2020, május 30, szombat
   
Betűméret

A DP vezetőjének autóját felgyújtották - A VMDK jelöltjét megfenyegette a VMSZ

hodasg valasztasok2017A szerbiai politika viselkedésében egyre több olyan módszerrel lehet találkozni, amely inkább a szervezett bűnözésre jellemző, nem pedig egy Európai Uniós csatlakozásra törekvő ország közéletére. Ennek egyik legújabb példája a nyugat-bácskai Hódság községben érhető tetten, ahol holnap önkormányzati választásokat tartanak. 

Maffiamódszerek

A szerbiai sajtó is beszámolt arról az esetről, hogy az éjjel kétszer is felgyújtották Miroslav Ilić a Demokrata Párt (DP) helyi vezetőjének autóját. Ilić egy egész napos kampánytevékenység után késő este ért haza, ezután valamivel éjfél után vette észre, hogy lángol a családi házuk udvarán parkoló autója. Ekkor még sikeresen eloltotta a lángokat, majd pedig valamivel három óra előtt újabb robbanást hallott és ismét lángokban állt az autója. Ilić politikai leszámolást és megfélemlítési kísérletet sejt az eset hátterében. 

VMSZ a haladók listáján 

A választásokon egyébként hat lista indul, a Szerb Haladó Párt mellett, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, az Elég volt, a Demokrata Párt, illetve egy polgári csoportosulás állított listát. Érdekesség, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a haladó párttal egybeolvadva vesz részt a választásokon, a jelöltjük Gergely Stevan az 5. helyet foglalja el az SZHP listáján. 

Magyar fenyeget magyart, hogy ne legyen széthúzás 

Azonban nem a tegnapi feltételezett gyújtogatás volt az egyetlen olyan módszer, amely az átkos '90-es évekre emlékeztetheti a polgárokat. Portálunk információi szerint a választásokat megelőző listaállítás folyamatában a Vajdasági Magyar Szövetség egyik vezető gombosi politikusa, aki a faluban is vezető funkciót tölt be, többszörösen megkereste a VMDK helyi megbízottját, sőt annak szüleit és feleségét is, akiket alig burkoltan megfenyegetett, hogy jól gondolják meg, hogy részt vesznek-e a községi választásokban, nehogy valami "bajuk essen" emiatt. A VMSZ-es politikus azzal érvelt, hogy egy párhuzamos jelöltség megbontaná a magyar szavazói egységet, ami pedig később mindenféle negatív következményeket vonhatna maga után, mind a jelöltek, mind pedig azok családtagjaira nézve. A nyomásgyakorlás pedig elérte a célját és a VMDK jelöltje végül visszalépett az indulási szándékától.  

Az eset kapcsán megkerestük Csonka Áront, a VMDK elnökét is, aki elmondta: "A VMDK gombosi tagozata valóban részt szeretett volna venni a községi választásokon. Ennek részeként tárgyalások folytak a Demokrata Párt községi szervezetével, hogy a támogatásunkért cserébe a választási listájukon egy jelöltünk is helyet kapjon. Azonban erről értesülve a gombosi Helyi Közösség VMSZ-es titkárának nyomásgyakorlása miatt jelöltünk visszalépett. A burkolt fenyegetés eredményeként pedig a VMDK nem vesz részt a helyi választásokon."

Csonka a pátját ért fenyegetések és a DP politikust ért tegnapi támadással összefüggésben megjegyezte azt is, hogy szerinte ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy milyen messzire jutott a szerbiai hatalmi és kisebbségi politikum, amely a hatalom megszerzésének érdekében nem riad vissza attól sem, hogy félelmet és terrort idézzen elő a választók körében.

"A VMDK nagyon sajnálja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is ezen módszerek mögé állt be, hiszen a jelöltjük a haladó párt listáján szerepel és azzal, hogy nem tiltakoztak ezen események ellen, ez arra utal, hogy helyeslik a megfélemlítéseket, valamint a demokratikus és szabad választások ellehetetlenítését." - monda el Csonka Áron. 

R. P. 

.
 

 

Megosztás

A nap idézete

,,Az ember tervez, és tervez az ember egész életén keresztül, mind csak tervez. Ezt, meg azt. Mert szép az, tervezni. Az életben aztán úgysem az történik, amit az ember tervez, de az már szinte mindegy. A tervezésről úgysem szokunk le soha. A tervezés maga az élet. Addig él az ember, amíg tervezni tud. Mikor már az sincs meg, akkor... hát nincsen igazam?"

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information