2020, augusztus 15, szombat
   
Betűméret

Trump nem viccel: Az USA megtámadta Szíriát

azusaAz Egyesült Államok rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják – közölték amerikai tisztségviselők.

Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás. Leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak – írja az MTI.

Trump diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. Trump hozzátette: „Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is”.

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok „létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke”, hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

A szíriai as-Sajrat légibázis elleni légicsapást a Pentagon szerint 59, a USS Porter és Ross rombolókról indított csapásmérő robotrepülőgéppel hajtották végre. Az 1500-2000 kilométer hatótávolságú BGM-109 Tomahawkot általában egy ötszáz kilós „harci résszel”, azaz robbanófejjel szerelik fel, mely többféle célpont ellen is hatásos, például beton födémet is át tud törni, hogy a célpont belsejében robbanjon. Az Iszlám Állam terrorista harcosai az amerikai rakétatámadással egyidejűleg támadták a szíriai fegyveres erőket a Homsz melletti légibázis közelében – mondta az orosz Sputniknews egyik forrása, aki szerint az incidens a Homszt és Palmürát összekötő autópályánál történt.

Az AP amerikai hírügynökség azt írja: Homsz tartomány kormányzója közölte, hogy halálesetek is történtek, és a légicsapás szinte teljesen lerombolta a hadsereg légibázisát. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja arról számolt be, hogy négy szíriai katona vesztette életét – írja a BBC. Az RT öt halottról és hét sebesültről számol be.

Később a Reuters a szíriai hadsereg közlésére hivatkozva azt írta, a rakétatámadásban hat ember vesztette életét, és jelentős anyagi veszteségeket okozott. A hadsereg „kirívó agressziónak” minősítette a történteket.

Dmitrij Szablin, az orosz parlamenti felsőház védelmi bizottságának tagja az Interfax hírügynökségnek azt mondta, nincs orosz sérültje a támadásnak. Elmondása szerint erről „saját forrásból” értesült.

Oroszország a történtek sürgős megvitatását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva felfüggeszti az orosz–amerikai repülésbiztonsági megállapodást.

A CNN arról tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon – az amerikai védelmi minisztérium – pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik.

A The Guardian azonban amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte, hogy oroszok is tartózkodhattak as-Sajrat légibázisán, és szerintük nem jelenthető ki, hogy Moszkva tudott volna az akcióról.

Donald Trump beszéde után nyilatkozott Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik és részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatandó tárgyalásokon, közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be.

A megtorló légicsapásokat a miniszter „arányosaknak” minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva „vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására”. Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a szíriai állami televíziónak telefonon nyilatkozva elmondta: a legtöbb csapás a közép-szíriai tartományt érte. Szerinte az amerikai támadás a „fegyveres terrorista csoportok” és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet céljait támogatja. Hozzáfűzte: „a szíriai vezetés és politika nem fog ettől megváltozni, nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó”.

A szíriai ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte az amerikai katonai akciót. Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül – üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője.

Az al-Madzsadin libanoni televízió közölte, a szíriai hadsereg még a homszi légi támaszpont elleni amerikai rakétatámadás előtt biztonságba helyezte az ott állomásozó harci gépeinek többségét.

(MNO.hu nyomán)

.

Megosztás

A nap idézete

„Mindenkinek a maga helyén vannak kötelességei és bármilyen kicsinyek legyenek azok, fontos, hogy jól végezzük azokat."

/Teleki Pál/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information