2020, június 06, szombat
   
Betűméret

A volt szerbiai védelmi miniszter „feltámadt” – azonban nem az új kormány egyik miniszteri foteljében, hanem egy szentképen, Keresztelő Szent János mellett

agasic-freska-2Bratislav Gašić a szerb politikai körök egyik kikerülhetetlen alakja, legalábbis amikor botrányokról van szó. Ezekről portálunk több alkalommal is beszámolt már, a legutóbbi éppen arról szólt, hogy a feslett politikus jó eséllyel kerülhet az egyik legérzékenyebb pozícióra, a Biztonsági-információs Ügynökség élére.

Neve (vagyis inkább képe) most éppen a Kruševac melletti Bagdal-hegyen épült Szent János templomban látható freskóval került összefüggésbe. Ezen a szentképen ugyanis Keresztelő Szent János mellett látható a volt miniszter, édestestvére, Boban társaságában. A Gašić-család egyébként alapítója ennek az egyházi létesítménynek, így a bevett szokás szerint kerültek fel a festményre – közölte a Blic napilap.

Miroslav Keveždi egyháztörténész az eset kapcsán elmondta, hogy egy templom építését szorgalmazó befektető (esetünkben talán túl világias kifejezés, de tükrözi a lényeget) motívumai különbözőek lehetnek, egy politikusnál például akár a szavazóbázishoz való közeledést is célozhatja, különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy Szerbia népének mintegy kilencven százaléka vallásos. Ugyanakkor, folytatta az egyháztörténész, az alapító hiúságát is tükrözheti.

Véleményünk szerint Bratislav Gašić esetében mindkettő fennáll. Ezzel a lépésével még Vučić kormányfőn is túltett. Ezentúl talán nem csak az újságírónőktől várja majd el, hogy letérdeljenek előtte, hanem a hívőktől is. Habár a két „gesztusnak” nem sok köze van egymáshoz, de az öntelt botránypolitikus esetében ez lehet, hogy nem is számít.

Blic nyomán F.J.

.

Megosztás

A nap idézete

"A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái."

/Hamvas Béla/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information