2020, július 10, péntek
   
Betűméret

Megtalálta a közös nevezőt Milošević, Vučić és a Fidesz

milosevic vucic orbanMegtévesztésig hasonló vádakkal illeti a szerb kormányközeli média és a magyar kormány azokat a tüntetőket, akik ellenük demonstrálnak. Egy szerbiai CEU-s hallgató arról beszélt lapunknak, hogy Szerbiában már jól ismerik ezt a retorikát: ott egyenesen Slobodan Milošević honosította meg a kilencvenes években.

„Soros György, a hírhedt amerikai milliárdos, az úgynevezett színes forradalmak finanszírozója, aki a líbiai, a szíriai, az ukrajnai háború, illetve legújabban a macedóniai krízis mögött áll, felkérte a bérenceit Szerbiában, hogy mindenáron teremtsenek káoszt Belgrádban és más nagyobb városokban! A »spontán forradalom« finanszírozására több mint 10 millió dollárt különített el!” – ezekkel a hangzatos vádakkal állt elő a múlt héten az Informer nevű szerbiai bulvárlap, amit azóta számos szerbiai kormánypárti sajtótermék átvett.

Az Informer szerint az orosz titkosszolgálat már hét nappal a szerbiai tüntetések előtt figyelmeztette a szerbiai biztonsági szolgálatokat, hogy „külföldi ügynökök” és „Soros bérencei” megpróbálnak előidézni egy választás utáni krízist, melyben ellenzéki vezetők, az úgynevezett független értelmiségiek és újságírók a Nyugat felügyelete alatt olyan atmoszférát próbálnak majd teremteni, ahol a elkerülhetetlenek lesznek a konfliktusok.

Több mint hasonlóság

Ezek a vádak azután láttak napvilágot, hogy az április 2-i szerbiai elnökválasztáson Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök megszerezte a szavazatok 55 százalékát, majd ennek nyomán diáktüntetések kezdődtek az ország több városában. A napjainkban is zajló tüntetéseken többek között azt követelik, hogy ismételjék meg a voksolást, mert az tisztességtelen feltételek mellett zajlott, szavazatlopások történtek, és Vučić diktatúrát vezet be Szerbiában. Azt is kérik, hogy oszlassák fel a választási bizottságot, váltsák le a szerbiai közszolgálati televízió, valamint a médiahatóság vezetőit, mert megengedték, hogy szinte kizárólag Vučić uralja a sajtót, és mondjon le Maja Gojković házelnök, mert berekesztette a parlament üléseit a választási kampány idejére, így nem hagyott teret az ellenzék megszólalásainak.

Habár a tiltakozók azt állítják, spontán szerveződtek, a hivatalos szervek szerint a tüntetések mögött a választáson rosszul szereplő ellenzék áll. Sőt a szerb parlament biztonsági szolgálatokat ellenőrző bizottságának tagja, Vladimir Djukanović még ennél is tovább ment: szerinte esélytelen, hogy egyszerre 15 városban szerveződjön spontán tüntetés, mindezt egy „londoni szolgálat szinkronizálta és ellenőrizte”.

Kísértetiesen hasonlít ezekre a mondatokra Németh Szilárd, a Fidesz elnökének megszólalása is, aki szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) melletti vasárnap délutáni tüntetést a Soros György üzletember által pénzelt és irányított ügynökszervezetek „gründolták” azért, mert a Fidesz-frakció benyújtotta a külföldről támogatott „ügynökszervezetek” átláthatóságáról szóló törvényt. Hozzátette: a Soros György által aktívan támogatott szervezetek mintegy két éve folyamatosan támadják a magyar kormányt, aminek célja, hogy „a határvédelmet szétzilálják, az illegális bevándorlók szabad bejutását kikényszerítsék”, emellett „nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítanak”.

Milošević is megmondta

Honnan ez a hasonlóság a szerb média és a magyar kormány retorikájában? Ezt a kérdést tettük fel Konstantin Novaković szerb történésznek, aki jelenleg a CEU-n tanul, és a belgrádi demonstrációknak is szemtanúja volt. A történész emlékeztetett: Szerbiában a kilencvenes években ugyanezt a retorikát használta Slobodan Milošević is, ebben nincs semmiféle különbség. Novaković – aki az 1996–1997-es szerbiai diáktüntetéseken is részt vett elsőéves egyetemistaként – szerint Miloševićéknek akkor szintén nem volt semmiféle bizonyítékuk arra, hogy a tüntetéseket Sorosék szervezik. A helyzet viszont ma annyiban különbözik, hogy a kilencvenes években még léteztek független televízió- és rádiócsatornák, ma azonban gyakorlatilag a teljes média a hatalmon lévő Szerb Haladó Párt szolgálatában áll, az olyan bulvártermékek pedig, mint az Informer és a Pink a hatalom igazi, piszkos arcát testesítik meg.

Novaković szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy mind a szerb, mind pedig a magyar kormánynak az a célja, hogy elnyomják a kritikai gondolkodást. A szakember úgy látja, a tüntetések is hasonlóan alakultak, így először a diákok kezdtek demonstrálni, majd a lakosság is melléjük állt. „Közös ezekben a tüntetésekben, hogy más polgárokat is mozgósítsanak, hogy keljenek fel a tekintélyelvű rezsim ellen, ami mind a szerbiai, mind pedig a magyar kormányt jellemzi” – fogalmazott a történész.

Kérdésünkre, hogy miért pont Soros Györggyel jöttek most elő Magyarországon és Szerbiában, Novaković elmondta: Milošević és Vučić propagandagépezete Sorost az „államellenes tevékenység” szinonimájává tette a kormányhű sajtón keresztül a lakosság tájékozatlan és képzetlen részének. Szerinte mindez annak a jele, hogy Vučić megijedt, hiszen semmi köze nincs a valóságnak ahhoz, hogy Soros áll a tüntetések mögött. Novaković szerint Magyarország esetében szintén arról lehet szó, hogy a kormány fél a tüntetőktől, hiszen a CEU-t „Soros egyetemeként” említi a kormánypárti sajtó, a héten rendőrök hatoltak be egy tüntető lakásába, és szintén „külföldi bérencezik” a demonstrálókat.

Majláth Roland - MNO 

.
 
Megosztás

A nap idézete

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiasság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

/Gróf Széchenyi István/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information