2020, március 28, szombat
   
Betűméret

Srebrenica: elítéltek egy volt boszniai szerb vezetőt

b_240_180_16777215_0_http___www.sense-agency.com_upload_public_photo_Ostoja-Stanisic0710.jpgA négy évig tartó eljárásban Ostoja Stanišićot azért ítélték el, mert a Srebrenicához közeli, kelet-boszniai Petkovciban részt vett az odaterelt férfiak kivégzésében.

Tizenegy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a boszniai háborús bűnöket vizsgáló bíróság Ostoja Stanišićot, egy korábbi boszniai szerb katonai vezetőt az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való részvételért.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, ésa békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak.A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Ostoja Stanišićet, a boszniai szerb hadsereg egyik zászlóaljának volt parancsnokát azért ítélték el, mert a Srebrenicához közeli, kelet-boszniai Petkovcibanrészt vett az odaterelt férfiak kivégzésében, majd katonáival együtt megásta azt a tömegsírt,amelybe több mint 800 holttestet temettek.

A négy éve tartó eljárás végén, több tucat tanú meghallgatása után a bíróság bűnösnek találta Ostoja Stanišićot, a másik vádlottat, Stanišić helyettesét, Marko Miloševićet azonban bizonyíték hiányában felmentette.(mti)

.

Megosztás

A nap idézete

,,Az ember tervez, és tervez az ember egész életén keresztül, mind csak tervez. Ezt, meg azt. Mert szép az, tervezni. Az életben aztán úgysem az történik, amit az ember tervez, de az már szinte mindegy. A tervezésről úgysem szokunk le soha. A tervezés maga az élet. Addig él az ember, amíg tervezni tud. Mikor már az sincs meg, akkor... hát nincsen igazam?"

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information