évtizedek óta jól működő, a város egyik alappillérét jelentő intézményről van szó, azonban más szervezetek miatt került hirtelen az érdeklődés homlokterébe.

A kisebb vitát a Művelődési Ház kiállítótermének átalakítása jelentette. A Zentai Magyar Kamaraszínház ugyanis az önkormányzat beleegyezésével, a Bethlen Gábor Alap támogatásával átalakítja azt a kamaraszínház gyakorló-, illetve fellépő-termévé.

Történt ez úgy, hogy erről korábban sem a város lakosságát, sem a képviselő-testületet nem tájékoztatták. Az egyik legnagyobb gondot abban látom, hogy a város irányítói úgy gondolják, hogy a lakosság által való megválasztásukkal egyúttal a teljes döntési jogkört is megkapták a város felett. A felelősség valóban az övék, de szerintem minden komolyabb, a várost érintő változás esetében ki kellene kérni az érintett személyek, szervezetek, közösségek véleményét is. Ezt nyugaton közösségi tervezésnek, illetve döntéshozatalnak hívják, de nálunk sehogyan sem akar meghonosodni.

1400747063.jpg

A kiállító-terem átalakításával növekszik a város színházi potenciálja, s ez egyértelműen jó dolog. A gondot az jelenti, hogy a Művelődési Házat alakítják át lassan színházzá, miközben nem lesz helyette másik Művelődési Házunk. Persze a nagyobb, nem színházi jellegű rendezvények továbbra is helyet kaphatnak benne, de a kisebb, illetve a túl nagy rendezvények kiszorulnak onnan. A nagyobbak mennek a Sportcsarnokba, míg a kisebbek pedig valamilyen kisebb civil épületbe. Pedig Zenta az elmúlt évtizedekben épp a pezsgő művelődési életéről volt híres, aminek egyik központja épp a Művelődési Ház volt, nagyon tarka műsorkínálatával.

Az ülés kétségkívül mindenki által leginkább várt vagy nem várt (kinek hogy) napirendi pontja a Magyar Polgári Szövetség kezdeményezése volt, amely szerint a jelenlegi Thurzó Lajos MOK alakuljon át magyar intézménnyé. Az MPSZ ennek kapcsán arra hivatkozott, hogy mivel pár hónapja a korábbi községi alapítvány átalakulásából létrejött a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ is, így jöjjön létre egy magyar is. Viszont ezt nem új intézmény létrehozásával, hanem a meglévő, eddig multikulturális önkormányzati intézmény magyarrá való átalakulásával kívánják elérni.

Több mint két órás vita zajlott, s nem tett jót a képviselőknek az sem, hogy már 19 óra után értünk ehhez a napirendi ponthoz. A kezdeti viszonylag visszafogott vita egyre hevesebbé, majd időnként durvává is vált (Juhász Attila az egész kezdeményezést melldöngető parasztvakításnak nevezte, míg Pataki Tibor a magyar őstörténeti kutatások elburjánzását karikírozandó Jézust Winnetou ikertestvérének aposztrofálta). Még szerencse, hogy a tévénézőket ettől a közvetítést szervező cég időnként a különböző technikai hibákkal (kép leállása, hang elmaradása) megvédte, bár érdekes mód a hibák elsősorban az ellenzéki felszólalások esetén jelentkeztek.

Alapjában véve a kezdeményezés érthető és logikus, hiszen ha van szerb művelődési központ, akkor egy 80 %-ban magyar lakta városban valóban indokolt egy magyar is. A VMSZ képviselői viszont azt hangsúlyozták, hogy a Thurzó eddig is nagyrészt magyar volt, hiszen délvidéki szinten is kiemelkedő magyar intézményeknek volt a kezdeményezője (Bolyai Gimnázium, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zentai Magyar Kamaraszínház).

city_hall_of_senta.jpg

Ez a megközelítés is jogos, viszont megvan az a veszély, hogy a SZHP zentai előretörésével a Thurzón belül is megnövekszik a szerb jelleg (ennek jelei már most tapasztalhatóak), s ha ez pár év múlva az intézményen belül megközelíti a magyar kulturális jelenlét nagyságát, akkor a Stevan Sremaccal együtt már hátrányos helyzetbe is hozhatja Zentán a magyarságot.

A hosszú vita után az MPSZ és az MM-VMDK képviselőinek többsége támogatása, a DP tartózkodása mellett, a hatalmon lévő VMSZ–SZHP-s képviselők végül is leszavazták a kezdeményezést.

Ceglédi Rudolf polgármester bár az ülés elején jelen volt, azonban a közepe tájt („Hatra Szabadkán kell lennem” bizalmas elszólással) ismét eltűnt. Pedig a fenti két kérdés esetében többször is szükséges lett volna a képviselők kérdéseire válaszokat, illetve magyarázatokat adni. Nem megoldás a kérdések elől való menekülés, hiszen ezzel azok a kérdések nem tűnnek el, csak még nagyobbak lesznek a kérdőjelek.

Az ülés másik érdekessége volt, hogy a Szociális Védelmi Központ új igazgatónője a SZHP tanácsosa, Popov Danilo szerint a szerb mellett magyar nyelven is jól kommunikál. Ehhez képest a magyar felszólalásokat végig fordítógépen keresztül hallgatta, s Rácz Szabó László felszólítását, hogy magyarul is mondjon pár mondatot, egyszerűen figyelmen kívül hagyta.

Mivel a képviselők az MPSZ kezdeményezésének heves vitája során szellemileg és fizikailag is általánosan elfáradtak, így közös megegyezésre a további napirenden szereplő döntéseket csendben, hatékonyan, s hihetetlen sebességgel fogadták el. Ennek köszönhetően az ülés már 22.40-kor véget is ért. Újabb zentai csúcs a lokális politikai kitartás egén.

Zsoldos Ferenc

.
 
Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information