2020, szeptember 20, vasárnap
   
Betűméret

Magyarország: a Fidesz „civiltörvénnyel” veszélyeztetné a határon túli magyar szervezeteket

acivilek 2Még a héten benyújtja a külföldről támogatott civil szervezetek regisztrációjáról szóló törvénytervezetet a Fidesz. A baloldali pártok a demokráciát, a Jobbik a határon túli magyarokat félti, ezért utasítják el a javaslatot.

„Az elmúlt két évben különösen fontossá vált a külföldről támogatott civil szervezetek finanszírozásának átláthatósága, hiszen Magyarországnak ezen keresztül is meg kell védenie magát” – ezzel indokolta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az átláthatósági szabályozás szükségességét a tervezetről szóló szerdai, ötpárti egyeztetést követően, amelyen nem született megegyezés a javaslatról. 

Gulyás elmondása szerint a Soros György által támogatott szervezetek minden korábbinál élesebben támadják a magyar kormányt azzal a céllal, hogy szétzilálják a magyar határvédelem rendszerét és kikényszerítsék a bevándorolók szabad bejutását. Ezen szervezetek több esetben burkoltan vagy nyíltan a magyar törvények megsértésére buzdítottak – jelentette ki, fontosnak ítélve, hogy minden esetben tudható legyen, kik a támogatók, függetlenül attól, hogy egy civil szervezet Soros Györgytől, oroszoktól vagy például az unió más államától kap támogatást.
 
Ismertetése szerint a javaslat – amelyet még a hét folyamán előterjeszt a Fidesz-frakció – lényege, hogy minden olyan szervezetnek, amely 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatást kap, regisztrálnia kelljen magát, mint külföldről támogatott szervezet.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője politikailag indokolatlannak, szakmailag pedig „dilettánsnak” tartja a Fidesz-KDNP javaslatát. Szerinte az előterjesztés politikailag motivált, arra jó, hogy hisztériát keltsen, ellenségképet mutasson fel a magyar társadalom felé, azonban önmagában nem erősíti a civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságát.

Szávay hangsúlyozta: a kérdés felvetésének a jogosságát nem vitatják, és a Jobbik partner lenne a civil szféra átfogó reformjában, ugyanakkor önmagában nem tartják problémának, ha egy civil szervezet külföldről támogatásokat kap.

A politikus elfogadhatatlannak tartja hogy a Fidesz-KDNP javaslata alapján „külföldi ügynökszervezetnek" minősülnének azok a magyarországi nemzetiségi szervezetek, amelyek az anyaországtól kapnak támogatást, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztés veszélyes precedenst teremthet a környező országokban működő magyar szervezetek elleni fellépésre is.

Csütörtökön a fideszes Lázár János, magyar kancelláriaminiszter is jogosnak ítélte meg azt az aggodalmat, mely szerint a külföldről támogatott civilek listázása nyomán a határon túli magyar szervezeteket is hasonló eljárásnak vethetik alá.

(Alfahír nyomán)

.

Megosztás

A nap idézete

"Ami a kételkedést illeti, ez csak a tunyaságból van, mivel nincs elegendő kedvünk és hajlamunk ahhoz, amire lehetetlennek gondoljuk igyekezetünket."

/Zrínyi Miklós/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information