2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Siker a restitúció folyamatában

get_img?ImageWidth=488&ImageHeight=366&ImageId=84201A Szerbiai Vasutak mégsem adhatja el az impozáns belgrádi épületet

Tegnapi ítéletével a Közigazgatási Bíróság elvetette a vagyonjogi ügyészség és a Szerbiai Vasutak kereseti kérelmét, illetve megerősítette a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség végzését a belgrádi Belgrád Hotel visszaszolgáltatásáról az eredeti tulajdonosok leszármazottainak – derült ki a Vajdasági Rádió és Televízió összefoglalójából. Az art déco stílusban épült impozáns épületben továbbra is szálloda működik majd.
 
A Belgrád Hotelt Vladimir Đorđević, a ceri csata egyik hőse építtette és működtette a XX. század elejétől fogva. Đorđević az első világháborút követően a Gyáriparosok Egyesületének elnöke volt. A létesítményt 1948-ban államosították. Az art déco stílusban épült épületen azóta semmit nem változtattak, csupán néhány értékesebb festmény tűnt el a falairól. A hotel a Szerbiai Vasutak tulajdonát képezte. Bár a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség már 2013 elején döntött a hotel visszaszolgáltatásáról a tulajdonos leszármazottainak, a Vasutak azóta pereskedett. Tavaly bejelentették, hogy eladják a főváros központjában álló hotelt. A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség első végzését 2013 elején a Szerbiai Vasutak panasza nyomán a Pénzügyminisztérium megsemmisítette.
A Restitúciós Hálózat elnevezésű szervezet az igazságosság győzelmeként könyvelte el a Közigazgatási Bíróság döntését. A szervezet közleményében kifejtik, ez bizonyítja a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség munkájának szabályosságát és törvényességét. A közleményben megjegyzik: ijesztő, hogy a Szerbiai Vasutak mennyire hatalmas visszaélések elkövetésétől sem riadt vissza, és képes volt évekig megakadályozni, hogy az örökösök, azaz a jogos tulajdonosok, megkapják azt, ami megilleti őket.
– A Szerbiai Vasutak a keresetében azt állította, hogy a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség döntése miatt hatalmas veszteségek érik. Vajon miért nem tettek vagy tesznek említést Szerbia minden egyes polgárának és a köztársasági költségvetésnek a veszteségeiről, amit a Szerbiai Vasutak halmozott fel meggondolatlan, illetve korrupt magatartásával. A Hotel Belgrádot ismeretségi alapon térítésmentesen használhatta szinte bárki több évtizeden át, ez pedig több milliós veszteséget jelent az állam számára. Arról nem beszélve, hogy a hotel áramfogyasztását soha nem fizették. Ez a tétel a Szerbiai Vasutak összes tartozásának egy százalékát teszi ki. A Szerbiai Vasutak összes tartozását néhány nappal ezelőtt Szerbia adófizető polgárai törlesztették – áll a szervezet közleményében.
Az örökösök már korábban bejelentették, hogy a hotelt megtartják, és a jövőben is működtetni kívánják. Az alkalmazottak egyikét sem tervezik elbocsátani – mondták.

Magyar Szó nyomán HC

.
{nomultithumb}

Megosztás

A nap idézete

“De szeretnék eljutni, pajtás, Erdélybe, Kolozsvárra, Nagyváradra. Csak az Isten engedje megérni. Jaj, de szép lehet és de igaz magyarok élhetnek ott. Becsületes, dolgos jó magyar emberek. De szép lehet ez a föld. A Székelyföld, az lehet ám még a tündöklő szép világ, ahol ezek a kevés kenyéren felnőtt székely és csángó testvéreink élnek, magasan a hegyen, az Isten közelségében. Nem is lehet az ilyen ember rossz ember, hiszen olyan közel lakik az Úristenhez, hogy az égbõl rákönyököl a házára, vityillójára a jóság és a szeretet."

/Sértő Kálmán/
 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information