2020, augusztus 08, szombat
   
Betűméret

A VMSZ Zimonyban megelőzte a DSS-Oltárajtó és Boris Tadić koalícióját is - Hogy lehetséges ez?

A VMSZ köztársasági parlamenti listájára leadott szavaztok közül 2.781 Közép-Szerbiából, 1.189 Belgrádból származik. A megszerzett szavaztok 4,9%-a közép-szerbiai, 2%-a pedig belgrádi.

Egy parlamenti mandátumhoz 13.911 szavazatra volt szükség. A Vajdaságon kívül elnyert szavazatok nélkül három parlamenti mandátum jutott volna a VMSZ-nek. Amennyiben 975-tel kevesebb nem vajdasági illetőségű választó szavazott volna a VMSZ listájára, a négy mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám alá süllyedtek volna.

pituka

Összességében jól működött a nem vajdasági szavazatszedő bizottsági helyek szavazatokra történő „cseréjének” a mechanizmusa. A közép-szerbiai és belgrádi szavazóhelyekre beszervezett segítőktől szavazóhelyenként általában 1-2 szavazatot kapott a VMSZ listája. Amennyiben a segítők nem esnek néhol a túlteljesítés hibájába, és nem ér el a VMSZ jó néhány szavazóhelyen az országos pártokat megszégyenítő eredményt, nem lehetett volna tetten érni a szavazatvásárlást.

Nézzük a legkirívóbb eseteket.

A 28.883 lakosú Bogatić Községben, ahol a 2011-es népszámlálás szerint HÉT magyar él, a VMSZ megtizenötszörözte (!) a támogatóinak a számát 2014-hez képest. Bogatićon legalább két szavazóhelyen született olyan eredmény, amelynek semmi köze a valós választói akarathoz. Az 1-es szavazóhelyen, ahol 2012-ben és 2014-ben nem kapott a VMSZ egyetlen szavazatot sem, ezúttal tizenkettőt szavazatot elnyerve megelőzte Boris Tadić koalícióját, amely 11 szavazatot szerzett és Saša Radulović listáját, amely 5 szavazatot kapott. Ugyanezen a szavazóhelyen a VMSZ listája megszorongatta a Demokrata Párt (18 szavazat) és a DSS-Dveri (21 szavazat) listáját is. A 15-ös bogatići szavazóhelyen, ahol 2012-ben kettő, 2014-ben pedig nulla szavazatot kapott a VMSZ, szintén a valóságtól messze elrugaszkodott eredmény született azzal, hogy a VMSZ tizenegy szavazatot szerzett. Saša Radulović listája 9, a Demokrata Párt 16, Boris Tadić koalíciója 18, a DSS-Dveri pártszövetség 20 szavazatot kapott ezen a szavazóhelyen.

A 20.871 lakosú Vladičin Hanban a 2011-es népszámlálás szerint négy magyar él. Ebben a községben a 15-ös szavazóhelyen teljesítettek messze erőn felül a VMSZ segítői. 2012-ben ezen a szavazóhelyen kettő, 2014-ben egy szavazatot kapott a VMSZ listája, ezúttal tíz voksot, azaz az érvényes szavazatok 2,5%-át sikerült a VMSZ-nek „megszereznie”. Összehasonlításképpen Saša Radulović listája 5, a DSS-Dveri lista 10, a Szerb Radikális Párt 23, a Szerbiai Szocialista Párt 26, а Demokrata Párt 28 szavazatot szerzett ezen a szavazóhelyen.

А 144.206 lakosú Leskovacon, ahol a 2011-es népszámlálás szerint tizenöt magyar él, az egyik szavazóhelyen szintén túlbuzgónak bizonyultak a VMSZ segítői. A 132-es szavazóhelyen, ahol 2012-ben és 2014-ben nem kapott a VMSZ egyetlen szavazatot sem, ezúttal tíz választópolgár tüntette ki bizalmával a VMSZ listáját. А VMSZ ezen a szavazóhelyen megelőzte Saša Radulović listáját, amely 4 szavazatot kapott és a DSS-Dveri koalíciót is, amely 6 szavazatot szerzett.

Még nagyobb meglepetés sikerült okozni 20.635 lakosú Kladovo Községben. Kladovón a 2011-es népszámlálás szerint nyolc magyar él. A 30-as kladovói szavazóhelyen, ahol 2012-ben és 2014-ben egyetlen szavazatot sem kapott a VMSZ listája, annyira túlteljesítettek a segítők, hogy ezúttal az érvényes szavaztok 10%-át szerezte meg a VMSZ. Egészen szürreálissá teszi az elért eredményt, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt által elnyert szavazatok aránya ezen a szavazóhelyen 1:5 lett, a Demokrata Párt és Saša Radulović listája nem kapott szavazatot, a DSS-Dveri koalíció és a Szerb Radikális Párt pedig csak 2-2 szavazatot szerzett.

A legnagyobb „sikert” a 168.170 lakosú Zimonyban érte el a VMSZ, ahol a lakosság 0,12%-a vallotta magát 2011-ben magyarnak. Vojislav Šešelj egykori zimonyi polgármester is megirigyelné azt a 2200%-os szavazatszám-növekedést, amelyet a VMSZ a település egyik szavazóhelyén elkönyvelhetett 2014-hez viszonyítva. А 12-es zimonyi szavazóhelyen, amely 1 kilométerre található a Szerb Radikális Párt székhelyétől, 2012-ben és 2014-ben is kettő-kettő szavazatot kapott a VMSZ. Ezúttal a VMSZ listája negyvennégy szavazatot szerzett, amivel megelőzte Boris Tadić koalícióját (20 szavazat) és a DSS-Dveri pártszövetséget (34 ѕzavazat) is. Az érvényes szavaztok 5,7%-ának megszerzésével a VMSZ ezen a szavazóhelyen még a Szerb Radikális Pártot (76 szavazat) is megszorongatta. A 12-es szavazóhelyen történt választási manipulációt támasztja alá az a tény is, hogy a 13-as szavazóhelyen, amely ugyanabban az épületben (Jogi Középiskola) található, ahol a 12-es szavazóhely, a VMSZ listája egyetlenegy szavazatot kapott. 

Hát, így szerezte meg a köztársasági parlamenti mandátumainak 25%-át az „egyetlen magyar lista”.

Varga László 

 .   
 
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
-1 #2 iván22 Y-m-d H:i
A meszeseket a választási perióduson kívül nagyon nem érdekelte mi történik a szavazóival. Úgy látszik a példa ragadós. Vajdasági magyar szavazók sorsa annyira szánalmas, hogy már sajnálnak bennünket a gedzsovánok is! Aki látja a köpködést (és marakodó kárörvendést) hallgat a korgó hasára, fogja sátorfáját és innen elmegy. A következő választáson megint meg fog feleződni a szavazótáboruk! Ez ára a foteloknak és benyalizásnak.
Idézet
 
 
+2 #1 Tengerecki Pál Y-m-d H:i
Ennek az agyára ment a szavazatszámlál ás. Miért nem bulizik inkább valahol örömében, hogy a vmsz végre nem legitim képviselője a délvidéki magyarságnak? Juhúú! Micsoda szép öröm, gyönyörűszég! Ha nem utólagos stréberezéssel tanulta volna ki a módját, hogyan kell szavaztot lopni, akkor ő is ott tündökölne büszkén és demokratikusan, igaz képviselőként a szkupstinában.
Idézet
 

A nap idézete

"Mindenfelé keressük a magyar nemzetet; kinn Ázsiában, fenn a Jeges-tengernél, hátul az őshistóriában, magasan a fényes rangúaknál, csak ott nem keressük, ahol van: körülöttünk és a mai napon."

/Jókai Mór/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.05.11. - 03:44
  Az agresszió folyamatosan növekszik az IQ csökkenésével. Na mármost,ha figyelembe vesszük,hogy az ...

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.10. - 21:04
  "egy helyesírási hibát tartalmazó plakáton" Tudniillik olyan önálló magyar szó, hogy 'össz' nincs.

  Bővebben...

   
 • Dr. Udriga Marcantonio Dr. Udriga Marcantonio 2017.05.09. - 00:59
  "hatalomtartók" (vlastodršci) = hatalomgyakorló k, uralkodó elit

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:32
  Le kell hülyíteni a lakosságot az újmigránsok szintjére, hogy ne legyen számukra megalázó amikor majd ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.05.08. - 20:27
  A 18.8t arany kb. 65euro/koponyár a jön ki ha szerbia lakosságát 10 milliónak vesszük...tehát rohadt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information