2020, október 31, szombat
   
Betűméret

Siker a restitúció folyamatában

get_img?ImageWidth=488&ImageHeight=366&ImageId=84201A Szerbiai Vasutak mégsem adhatja el az impozáns belgrádi épületet

Tegnapi ítéletével a Közigazgatási Bíróság elvetette a vagyonjogi ügyészség és a Szerbiai Vasutak kereseti kérelmét, illetve megerősítette a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség végzését a belgrádi Belgrád Hotel visszaszolgáltatásáról az eredeti tulajdonosok leszármazottainak – derült ki a Vajdasági Rádió és Televízió összefoglalójából. Az art déco stílusban épült impozáns épületben továbbra is szálloda működik majd.
 
A Belgrád Hotelt Vladimir Đorđević, a ceri csata egyik hőse építtette és működtette a XX. század elejétől fogva. Đorđević az első világháborút követően a Gyáriparosok Egyesületének elnöke volt. A létesítményt 1948-ban államosították. Az art déco stílusban épült épületen azóta semmit nem változtattak, csupán néhány értékesebb festmény tűnt el a falairól. A hotel a Szerbiai Vasutak tulajdonát képezte. Bár a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség már 2013 elején döntött a hotel visszaszolgáltatásáról a tulajdonos leszármazottainak, a Vasutak azóta pereskedett. Tavaly bejelentették, hogy eladják a főváros központjában álló hotelt. A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség első végzését 2013 elején a Szerbiai Vasutak panasza nyomán a Pénzügyminisztérium megsemmisítette.
A Restitúciós Hálózat elnevezésű szervezet az igazságosság győzelmeként könyvelte el a Közigazgatási Bíróság döntését. A szervezet közleményében kifejtik, ez bizonyítja a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség munkájának szabályosságát és törvényességét. A közleményben megjegyzik: ijesztő, hogy a Szerbiai Vasutak mennyire hatalmas visszaélések elkövetésétől sem riadt vissza, és képes volt évekig megakadályozni, hogy az örökösök, azaz a jogos tulajdonosok, megkapják azt, ami megilleti őket.
– A Szerbiai Vasutak a keresetében azt állította, hogy a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség döntése miatt hatalmas veszteségek érik. Vajon miért nem tettek vagy tesznek említést Szerbia minden egyes polgárának és a köztársasági költségvetésnek a veszteségeiről, amit a Szerbiai Vasutak halmozott fel meggondolatlan, illetve korrupt magatartásával. A Hotel Belgrádot ismeretségi alapon térítésmentesen használhatta szinte bárki több évtizeden át, ez pedig több milliós veszteséget jelent az állam számára. Arról nem beszélve, hogy a hotel áramfogyasztását soha nem fizették. Ez a tétel a Szerbiai Vasutak összes tartozásának egy százalékát teszi ki. A Szerbiai Vasutak összes tartozását néhány nappal ezelőtt Szerbia adófizető polgárai törlesztették – áll a szervezet közleményében.
Az örökösök már korábban bejelentették, hogy a hotelt megtartják, és a jövőben is működtetni kívánják. Az alkalmazottak egyikét sem tervezik elbocsátani – mondták.

Magyar Szó nyomán HC

.
{nomultithumb}

Megosztás

A nap idézete

"Mindenfelé keressük a magyar nemzetet; kinn Ázsiában, fenn a Jeges-tengernél, hátul az őshistóriában, magasan a fényes rangúaknál, csak ott nem keressük, ahol van: körülöttünk és a mai napon."

/Jókai Mór/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information