2020, július 09, csütörtök
   
Betűméret

Az újvidéki 44-45-ös emlékművön rúghatja össze a port a VMDP és a VMSZ

csorba-pasztorAz év elején tartott szerbiai választásokon egy, első ránézésre is törékeny pártszövetség jött létre a magyarság körében. Amelynek az alaphelyzetét az is jól példázza, hogy bár abból a délvidéki magyar politikum felét kihagyták, magát mégis összefogás-pártinak hirdette. 

A VMSZ-VMDP-MEP által alkotott koalíciós tömörülés egyes hangok szerint budapesti utasítására jött létre, ugyanis "fent" megunták, hogy a helyi magyarságra lassan több párt jut, mint szavazó, ezért az anyaországi kormánypárt politikáját támogató szervezeteket egy karámba terelték.
A lenyelt béka méretét az is jól mutatja, hogy korábban a VMSZ és a VMDP számos politikai konfliktuson és csatározáson esett át, amelyet hirtelen szőnyeg alá voltak kénytelenek seperni. (A MEP, mivel teljesen inaktív és jóformán csak papíron létező párt, így nekik megjelenés hiányában konfliktusuk sem volt - a szerk.).
Ilyen összezörrenés volt korábban például a VMDP topolyai vezetőjének, Kovács Lászlónak a közleménye, a 2014 decemberében kirobbant "prémium-botrány" kapcsán, ahol akkor még arról beszélt, hogy a VMSZ községi vezetősége elvesztette az erkölcsi tartását és nem elég lemondaniuk, hanem ki kell vonulniuk a politikából is. Ennek ellenére a 2016-os kampányban már a botrányban nyakig érintett politikusok választási sikeréért dolgozott a koalíciós partnerség jegyében. Míg Óbecsén a VMSZ vezetése mindent elkövetett, hogy kitúrják a haladókkal közösen alkotott hatalmi szövetségből a VMDP-t, amikor maguk is átültek az ellenzéki padsorokból a község vezetőségébe. Jelenleg azonban már közösen támogatják a haladó vezetésű Óbecsén a szerb kormánypárt helyi képviselőinek akaratát. Míg a VMDP elnöke, Csorba Béla egy közleményben azt állította, hogy Pásztor István a magyarverések mögött önmerényleteket lát. 
 
Az ingatag koalíció első repedése pedig egy váratlan, de annál súlyosabb téma kapcsán következett be. A VMSZ újvidéki szervezete ugyanis a VMDP-t teljesen megkerülve a Szerb Haladó Párttal kötött megállapodást egy 1944-45-ös emlékhely elkészítéséről. Azonban Újvidéken hagyományosan a VMDP-ben politizáló vagy a párthoz közel álló emberek szervezték hosszú évek óta az 1944-45-ös megemlékezéseket, állították újra a megrongált kereszteket és tartották a lángot a legnehezebb időkben is. A kitartó munkájukat értékelve 2001-ben maga Makovecz Imre tervezett egy emléktornyot a Futaki úti katonatemetőben nyugvó 1944-45-ös magyar áldozatoknak, így a téma egyértelmű szószólója ezidáig a VMDP volt. Ezt az évtizedes munkát hagyta figyelmen kívül a VMSZ. 
 
Makovecz Imre látványterve
 
A párton belül a VMSZ egyik újvidéki vezetője, Kiss Gyula az események mozgatója. Kiss az Európa Kollégiumot irányító Európa Alapítvány és a VMSZ újvidéki pártmédiájaként számon tartott (nemrégiben leállást bejelentő - a szerk.) Mozaik TV-t  létrehozó Mozaik Alapítvány egyik vezetője. Kiss Gyula jelenleg Újvidék város kultúráért felelős bizottságának az elnöke is. 
 

 
Az eset kapcsán Csorba Béla a VMDP elnöke nemrégiben egy közleményt adott ki, amelyben aggodalmának adott hangot. "Meg kell állapítanom azt is, hogy a VMSZ indítványa nincs összhangban a hárompárti (VMSZ-VMDP-MEP) választási programnak az újvidéki magyar áldozatok emlékművére vonatkozó kitételével, ezért nagy a veszélye annak, hogy a későbbiekben akadályává válik a közös cél megvalósításának." - írta Csorba. 
 
A külső szemlélőnek bagatellnek tűnő ügy kapcsán tapinthatóvá válik a politikai szövetséget vállalt szervezetek között fennálló konfliktus, illetve a VMSZ-nek azon régi-új gyakorlata, hogy a saját partnereivel is lekezelően és arrogáns módon bánik, olyan kérdések tekintetében is, amelynek létjogosultságát nem ők alapozták meg a szerb és a magyar község köztudatában. 
 
Z. K. 
 
 .  
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
+7 #2 kritikus Y-m-d H:i
Az emlékművet el kell dugni a szemek elől.
A Makovec emlékmű túl nagy, túl szembetűnő a Futaki úti temetőben. Ha oda építik meg akkor a temetőt nem lehet 1-2-5-10-... év múlva kiparcellázni építési telkeknek!!!!
Ez a lényeg és mit nem lehet ezen érteni?
Azt pedig mindenki tudja, hogy a politikusok nem a nép érdekeit tartják fontosnak.
Idézet
 
 
+7 #1 Ben Hur Y-m-d H:i
Ez az írás is ékes bizonyítéka a vajdasági magyar pártok csak pénzért és csakis a pénzükért politizálnak. Nem érdeklik őket a kis magyar népük sorsa.A magyarországi adófizetők meg csak fizessenek. Ez a Kovács úr is egy köpönyegforgató . Meddig tűrik meg még ezeket, és az ehhez hasonlókat Szerbiában. Elveiket már régen feladták.
Idézet
 

A nap idézete

"Felrázó példátok elátkoz minden gyáva lemondást, emberi nagyságotok a jövő forrása, dicsőséges tetteitek az életet jelentik."

/Otto Wöhler tábornok/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information