2020, szeptember 28, hétfő
   
Betűméret

Kiárusítja a bánáti vegyipari vállalatait Szerbia

Három állami tulajdonban lévő nagyvállalat magánosítását hirdette meg a szerb kormány. A nagykikindai MSK ecetgyár, a pancsovai HIP Azotara műtrágyagyár és a szintén pancsovai Petrohemija kőolaj-finomító iránt érdeklődők az ajánlataikat május 3-ig nyújthatják be.
 
A nagykikindai MSK metanol- és ecetsavgyár berendezései viszonylag jó műszaki állapotban vannak. A jelenleg 534 foglalkoztatottal működő állami vállalatban korábban voltak problémák, 2011-ben anyagi gondok miatt leállt a termelés is, az üzemet 2015-ben sikerült újraindítani. A potenciális vevők számára kedvező körülmény, hogy a cég termékeinek megvan a felvevőpiacuk is. Tőkéjének tulajdonosa 71,86 százalékban a Srbijagas, a szintén állami tulajdonban lévő gázszolgáltató, mely a tulajdonjogra a korábban felhalmozott adósság alapján jogosult. A fennmaradó 24,8 százalék a szerb állam tulajdona.
 
 
 
A pancsovai HIP Azotara nitrogénművekben 1962 óta műtrágyát gyártanak a hazai és a külföldi megrendelők számára 808 alkalmazottal. A cég 85 százaléka szintén a Srbijagas tulajdona, a fennmaradó rész állami tulajdon. A Petrohemija kőolaj-finomítónak Pancsován kívül Nagybecskereken és Eleméren vannak üzemrészlegei. A cég a tavalyi ügyviteli évet 61 millió eurós nyereséggel zárta, a gondokat a korábban felhalmozott adósságok okozták. Az 1406 foglalkoztatottal működő nagyvállalat az ország legnagyobb exportőreinek egyike, a rangsorban évről évre az első tíz között szerepel. A Petrohemija korábban felhalmozott adósságai fejében a Srbijagas 13,9 százalékos tulajdonrészt szerzett, az állami tulajdon részaránya 53,7 százalék, a fennmaradó rész kisrészvényesek tulajdonában van.
 
A kormány illetékesei szerint ezeknek a nagyvállalatoknak olyan új tulajdonosokra vagy stratégiai partnerekre lenne szükségük, akik hosszú távú tervekkel rendelkeznek, és garantálják a termelés fenntartását, fejlesztését. A vállalatok jelenlegi vezetői felszólítást kaptak, hogy küldjék meg a gazdasági minisztériumnak a gazdálkodásukkal kapcsolatos aktuális adatokat, paramétereket.(világgazdaság)
 
.
 
Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information